Beltane vrijdag 1 mei 2020

Lieve BakBuren

 
Vrijdag wordt 1 mei (is het alweer mei?!)
Behalve dat dat ook de Dag van de Arbeid is, is het ook de dag van een oeroud Keltisch feest: Beltane.
Precies tussen de lente-equinox en de zomer-zonnewende in, werd de terugkomst van de lichte helft (dus niet de donkere helft) van het Keltische jaar gevierd. Drank, dansen en vreugdevuren. Klinkt als Koningsdag en Bevrijdingsdag van vroegâh. echt vroeger dan hè, niet die van dit jaar!
 
We zullen je bestelling weer in papier inpakken en in een tassie aan de deur overhandigen. Betaling is: een tikke voor een kwikkie; pinnen, kom binnen.

Ons Beltane assortiment voor deze week is dus geworden:

 

* Het ‘gast’ brood: Beltane bierbrood
Beltane was en is geen Beltane zonder alcohol. Om dit door te geven in ons brood van deze week dachten we meteen aan een bierbrood! Het geitenwollensokkerige van een heidens feest bootsen we na met lijnzaad en haver. Zo'n voedend brood geeft je meteen een gevoel van welzijn. Je kunt er alles op doen –  van zoet tot hartig, gewoon au naturel, of geroosterd.
 
€4,95 per busbrood, freeform of 8 bolletjes  (ca 600 gram) – geef aan bij je bestelling welk vorm je wilt bestellen
 
 
* Patisserie: Beltane Cake

In Engeland werd Beltane gevierd als 'May Day' in het dorp van Jayne. Een dorpskermis met allerlei spelletjes, wedstrijden en partytenten waarin veel thee en cake werd genuttigd. Meisjes gekleed in wit, bloemenkransen op hun hoofden en dansend met lintjes om de meiboom. Een sfeer van een echt Engels dorp zoals je dat ziet in Midsomer Murders (maar dan zonder al die doden).

Onze Beltane Cake past helemaal in die traditie en is gemaakt naar een moderne vertaling van een traditioneel recept. De Beltane cake werd oorspronkelijk gemaakt van eieren, melk, havermout en kruiden (kaneel, gember en kruidagel). Deze producten werden beschouwd als zomerse producten samen met fruit en honing in plaats van de gedroogde vleeswaren van de donkere maanden.

De cake is licht, fluffy, eenvoudig, lekker en blijft dagenlang sappig. We leveren het aan in grote onopgemaakte 'plane' blokken, zodat je het kunt oppimpen en serveren zoals jij wilt. Op de foto's zie je een aantal van onze suggesties: met poedersuiker, cacaopoeder, een drizzle gesmolten chocolade of met dikke yoghurt en vers fruit. Je zou ook zo'n blokje doormidden kunnen zagen en er een likje boter op doen…Keuzes genoeg om er je eigen feest van te maken deze vrijdagavond. Oh ja, het is handig ook om te weten dat Beltane een vruchtbaarheidfeest was…

€4 voor 6 grote blokken
 
 
* Het glutenvrije Mega-meerzaden brood (a.k.a The Brick of baksteen)
Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten.
 
Het wordt door de fans ook wel ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten en beetje havermeel.
 
Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed).
 
Mocht je dit weekend een uitgebreide lunch of diner met vrienden of familie hebben, dan is onze Brick een top toevoeging aan de kaasplank. Het toast ook nog eens fantastisch in de broodrooster of op de grillplaat.
 
Mega-meerzaden GV4
€9,75 voor ca 900g
 
 
* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
Rogge zuurdesem maart2018_3
€3,75 per brood (ca 650 gram)
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.