Vrijdag 8 mei 2020 MOEDERDAG assortiment

Lieve BakBuren

Vandaag is het Bevrijdingsdag…van de oorlog maar nog niet van het Corona-virus. Normaal gesproken zouden we een Dodenherdenking en Bevrijdingsdag assortiment verzinnen, maar dit jaar vallen deze precies tussen twee bakdagen in. Dus gaan we voor iets anders om in de spotlight te zetten: Moederdag van komende zondag! Hiervoor hebben we wat leuke dingen bedacht…
 
We zullen je bestelling weer in papier inpakken en in een tassie aan de deur overhandigen. Betaling is: een tikkie voor een kwikkie; pinnen, kom binnen.
Enne, kom het liefst alleen om je bestelling op te halen, het is net als boodschappen doen in deze aparte tijden.
 

Ons Moederdag assortiment voor deze week wordt:

 

* Het ‘gast’ brood: Sherry rozijnen brood (Moederdag brood)
Moeders weten hoe ze het beste van zichzelf kunnen maken. Soms heet dat optutten ;=) Met dit brood doen wij precies hetzelfde.
Het doet je denken aan een krentenbrood of muesli-bolletje, maar we hebben hier sherry in gebruikt. Niet alleen om de rozijnen in te weken, maar ook voor een subtiele smaaktoevoeging die uitmondt in een volle(re) smaak. Helaas (voor sommige moeders) is de alcohol al lang verdampt. Sorry. (Maar – voordeel – de kinderen kunnen het ook eten).
 
Dit brood heeft, wat ons betreft, de kwaliteiten/kenmerken van een moeder:

  • Het (ze) ziet er aantrekkelijk uit
  • Is niet te zoet (lief)
  • Verrassend
  • Is een beetje nutty/nuts
  • Heeft een eigen karakter en
  • Er zit af en toe een slok alcohol in ;=)

Vaak kunnen moeders je op allerlei manieren verrassen. De meesten zijn wel lief maar niet overzoet (te lief). In ons brood komt de lichte zoetigheid niet van de suiker maar van de rozijnen en van…..Engelse marmelade. Gek he? En over gek gesproken, dit brood wordt rijkelijk gevuld met amandelen voor de nutty component. Om extra eigen karakter te ontwikkelen gebruiken we als basismeel een mengsel van gebuilde tarwe en volkoren roggemeel.

Ons sherry rozijnen brood is het lekkerst wanneer het op dezelfde dag gegeten wordt. We weten wel dat moederdag op de zondag valt, en daar is het zeker ook uitstekend voor. Waarom? Je kunt het in de oven even opwarmen en/of het maakt de meest fantastische toast voor het zondagochtend-ontbijt-op-bed. Om dit een onvergetelijke ervaring te maken, serveer je het met boter en jam of marmelade. Zelfs Nutella is yammie.

Hoe dan ook, pas op voor je bedlakens: toastkruimels, plakkerige jam en Nutella kunnen voor onvergetelijke (kriebelende en plakkerige) nachten zorgen….
Tevens is dit brood goddinelijk (ja, ja, we blijven op de moeder-thema hameren) met kaas (jong, belegen of oud) en/of roerei.
 
Sherry rozijnen freeform Sherry rozijnen freeform
Sherry rozijnen freeform Sherry rozijnen freeform
€4,95 per busbrood, freeform of 8 bolletjes  (ca 600 gram) – geef aub aan bij je bestelling of je busbrood of bolletjes wilt
 

* Moederdad Ma-tisserie: Breek bananencake

Het is een familie grapje dat Jayne een maaltijd op tafel kan toveren vanuit het zogenaamde niks. Net wanneer je denkt dat je niks in de koelkast hebt, kan Jayne daar wel iets van maken. ‘De Koningin der Restjes’. Zo wordt Jayne door haar stiefvader Ron genoemd.
Dus stel je het lot van de twee overrijpe bananen op de bodem van de koelkast voor. Ze werden daar een paar dagen eerder naar toe verbannen toen de fruitvliegen ze ontdekten. Maar uit het zicht is niet uit het hoofd voor onze Koningin der Restjes. Ze had een eenvoudig, ietwat ouderwets bananen cake recept op het oog om die steeds-bruiner-aan-het-wordende-bananen te transformeren. Zij waren er rijp voor (sorry, dat was een open doel!)….

Bak-vrijdag kwam en wij schoten lekker op met het bakken. Dat gaf Jayne de tijd om een testje te kunnen draaien. (Weten jullie nog hoe dat ging 7 weken geleden….bij het ophalen van je bestelling was er vaak een testje om te proeven…)

Die bananen, en dat ene receptje, riepen. Maar bananen cake – of banana bread zoals de Amerikanen dat noemen – maken wij nooit in de bakkerij. Banana bread valt in hetzelfde stramien als muffins. Saai, boring, te makkelijk en ‘dat kan ik zelf thuis ook maken’. Kortom, muffins en banana bread zijn niet gewenst of aantrekkelijk. Just too ordinary.

Tot die vrijdag afgelopen zomer. Toen kwam DIE ene Breek bananen cake uit de oven….

Jullie kennen Jayne inmiddels en hoe zij werkt. Geen recept is veilig voor haar aanpassinkjes. In dat ouderwetse recept werd de zachte boter vervangen door een beurre noisette. En de hoeveelheid suiker…wel, die wordt standaard zowiezo verlaagd.
Wat er uit de oven kwam was een verrassing. We hebben nog nooit zo’n licht, smaakvol en mjam-mjam-smaakt-naar-meer bananen cake gemaakt. Mensen, dit is werkelijk extraordinary.

Gezien alle reacties dachten jullie blijkbaar hetzelfde.
Normaal gesproken is er met het proeven van een testje een kleine pauze tussen de hapjes, het verwerken van de smaken en dan de mening die volgt.
Die vrijdag was dat anders. De cake ging de mond is en het leek alsof alles smaaksensoren oplichtten. Onmiddellijk gevolgd door een onbevangen uitroep in de trant van ‘Tjeeesus, da’s lekker!’ – in een Amsterdams accent natuurlijk. Meerdere keren kwam er een oeh, ah kreet voorbij. Hi hi…

Met zo’n terugkoppeling konden we niets anders dan deze Breek bananen cake opnemen in ons vaste assortiment. En nu voor Moederdag halen we het weer uit onze receptenklapper.

€4,50 voor een halve langwerpige cake; €8 per hele cake (een hele 24 cm lang)

 
* Vrijvanallesbehalvesmaak Ma-tisserie: Botox blokjes (glutenvrij, suikervrij, lactosevrij maar smaak-VOL)
Deze sappige citroen-amandel cake puilt uit van leeftijds-tartende en huidverbeterende vitaminen. Perfect voor een moederdag assortiment in plaats van anti-rimpel crèmes vol ingrediënten die je niet eens kan uitspreken.
De cake z’n warme glow komt van de kurkuma die ook nog eens een lading ontstekkingremmers in zijn mars heeft: zeer goed voor krakende botten en een fiets-huid (wind-en-koude-en-regen-en-zon….in een uur tijd). 
 
Wij gebruiken amandelmeel – vandaar dat het een glutenvrije cake is – en amandelen zijn erg voedend. Ze zitten bakkenvol vitamine E, dat ook wel de beauty vitamin wordt genoemd. En die vitamine E pleegt oorlog tegen vijandige vrije radicalen die je huid bombarderen. Ook zit het amandelmeel boordevol magnesium die goed zijn voor de bloedsomloop.

Misschien valt het je op dat er kleine gaatjes aan de oppervlakte van de cake zitten? Dat is voor een citroen-honing drizzle die we er overheen kwasten wanneer de cake warm uit de oven komt. Dat drenkt dan lekker door zodat het nog sappiger wordt. Je zou eventueel je gasten dit weekend ook wijs kunnen maken dat dit de gaatjes zijn van de botox naald…
 
Kortom, met de vele schoonheidscomponenten die huid- en gezondheidsbevorderend zijn (mooi woord voor Scrabble), dan hebben jullie misschien hetzelfde dilemma als Jayne: moet ik het Botox blokje nou opeten….of rechtstreeks op mijn gezicht smeren?

Botox blokjes6 Botox blokjes6

€4,50 voor 6 blokken
 
 
* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
Rogge zuurdesem juni2016_9
 
€3,75 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.