Vrijdag 24 april 2020

Lieve BakBuren

Ontzettend bedankt voor alle verjaardagswensen afgelopen vrijdag – en
heel bizar om niet te kunnen knuffelen bij een kado of wens. Maar Ik (Jayne) hou een excel sheet bij (haha) met alle gemiste knuffels van de afgelopen en komende tijd. Hopelijk kan ik ze allemaal rond december dan inhalen….
 
Tenzij je onder een steen hebt gelegen de laatste maand is het je misschien opgevallen dat alles tegenwoordig anders is. En zo is het ook met Koningsdag. Die wordt dit jaar ook wel Woningsdag genoemd. Koningsdag (27 april) valt op maandag, maar wij willen toch de gelegenheid pakken om een majestueus assortiment te bakken deze vrijdag.
 
We zullen je bestelling weer in papier inpakken en in een tassie aan de deur overhandigen. Betaling is: een tikke voor een kwikkie; pinnen, kom binnen.

 

Ons Koningsdag-Woningsdag-weekend assortiment voor deze week wordt:

 

* Het gast brood: Koningsdag 2020 brood
Dit was een verrassende topper bij zijn eerste optreden afgelopen jaar op Koningsdag.
Zoals je je niet meer Willem-Alexander zonder Maxima kunt voorstellen, kunnen wij ons het Koningsdag assortiment zonder dit brood niet meer voorstellen. Zo verrukkelijk is het.
 
Rogge, sinaasappel en venkel maken een onverbeterlijke ménage à trois (althans in Jayne d’r bakbrein dan).  Een beetje fenugriek, een schepje Nigella zaden en je hebt het recept voor een werkelijk majestueus brood. Vol smaak, sappigheid en prettige verrassingen. Het is ook perfekt  om te polderen. Te polderen? Jazeker, want met zo’n brood kan al je beleg-twijfels oplossen. Niet nodig om één soort brood voor het ene bammetje te gebuiken en een ander soort brood voor een ander broodje. Nee. Met Nederlandse belegsoorten zoals kaas, zalm, ham, jam en pindakaas is dit vorstelijke brood van alle markten thuis. En over thuis gesproken…het wordt Woningsdag, en niet Koningsdag dit jaar. Houd je het nog even vol?
Koningsdagbrood 2019_2 Koningsdagbrood 2019_2
Koningsdagbrood 2019_2 Koningsdagbrood 2019_2

€4,95 per busbrood, freeform of 8 bolletjes  (ca 600 gram) – geef aan bij je bestelling welk vorm je wilt bestellen
 
 
* Patisserie: Amandel-sinaasappelbloesem cake (is ook toevallig glutenvrij)
Deze cake is blij-makend…wel, uiteindelijk.
Jayne heeft zo'n dingetje met dit recept – elke keer gaat er wel iets mis – dat het een soort nemesis cake werd.
Een bakplaat met twee cakes kantelde toen Jayne ze halverwege de baktijd wilde ze omdraaien. Splat. Alles op de grond. En dat net voordat zij de deur uit moest om les te gaan geven in Goesbeek. Die arme Sjoerd werd achtergelaten om letterlijk alles op te ruimen…
Een andere keer was ze te ongeduldig om de cakes goed af te laten koelen. 'Dat zal mee vallen,' dacht zij. Vallen bleek het juiste woord te zijn. Bij het verwijderen van de cakevormring zakte de nog warme cake uit en vloeide uit over de tafel. Oh jee. En niet één keer. Maar vier keer achter elkaar. Hoezo koppig?
 
Deze cake is zóóóó verrekte lekker dat het al die moeite waard is. Anders hadden we het allang opgegeven. Met een sappig boterig mengsel van fijn gemalen amandelen, crunchy maismeel en sinaasappel is het om je vingers bij af te likken. Van het geurige aroma van de sinaasappelbloesemwater voel je je gelukkig (maar niet als het de vierde cake is die over de tafel uitvloeit, haha). Het blijft ook dagenlang goed en dat betekent dat je er het hele weekend van kan genieten. Perfect om voor thuis te blijven dus rond deze Koningsdag-Woningsdag. Oh ja, en alsof dat nog niet genoeg is, deze cake is ook nog eens gluten-vrij. Gewoon toevallig hoor.

Gelukkig ontstaan (eigen)wijsheid en geduld met ervaring uit de jaren. Deze cake laten we nu eerst helemaal afkoelen voordat we hem uit de cakevorm halen. En Jayne zorgt dat ze niet weer ergens naar toe hoeft op een bakdag. Voor het geval dat er toch iets misgaat…you can never be too sure.
 
Amandel-sinaasappelbloemsem cake1 Amandel-sinaasappelbloemsem cake1
Amandel-sinaasappelbloemsem cake1 Amandel-sinaasappelbloesem blokjes3
€4,50 voor een 1/4 punt; €17 voor een hele ronde cake (23 cm doorsnede)
Een 1/4 punt is genoeg voor 2 goede of 4 kleinere portie’s
 
 
* Het glutenvrije brood: Sesam haverbrood
Toen we een paar jaar geleden onze eerste glutenvrije en suikervrije workshop gaven, stond ons glutenvrije haverbrood op het menu. We gaven de deelnemers de keuze om het puur te maken of met maanzaad toegevoegd.
Een van de cursisten vond maanzaad maar niks en vroeg of ze iets anders mocht gebruiken. ‘Wat zou je erin willen hebben?’ vroegen wij aan haar. ‘Ik ben dol op sesamzaad!’ antwoordde zij.
Jayne keek naar het recept, maakte een grove inschatting van hoeveelheden en aanpassingen binnen het recept, en als experimentje maakten Jayne en die dame beiden een sesam haverbrood terwijl de anderen de reeds bestaande versies maakten. Het resultaat was dusdanig fantastisch dat we er meteen blij van werden – en dat is onze maatstaf of iets wel of niet in ons assortiment komt! Als we er blij van worden dan mag het in onze bakklapper komen. Heerlijk wanneer nieuwe ideeen ontstaan vanuit onverwachte hoeken.
 
Het is een glutenvrij gistbrood met als basisgranen rijstemeel en havermeel.
Het ziet er uit als een ‘echt’ (glutenvol) brood. Er is wel een vergelijkbare textuur. Het zit zo vol met geroosterd sesamzaad en chiazaad dat je een kietelende knisper bij elke hap hebt. Kinky ;=)
Dit brood is meer op z’n plaats met hartig beleg want de geroosterde sesamzaden hebben een hartige ondertoon – maar zoet beleg kan ook wel hoor. Oh yeah en niet te vergeten die lik roomboter….
 
GV Debbie brood2 GV Debbie brood2
GV Debbie brood2 GV Debbie brood2
€5,50 per heel brood (500+g)
We bakken dit in onze busbroodbakvormen voor een ‘normaal’ brood
 
 
* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Onze eigen Koning der Broden! Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
Rogge zuurdesem maart2018_3
€3,75 per brood (ca 650 gram)
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.