BLACK FRIDAY vrijdag 26 november 2021

Komende vrijdag is het weer Black Friday in de Verenigde Staten. Het is een Amerikaanse traditie dat de dag na het Thanksgiving feest (die altijd op de 4e donderdag in november valt) er fikse kortingen worden gegeven in de winkels. Dus de Amerikanen - die hebben toch al een lang weekend vrij - gaan heftig winkelen. Shop 'til you drop...
De laatste jaren is Black Friday er ook in Europa. Een kans voor veel (online) winkels om nog meer artikelen (vooral electronica, televisies en witgoed) te verkopen. Hoezo cynisch?
We zaten dit weekend te dubben. Gaan we ons assortiment deze vrijdag op Thanksgiving toespitsen of op Black Friday? Deze laatste trok onze aandacht nèt iets meer ....omdat we daar meer 'bak-voorpret' uit konden halen om een menu samen te stellen :=) Vandaar.
Om helemaal in de spirit van Black Friday te blijven hebben wij onze eigen 'pop-up' brood in de verkoop te doen: het ultra-geliefde Hollandse kaasbrood. Maar slechts genoeg voor 15 broden.
We zullen je bestelling aan de deur overhandigen in een tasje of zakje. Betaling is liefst met een tikkie, achteraf.
 
Ons Black-Friday assortiment van deze week is dus geworden:
 
 
 
*Het ‘gast’ brood: Black bread
Black brood voor Black Friday.

Zelfs wij konden geen passender brood verzinnen. Elke keer dat dit in de bakkerij komt zijn jullie laaiend enthousiast. Dus voor onze nieuwere BakBuren – er ligt een smaaksensatie op jullie te wachten….. ;=) Oh yeah!

Dit gistbrood heeft een zeer donkere, bijna zwarte kleur (vandaar de naam ‘Black brood’). Het is mals, niet te zwaar en niet zoet. Perfect (om alvast in te vriezen) voor de feestdagen die eraan komen in december. Boterhammen belegd met felle contrastkleuren zoals eiersalade, gerookte zalm en roomkaas steken goed af bij de diep zwarte broodkleur. We krijgen hier veel complimenten over op de cateringen (toen die nog mochten/pre-Corona….) – dus dat soort lof gunnen wij jullie ook!

Jaren geleden kwamen we dit traditionele Schotse recept tegen en we waren meteen benieuwd. Misschien is ongelovig wel een betere beschrijving. We konden ons niet voorstellen dat een recept met een mix van koffie, cacao, wortel, donkere stroop, komijn en venkel zo goed zou werken. Of zelfs smaken naar iets waar wij zin in zouden hebben om te eten. Maar verrek, we hadden het compleet mis. Het resultaat was fantastisch! Dit was één van de eerste broden die we ooit bakten toen wij onze bakkerij begonnen in 2013, en sindsdien is het nooit weggeweest.

Black bread 2015_2
Black bread 2015_2


Black bread 2015_2 Black bread 2015_2
€4,95 per busbrood, 8 bolletjes of artisanale freeform (ca 600+ gram): geef je aan bij je bestelling welke je wilt?

 
 
* Het Black Friday pop-up brood: Hollandse kaasbrood
Black Friday is beroemd voor zijn uitverkoop. Om in die spirit te blijven dachten we een beperkt aantal van ons über-populaire Hollandse kaasbroden als ‘pop-up’ te doen. Onze versie van een (uit)verkoop dus :=) Gewoon voor de fun.

Je hoeft niet voor onze deur te liggen, of lang in de rij te staan of allerlei gekke acties te ondernemen om onze aandacht te trekken. Gewoon op tijd bestellen :=) We zullen ons best doen om het zo eerlijk mogelijk te verdelen over de bestellers – maar op is op. Dus, misschien scoor je er eentje deze week…

Voor de nieuwere bakburen is er een kleine uitleg over dit brood nodig. Dit is – samen met het Engelse Cheddarbrood – het favoriete brood aller tijden.

Een gistbrood dat vol blokjes belegen Hollandse kaas zit. En wanneer we schrijven ‘vol blokjes kaas’, dan is dat ook precies wat we bedoelen. Geen verdwaalde licht gele stukjes ergens in een broodje verstopt. Nee. Blokjes kaas die je nog kunt zien wanneer je een plakje snijdt. Met wat tuinkruiden toegevoegd steken deze aantrekkelijke groene spikkels goed af in de zee van gele tinten van gedeeltelijk gesmolten kaasblokjes.

Het is onvoorstelbaar lekker. Dit kaasbrood is lichtwarm te eten, maar ook koud of in de broodrooster voor een ‘bijna tosti’.

Let op: We kunnen maximaal 15 broden bakken. We doen onze best om ieder zo fair mogelijk aan een brood te helpen. Maar op is op!

Hollandse kaas brood 2017_bolletjes2
Hollandse kaas brood 2017_bolletjes2


€4,95 als busbrood, 8 bolletjes of artisanale freeform (ca 600g) – geef aan bij je bestelling welke je wilt

 
* Patisserie: Cowboy cake
Met Black Friday als thema moesten we iets met donkere (=pure) chocolade bakken. En om in het Amerikaanse stramien te blijven kwam we meteen uit bij de cowboys. Dus yee-haaaaaa Cowboy cake.
Horen we een diep-stemmig gejuich over de Breek gaan van al de Breek bikkelmannen (en omgeving!) die zo gek zijn op dit baksel?
 
Dit recept is afkomstig van een echte ‘dude ranch’ in Wyoming waar schrijfster-kokkin Claire Ptak (beroemd van die citroen-vlierbloesem trouwtaart van ene Prins Harry) een aantal zomers tijdens haar studietijd had gewerkt. De cake mocht zij zelf niet maken en het werd altijd gebakken door een van de familieleden om het recept geheim te houden.
Het recept werd goed achter slot en grendel bewaard in de kelder van de dude ranch. Na dit zoveel zomers geproefd te hebben begon ze zelf te bakken en ze kwam aardig in de buurt van de echte cake. Een paar jaar geleden heeft ze haar versie hiervan gepubliceerd. Maar om het hip en trendy te maken had ze de oorspronkelijk koffie-chocolade cake omgetoverd tot een chocolade-kokos cake. Al die boter en melk werden toen ineens vervangen door kokosolie, kokosmelk en gedroogde kokos in plaats van de sterke java. Tja, kom nou zeg…..Dat doen wij dus niet hoor!
 
Hip, trendy en gevoelige moderne cowboys – dat boterde niet bij ons. Dus een aantal jaren geleden kreeg Jayne het op haar cowgirl heupen om het recept snel te herstellen naar zijn oorspronkelijke macho-heid. Boter, melk, suiker en een goede koffiesmaak kwamen er weer in. Iets om je wakker te houden wanneer je op je fiets, ehm, stalen ros zit.
 
Vol gluten, suiker, zuivel, cacao & koffie, en we denken dat de Wyoming cowboys deze versie veel lekkerder zouden vinden dan de modernere watjes-versie met al die kokos. Tot onze verrassing bleek deze Cowboy Cake ontzettend luchtig te zijn. Dit is handige informatie voor onze bakbuurvrouwen – ze kunnen het met een gerust hart aan hun eigen cowboy geven, wetend dat hij daarna nog steeds lekker in zijn (fiets)broek zal zitten. 
 
Cowboy cake2 Cowboy cake2
Cowboy cake2 Cowboy cake2

 

€4,50 voor 6 stukken

 
 
 
* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed. En het maakt ook nog eens fantastische toast en croutons; deze laatste voor bovenop soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van dat beetje roggemeel.
 
Rogge zuurdesem nov 2021_6

 

€3,95 per brood (ca 650 gram)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.