Christmas Cakes 2021

NU TE BESTELLEN! Onze traditionele echte Engelse Christmas Cakes zijn er weer.

Prijs: €5,95 per Christmas Cake – op te halen vlak voor/rond de Kerst

Elke cake is ca 7cm in doorsnede, 250-300g in gewicht (vooral van de drank….). Het zijn kleine dikke/hoge cakejes, en die zien er dan ook feestelijk uit. Met al die gedroogde vruchten erin is het best wel machtig, dus iedere keer een klein stukje is voldoende. Één van onze Christmas Cakes is genoeg voor 4 personen na een kerstmaaltijd.

Wil je eentje of meer bestellen, laat het dan ons weten – per mail of app.

  ChristmasCakes2016_1 ChristmasCakes2016_3

Elk land heeft zijn eigen Kerstbrood: Nederland en Duitsland hebben de Stol(len), Italië de Panettone en Frankrijk de Bûche de Noël. En Engeland heeft de Christmas Cake. Over dit onderwerp zouden we veel meer dan één alinea kunnen schrijven want er is een hele volkstraditie die erachter schuilt…..
 
Deze compacte donkere cake bestaat uit veel gedroogde vruchten (sultana’s, krenten, rozijnen en geconfijte sinaasappelschil), geweekt in sherry of cognac, en dan gemengd met appel, citroen, marmelade en gebonden met eieren, amandelen en tarwebloem.
Dit mengsel wordt net zoals een normale cake gewoon in de oven gebakken, maar daarna houdt alle vergelijking met de normale cake wel op….Om een Christmas Cake te maken begin je al vroeg, het liefst in september, volgens traditie.
Daarna wordt de cake liefdevol verzorgd met een wekelijks slokje cognac, want net zoals vis, het moet zwemmen of nat blijven ;=)
De cake wordt op een koele plek bewaard en in Engeland bewaren talloze Engelse huisvrouwen het zelfs onder het bed. Jullie zullen opgelucht zijn om te lezen dat wij ons niet aan deze traditie hebben gehouden!
 
Christmas Cake is trouwens heel wat anders dan Christmas Pudding (Nederlanders komen hier vaak mee in de war). Christmas Pudding bevat niervet en wordt vervolgens uuuuren lang gestoomd. Het wordt geserveerd na de Kerst maaltijd, en wordt vaak in de fik gestoken (flamberen noemen sommige chefkoks dat…), en vergezeld met een rum-vla (rum custard). Hoe zo zwaar? Het is niet voor niks dat na de Kerst maaltijd (en vooral tijdens de toespraak van Koningin Elizabeth) dat men onderuit zakt op de bank en in slaap valt.

In Jaynes familie waren het altijd de mannen die in slaap vielen, want de dames stonden dan al af te wassen en de kinderen maakten hun nieuwe speelgoed kapot. Dus, jullie begrijpen het al, aan Christmas Pudding beginnen wij niet eens ;=)

Christmas Cake overzicht3

 
Serveertips
Op z’n Engels
Christmas Cake wordt traditioneel geserveerd tijdens de kerstdagen, meestal met een glaasje sherry ernaast, en vooral als er bezoek is. Hoe meer bezoek, hoe beter… hik!

Volgens de Engelse traditie is het zo, dat elke keer dat je een plak Christmas Cake eet als je ergens op bezoek bent, je dan verzekerd bent van een ‘happy month’. Dus na 12 bezoekjes heb je zo maar een blij jaar in het vizier. Misschien moet je daarna eventjes gaan lijnen én naar Alcoholics Anonymous gaan, want Christmas Cake is zowel machtig als vol met alcohol. En dat alleen al zonder dat glaasje sherry ernaast (maal 12)…..
 
Je kunt de Christmas Cake ook bij een kopje koffie of thee serveren, of na de (Kerst) maaltijd.
In Noord Engeland (waar Jayne vandaan komt) wordt het geserveerd met een plak (Wensleydale) kaas erbij, want ‘Christmas Cake without the cheese is like a kiss without the squeeze’….
 
In Engeland is het gebruikelijk om een dun plakje/puntje te eten omdat het best wel machtig is. Dus geen grote punt zoals ‘een typische Brabantse punt taart’ zoals we gewend zijn in Nederland.

Een van onze Christmas Cakes is genoeg voor 4 personen na een kerstmaaltijd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.