Vrijdag 19 november 2021

Er is een uitdrukking in het Engels van ‘When life gives you lemons, make lemonade‘. Deze week buigen we die een beetje om….wanneer het leven ons strengere maatregelen geeft, dan bakken we extra smakelijke en meer smullende baksels. Zoiets. Dus. Je snapt hem wel hè.
We zullen je bestelling aan de deur overhandigen in een tasje of zakje. Betaling is liefst met een tikkie, achteraf.
Ons strengere-maatregelen-vragen-smullenderdere-smaken assortiment voor deze week is geworden:
*Het ‘gast’ brood: Hazelnoot-kastanjebrood
Toen we dit een jaar geleden voor het eerste maakten als testje, was het zo fantastisch gelukt dat we twijfelden of we het beter konden bewaren voor de bakdag van Sint en/of Kerst. Zo’n verrukkelijk, feestelijk en fabuleus brood was het. 
Een jaar later, delayed gratification is nog steeds niet aan ons besteed. Dus tjakka, meteen delen, meteen opeten, meteen het leven met beide handen en vol overtuiging aanpakken. Carpe diem, carpe hazelnoot-kastanjebrood.
Kastanjemeel – tenzij je er niet teveel van gebruikt – geeft een subtiele smaak en kleur aan een broodkruim. Deze eigenaardige ietwat zoete en aardse smaak wordt gesust door het toevoegen van een klont gesmolten boter (!) en een paar lepeltjes room. Wanneer dit wordt gecombineerd met gemalen geroosterde hazelnoten en chunks gekookte kastanjes ontstaat er iets wonderlijks. Dit is een van de meest bijzondere broden die wij in een lange tijd gebakken hebben.
De perfect partner voor een dun plakje kaas, een goed lik(je) boter, vleeswaren, gerookte zalm en eiergerechten. Of alvast invriezen voor de Sint of Kerst…
€4,95 per busbrood, 8 bolletjes of artisanale freeform (ca 600+ gram): geef je aan bij je bestelling welke je wilt?
* Patisserie: Dadel-haver-spelt rondjes (ook SUIKERVRIJ)
Zoals jullie allang door hebben, vinden wij het kicken om zoveel mogelijk suiker uit een recept te halen zonder dat dit de smaak echt beïnvloed. Deze dadel lekkernijen zijn ook iets die we op zo’n manier hebben ontwikkeld. Er zit nu namelijk helemaal geen suiker in: de natuurlijke zoetheid komt van de dadels zelf, met een vleugje vanille essence. En voor onze bakburen die minder tarwe willen eten – dat zit hier niet in! Naast de dadels zitten er alleen havervlokken en volkorenspeltmeel in. Voor wat extra ondersteunende warmte voegen we een snufje cayenne peper toe. Niet dat het zo overdreven is dat je het zou kunnen merken en benoemen, maar als het er niet in zit dan merken we het wel. Op een of andere manier brengt het alle smaken samen.

Elk rondje is 6 cm in doorsnede en 2,5cm hoog. Je kunt ze zowel bij een kopje koffie of thee serveren. Jayne heeft ontdekt dat ze perfekt zijn voor een brunch of weekend ontbijt, bijvoorbeeld met plakjes banaan en ricotta of dikke Griekse yoghurt. Je kunt ze ook licht opgewarmd serveren als dessert met roomijs, fruit salade of slagroom.

En als dit allemaal nog niet genoeg zou zijn, ze zijn bovendien een ‘iets gezonds’ om bij de hand te hebben voor als je weer thuis moet werken…en je zoekt afleiding van al het geZoom.

€4,95 voor 4 rondjes
* Het derde-vrijdag-van-de-maand glutenvrije brood: Boekweit brood (glutenvrij én gistvrij)
Een mals brood met de karakteristieke smaak van boekweit: sommigen noemen dit nootachtig, anderen ‘gras-achtig’. (Hoe dat laatste is ontstaan vragen we ons af: heb jij dan ooit gras gegeten?). 
Alleen boekweit als hoofdingrediënt kan wat overheersend zijn, vandaar dat we dit brood niet uitsluitend met boekweit hebben ontwikkeld. Voor het evenwicht zitten er allerlei zaden en pitten in, en ook nog eens amandelmeel en havervlokken. Van dit brood kun je makkelijk een paar plakken eten en het maakt voortreffelijke broodjes en toasties. Bovendien is het ruim een week goed houdbaar in de koelkast, en het vriest uitstekend in.
Boekweit in het Engels heet buckwheat. Dit wekt het idee dat het een tarwe-soort is en dus gluten-vol zou moeten zijn. Maar dat is helemaal niet waar. Eigenlijk is boekweit geen graan maar een zaad en komt uit dezelfde familie als rabarber en zuring. Zijn glutenvrije eigenschap maakt het een goede vriend voor mensen die glutenvrij willen/moeten eten en ook voor mensen die minder granen willen eten (jazeker, die bestaan ook tegenwoordig). Maar voor de rest van de mensheid is het ook een voortreffelijke voedingsstof om in je keukenkast te hebben: het is hoog in eiwit, bevat alleen essentiële aminozuren en het is een bron van magnesium. Deze laatste is goed voor spierontspanning en tegen krampen. En da’s weer belangrijk als je urenlang zit te Zoomen of Skypen voor je werk.
We konden niet beslissen welk formaat we na een paar experimenten het beste vonden: de langwerpige (24 cm) ‘Brick’ die lang en dun is, of onze ‘normale’ broodbakvormen waarin we onze busbroden bakken. Deze laatste geeft het idee van een ‘echt’ sneetje brood, het bammetje. We konden niet kiezen, dus we laten deze week de keuze over aan jullie zelf ! De foto’s geven een indruk van de verschillen. Even herinneren om je keuze te melden bij je bestelling svp.
€8,75 voor ca 900+g gistvrij én glutenvrij 
Geef je aan of je de lange 24cm ‘Brick’ formaat of de hogere busbrood vorm wilt
* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed. En het maakt ook nog eens fantastische toast en croutons; deze laatste voor bovenop soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van dat beetje roggemeel.
Rogge zuurdesem nov 2021_6

€3,95 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.