Brexit assortiment: vrijdag 31 januari 2020

Lieve BakBuren

We houden van een thema. Dat weten jullie allang.
Maar zelfs wij hadden niet kunnen voorspellen dat onze bak-vrijdag zo perfect zou vallen: vrijdag is het namelijk Brexit-dag.
Uiteindelijk Brexit.
Pffff.
Of je deze dag nou gaat vieren of je gaat rouwen, hebben wij een verrukkelijk passend assortiment, met af een toe een mop erbij…
 
Vrijdag wordt het gezellig tijdens het bakken. We bakken dan met een muziekje erbij. Liedjes zoals 'If EU leave me now', 'I want to break free', 'I think we're alone now'. 'Go your own way', 'Don't leave me this way' and 'All by myself'. Allemaal classics hè, en zoooooo toepasselijk.
Maar als Jayne in een neerwaartse spiraal terecht komt, dan gaan we over naar 'Screwed', 'Land of Confusion', 'This mess we're in' en 'Anarchy in the UK'.
Dat wordt swingen…en de messen opbergen ;=)

 

Ons Full English Brexit assortiment voor deze week is:

 

* Het enige real Brexit brood: Echt Engelse Cheddarkaasbrood

Expecting a cheesey Brexit joke already are you?
Laten we dan meteen beginnen met de mop die recentelijk werd gekroond als 'beste mop van 2019'.

How will a British Christmas Dinner be different after Brexit?

No Brussels (=spruitjes).
 
We waren begin januari heel even in Noord Engeland voor een flying visit zoals dat heet. Twee nachten maar. Toch genoeg tijd om alle supermarkten af te struinen om flink wat Cheddar in te slaan. De laatste kans vóór die Brexit.
 
Deze keer (helaas) geen spannende verhalen met douaniers die zich afvragen of de blokken kaas cemtex zouden kunnen zijn en ook geen grapjes over kaasverslavingen. We verdenken de controleurs op Leeds-Bradford vliegveld ervan dat ze ons beginnen te kennen…'Taking cheese back are we, love?' vroeg er eentje.
 
Voor de nieuwere bakburen….Onze lievelingskaas voor dit beroemde brood is de seriously strong extra mature Cheddar. De cheddarkaas die hier in Nederland te koop is lijkt in de verste verte niet op de echte cheddar uit Engeland. We hebben bij kaaswinkels, groothandels en online gezocht, maar niks kan tippen aan de Cheddar die we uit Engeland halen. Helaas is het meestal ook nog seriously duur als er geen aanbieding is.
 
Dit Cheddarbrood is onze allerbeste topper aller tijden, en elke keer dat we dit in het assortiment hebben vliegt het als warme broodjes over de beroemde toonbank, ha,ha.
We denken genoeg Cheddar te hebben om aardig wat te maken, maar mocht je een grotere bestelling willen plaatsen, dan kan het zijn dat we in de loop van de week contact met je opnemen om te vragen of het een tikje minder mag…We willen zo veel mogelijk bakburen de kans geven om ons meest geliefde brood te laten eten dit weekend.
Mocht je beslissen om bolletjes te bestellen, dan krijg je de uitgevloeide gesmolten kaas (smeltsels, noemen we ze) er ook bij om weg te snacken. De smelteigenschappen van Cheddarkaas zijn totaal anders (beter?) dan Hollandse kaas….Maar hoe dan ook, die krokante stukjes zijn altijd het lekkerste, toch?
 
Cheddar & bieslook1 Cheddar & bieslook1
Cheddar & bieslook1 Cheddar & bieslook1

€5,50 per busbrood of 8 bolletjes (ca 600 gram)

 
 
* Brexit baksel 1: Falling Pound Cake

Why do the English drink so much tea?

Because tea leaves.

Zo'n 'oma gebak'-cake is het perfecte gezelschap voor een cup of tea. En in Engeland wordt er wat thee afgezopen want thee helpt met alles. De Britten noemen dat 'tea and sympathy'.  Vrijdag zal dat hard nodig zijn.

Ondanks zijn eenvoud is dit een heerlijke cake. Een pound cake is zo genoemd omdat het oorspronkelijk gemaakt werd met een pond van elk ingrediënt: bloem, boter, suiker en eieren. Met onze falling pound cake gaan we dit uiteraard downscalen …deflation. Hopelijk geen teken voor de UK/GB toekomst. Boterig, sappig en met een scheutje vanille is dit toch the little black dress van de cake-wereld. Je kan het op allerlei manieren oppimpen - met een fruitsalade, slagroom, een klodder crème fraîche of een bolletje roomijs.
 
Falling Pound cake
 
€3,75 voor een halve cake van 12cm lang; €7 voor een hele van 24 cm lang
 
 
* Brexit baksel 2: Boris' Bakewell blokjes

Wist je trouwens dat Boris Johnsons volledige naam Alexander Boris de Pfeffel Johnson is? Ah gossie.

We weten niet of deze Bakwell blokjes echt een favoriet zijn van Boris, maar als je ‘Bakewell Tart’ tegen een Engelsman zegt, dan kan je een reactie verwachten. Zijn ogen worden dromerig, er verschijnt een glimlach op z’n gezicht (ja ja, de stiff upper lip kán veranderen) en vervolgens komt er een diepe zucht met Ahhhh, Bakewell Tart……Dit is een koesterende patisserie die de Britten in het hart raakt, want het vertegenwoordigd comfort food dat je koestert en omarmd. Een dikke omhelzing die altijd welkom is. De traditionele Bakewell Tart – genoemd naar de plaats Bakewell – bestaat uit een korstdeegbodem met een laag jam erop en bovenop de jam een frangipane (= sponsachtig amandelbeslag) topping. Deze simpele combinatie is onverbeterlijk.

Bakewell slice 2016_1 Bakewell slice 2016_1
Bakewell slice 2016_1 Bakewell slice 2016_1

€4,50 voor 6 goede blokken

 
* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel. En over Europese landen gesproken…

What did Britain say to its trade partners?

See EU later

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).

Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). 
 
Rogge zuurdesem sept2017_3
€3,75 per brood (ca 650 gram)
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.