Vrijdag 7 februari 2020

Lieve BakBuren

Na zo'n gezellige Brexit-bakdag afgelopen vrijdag, voelen wij ons nog steeds een beetje ondeugend. Me(e)lig zelfs, haha, en als bakkers is dat wel toepasselijk. 

Ons bakassortiment voor deze week is dus geworden:

 

* Het ‘gast’ brood: Maanzaadbrood

Meestal zie je maanzaad bovenop brood.

Dit was voor ons minder handig en vooral onpraktisch. Onze bakoven heeft zo’n sterke luchtverplaatsing dat er meer zaad op de vloer terecht kwam dan dat het bovenop het brood bleef zitten. Dan schrokken we – heel even - want we dachten dat we misschien muizen hadden. Maanzaad lijkt zooooo op muizenkeutels. Oeps.

De oplossing was eenvoudig: voeg het maanzaad toe aan het brooddeeg. Dat gaf een aangename textuur aan het brood, én met al de mineralen en gezondheidsvoordelen die poppy seeds hebben, wil je zoveel mogelijk in je sneetje brood bewaren, toch? 

Dit is één van onze lievelingsbroden om te makken – het is een verrukkelijk silky smooth deeg om mee te werken. Ons maanzaadbrood is op z'n plaats met allerlei soorten beleg, van avocado tot zuurkool (en we hebben daar een heerlijk recept voor mocht je het willen proberen). Deze week, als extraatje, is dit brood ook verkrijgbaar als FREEFORM. Da's een soort grote bol - of boule, voor de chiqueren onder jullie :=) Wat een verwennerij. Geen dank nodig; you're welcome!

Maanzaad bus & bolletjes Maanzaad bus & bolletjes
Maanzaad bus & bolletjes Maanzaad bus & bolletjes

€4,95 per busbrood/8 bolletjes/freeform (ca 600 gram) - geef aub aan bij je bestelling of je een busbrood, 8 bolletjes of een freeform deze week wil  bestellen

 

* Patisserie: Blondies met citroen en lavendel (NIEUW! NIEUW!)

Jayne houdt ervan om aparte combinaties aan elkaar te koppelen. Lavendel met citroen is er nou zo eentje. Het is een kunst om met lavendel te werken. Een tikkie te veel en het ruikt net zoals de kledingkast van je oma….We hopen hier de juiste balans gevonden te hebben. Dus wat misschien een gekke combinatie lijkt, dit is er eentje die lang in je geheugen zal blijven – en voor de goede redenen.  

Deze blondies zijn een samenspel van de frisheid van citroen, de zomerse geurigheid van lavendel, de fluwelen ondertoon van witte chocolade en een aangename crunch van noten. We hadden ze een paar maanden geleden als testje op een vrijdag bakdag. Die vielen super in de smaak. Weten jullie dat nog? Deze week is de eerste mogelijkheid dat we ze op kunnen nemen in ons bakassortiment – zo kwamen zo veel andere dingen tussendoor…Kerst, Brexit….

Citroen & lavendel blondies5 Citroen & lavendel blondies5
Citroen & lavendel blondies5 Citroen & lavendel blondies5

€4,50 voor 6 blokken

 

* Het glutenvrije Mega-meerzaden brood (a.k.a The Brick of baksteen)

Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten.
 
Het wordt door de fans ook wel ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten en beetje havermeel.
 
Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed).
 
Mocht je dit weekend een uitgebreide lunch of diner met vrienden of familie hebben, dan is onze Brick een top toevoeging aan de kaasplank. Het toast ook nog eens fantastisch in de broodrooster of op de grillplaat.

Mega-meerzaden GV1

€9,75 voor ca 900g

 

* Vrijvanallesbehalvesmaak patisserie: Amandel-kokoscake (glutenvrij, suikervrij en lactosevrij)

Na een bezoek aan ons beginnend bakkerijtje vond Jaynes jeugdvriendin uit Engeland, Fran, het zo'n top-initiatief dat zij zelf zoiets wilde opstarten in haar eigen dorp.

Al heel gauw vroeg iemand aan haar over een bepaald baksel: 'Is het glutenvrij, suikervrij en lactosevrij?' (een vraag die wij heel goed herkennen). Zonder blikken of blozen antwoordde zij, 'Nee, ik begin niet aan zaagsel verkopen'.

Lieve mensen, dit baksel is glutenvrij, suikervrij en lactosevrij maar gelukkig smaak-vol. En het is zeker geen opgebakken zaagsel. 

Een simpele amandel-kokoscake die door het gebruik van kokosbloesemsuiker echt suikervrij is. En deze cake heeft ook nog eens een diepe karamelsmaak daarom.

Wanneer je een hap neemt, dan vallen de smaken van kokos en citroen je meteen op. Daarna komt er een boterachtige golf van sappige kruim - terwijl er geeneens boter in zit!
Deze cake kun je warm of koud eten en het is een paar dagen goed houdbaar op kamertemperatuur – en zelfs tot twee weken (echt waar!) in de koelkast. 'Niet doen,' roept Sjoerd, 'Gewoon dooreten!'

Amandel kokoscake5 Amandel kokoscake5
Amandel kokoscake5 Amandel kokoscake5

€4 per 1/4 punt; €15 per ronde hele cake (23 cm doorsnede)

 

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
Regge zuurdesem ergens

€3,75 per brood (ca 650 gram)

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.