Vrijdag 24 januari 2020

Lieve BakBuren

Gisteren (maandag) bleek het weer Blue Monday te zijn. Blauwe maandag. Een dag waarop we een hogere kans zouden hebben om ons depressief te voelen. Goedemorgen ;=)
Hopelijk hebben jullie daar weinig tot geen last van gehad. Mocht van deze blauwe maandag zelfs maar een ietsje pietsie heel erg klein beetje waar zijn, dan zal ons anti-depressiva assortiment van deze week de blues meteen wegjagen. 

Ons anti-depressiva-chasing-away-the-blues assortiment voor deze week wordt:

 

* Het ‘gast’ brood: Mosterd-roggebrood

Dit is het brood equivalent van je lievelings wintertrui.
Wat begint als een onopvallend mengsel van gewone ingrediënten (volkoren roggemeel, gebuild tarwemeel en mosterdzaad), wordt omgetoverd tot iets magisch door het toevoegen van de verwarmende Dijonmosterd. Echte Dijon hè! We weten niet hoe het werkt, maar het werkt als een toverspreuk over een heksenketel. Bubbel, bubbel…PLOEF.
 
Toen we dit voor het eerst maakten hadden we verwacht dat het een soort roggebrood zou worden…maar nee, het resultaat leek meer op een sappig, mals en koesterend volkoren tarwebrood. Eigenlijk veel beter dan we in onze smaakgedachten hadden. De Dijonmosterd maakt het geheel zacht en er is een lichte ondertoon van de mosterd zelf.
 
De magische vonk van dit brood slaat ook over op het beleg.  Sjoerd vind het heerlijk met plakjes worst, kip, ham of rosbief. Jayne vindt het yammie met toppings zoals (geiten)kaas, zalm, hummus en avocado. Maar het is zeker perfect au naturel of met een lik roomboter. Met een goede stevige soep is het tevreden dompelen – en nadenken over alle leuke dingen in je leven.

Mosterd-roggebrood

€4,95 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram)  

 

3e-vrijdag-van-de-maand glutenvrij brood: Multizadenbrood (NIEUW!)

We hebben weer een gloednieuwe topper, lieve bakburen. Een glutenvrij brood dat doet denken dat het een 'normaal' glutenvol brood is. Jayne weet dat het gelukt is wanneer Sjoerd vraagt, 'Dit was toch niet je glutenvrije testje?'
 
Bomvol lijnzaad, pompoenpitten en zonnebloempitten, is dit een groot brood. Het weegt bijna een kilo! Met als basis volkoren rijstemeel en een beetje gist om het te laten rijzen, bakken we dit in onze langwerpige 'Brick' broodvormen die 24 cm lang zijn. 
Een bammetje van dit brood smeekt om belegd te worden. Onze favoriet op dit moment is een klodder (zelfgemaakte) mayonnaise met een plak komijnekaas of gerookte zalm daarop. De kruim is stevig genoeg om allerlei belegsoorten te kunnen dragen, van hartig tot zoet en van droog tot nattig. Oh happy januari!

GV multizadenbrood2 GV multizadenbrood2
GV multizadenbrood2 GV multizadenbrood2

€8,95 per busbrood (900+ gram)

 

* Patisserie: Peer-kardemom tulbandjes (zijn ook lactosevrij)

Zachte cakejes in de vorm van een tulband (kugelhopf) en gevuld met blokjes sappige peren en een vleugje kardemom. Mjammie.

Eentje is genoeg voor één persoon als dessert, maar je mag (maar is niet verplicht…) ze ook in tweeën snijden om te delen met iemand voor bij de koffie of thee. Ze blijven een aantal dagen vers, dus je kunt hier het hele weekend zoet mee zijn. Ze hebben wel magische krachten want ze maken iedereen vrolijk die er een hapje van neemt én ze blijken zeer gemakkelijk te verdampen….

Peer-kardemom tulbandjes
€2,50 voor 2 stuks

 

* Ons ‘vaste’ brood:Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
 
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem

€3,75 per brood (ca 650 gram)

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.