GOEDE VRIJDAG 2 april 2021

Lieve BakBuren

Het is weer Pasen! We hebben vernomen dat de virusvrije Paashaas vrijdag zeker bij ons langs komt, op afstand dan, om zijn buidel af te geven!
 
We hebben een smakelijk aanbod samengesteld dat ook een aantal dagen goed houdbaar is zodat je ze ook voor het Paasontbijt kan gebruiken – voor zowel de glutenvollers als de glutenvrijers.
 

Ons Goede-Vrijdag assortiment voor deze week wordt:

 
 

*Het traditionele Engelse Paasbrood: Hot Cross Big Bun / Hot Cross busbrood

In Engeland zijn ‘Hot Cross Buns’ een traditie op Goede Vrijdag. Hot Cross Buns zijn een soort luxe krentenbolletjes, met bovenop een kruis (zie foto) om de kruisiging te symboliseren. 
 
Normaal gesproken maken we deze in de traditionele buns (bolletjes) en óók in een zeer ontraditionele Hot Cross busbrood uitvoering. Maar…we vrezen dat we dit jaar uuuuuuren te kort komen als we bolletjes moeten gaan draaien naast alle zuurdesems en tulbandjes die worden besteld.  Omdat we dit traditionele brood zooooo graag voor jullie willen gaan bakken, hebben we een oplossing verzonnen: een Hot Cross Big Bun (dwz freeform) óf een Hot Cross busbrood.
 
Onze Hot Cross brood zit vol met gedroogde vruchten, sinaasappelrasp, stukjes sappige appel en met een smaakt-naar-meer ondertoon van kaneel. Ze zijn heerlijk zacht en de lichte zoetigheid komt voornamelijk van alle gedroogde vruchten die er in zitten.
 
Op Goede Vrijdag eten de Britten dit ‘gewoon’ (meestal met een goede lik zachte boter erop) of getoast (en dan met nog veel meer boter). Maar dit is ook lekker met een plakje kaas. Vroegâh, jawel, werden Hot Cross Buns rechtstreeks uit de oven gegeten, nog heet, vandaar de naam.
En, 'Hot Cross' (Bun) heeft niks te maken met Hete Kruizen voordat je het vraagt…. ;=)
 

€4,95 per Big Bun of per busbrood  (ca 600 gram) geef je aan welke je wilt bij je bestelling?

 

* Pasen patisserie: Paashaas tulbandnestjes (lactosevrij)

Paashaas nestjes,  bunny bundtjes of konijnen kugelhopfjes? We konden bijna niet kiezen qua naam. Alle drie geven aan dat we iets bijzonders én lekkers bakken in een aparte vorm: een feestelijke mini tulband. 

Wat voor naam we dan ook kiezen, het verbloemt de verrukkelijkheid die erachter schuilt zeker niet …..Jaaaa onze wortelcake is er weer! 

Wortelcake is alom bekend (vies eh?), en toch is onze variant anders (uiteraard): een luchtige cake, gekruid met kaneel en stukjes walnoot voor een extra crunch (en deze wortelcake bevat óók geen lactose). Ook nog eens goed voor je ogen met al die worteltjes, vooral als je veel tijd achter het scherm zit in nóg een Zoom-meeting.

In een Paashaasnestje hoort er ook eieren…en onze nestjes zijn geen uitzondering. We doen er dus wat Paas-eitjes bij!

Paques2 VVA appel- dadel & wortel tulbandje2

€2,95 voor 2 tulbandjes met choco-eitjes

(1 tulbandje is genoeg voor 1 personen als dessert, of voor 2 personen bij een kopje koffie)

 

*Het 1e-vrijdag-van-de-maand glutenvrij brood: Mega-meerzaden brood a.k.a de Brick of baksteen

Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten.
Het wordt ook door de fans ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel.
Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed).
 
Mocht je dit weekend een uitgebreide lunch of diner hebben, dan is onze Brick een top toevoeging aan de kaasplank. Het toast ook nog eens fantastisch in de broodrooster of op de grillplaat. Dan ruikt je hele huis van geroosterde noten. Mjam!
 
Mega-meerzaden GV2
€9,75 voor ca 900g

 

Vrijvanallesbehalvesmaak patisserie: Amandel-kokoscake (glutenvrij, suikervrij, lactosevrij)

Terwijl Sjoerd niet echt van de ‘alternatieve’ dingen is (hij blijft een vleesetende boterliefhebbende man) was hij gek op deze cake. Hij bleef er van eten. ‘Man, dit is lekker!’ riep hij, terwijl ploep, er nog een stukje naar binnen ging halverwege de ochtend.
 
Een simpele amandel-kokoscake die door het gebruik van kokosbloesemsuiker echt suikervrij is. En deze cake heeft daarom ook nog eens een diepe karamelsmaak. Wanneer je een hap neemt, dan vallen de smaken van kokos en citroen je meteen op. Daarna komt er een boterachtige golf van sappige kruim - terwijl er geeneens boter in zit!
 
Deze cake kun je warm of koud eten en het is een paar dagen goed houdbaar op kamertemperatuur. En zelfs tot twee weken (echt waar!) in de koelkast. Hoe we dat weten? Wel… Jayne-de-wetenschapper wilde weten hoelang houdbaar deze cake was. Dus zij verstopte een stukje achterin de koelkast zodat Sjoerd het niet kon vinden. Na twee weken vond hij het – toevallig – en het ging er nog steeds lekker in. Daarom. Misschien is het nog langer goed te houden…wie wil een experimentje doen om ons te helpen??
 
€4 voor een 1/4 punt; €15 voor een hele ronde cake (23 cm doorsnede)
 
 

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
 
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
Rogge zuurdesem nov20_1
 
€3,75 per brood (ca 650 gram)
 
 
 
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.