Vrijdag 26 maart 2021

Lieve BakBuren

De lente is nu officieel van start gegaan. En komende zaterdag schakelen we over naar de zomertijd (dit is dus alvast je very friendly reminder om je klokken dan een uur vooruit te zetten). We beseften net dat we afgelopen vrijdag geen Iers sodabrood voor Sint Patricksdag hadden gebakken, dus in een soort 'Sint-Patricksdag-deel-twee ontmoet de-zomertijd-gaat-in' hadden we een helder moment: een Iers sodabrood met een voorjaarstwist. Twee vliegen in één klap. En die hebben we ook doorgetrokken naar de gloednieuwe patisserie: een koek en een brownie in één…

We lijken steeds meer op die supermarkt reclamespotjes…. 'two for one'!

Ons twee-vliegen-in-één-klap assortiment voor deze week wordt:

 

* Het gast brood: Iers sodabrood met Parmezaanse kaas en lente ui

Fans van ons Iers sodabrood weten het al: sodabrood is verrukkelijk omdat het tussen cake en brood in zit. Dit komt door het gebruik van bicarbonate of soda (in het Nederlands is dat zuiveringszout, dubbelkoolzuur of natrium bicarbonaat) in plaats van gist om het deeg te doen rijzen.

Sodabrood is een traditioneel brood in Ierland waar het in een ronde, ambachtelijke vorm (en niet in een bakblik) wordt gemaakt en er wordt een kruis in gekerfd. Praktisch gezien is dit zodat het brood gelijkmatiger in de hete oven rijst. Maar er zijn twee meer poëtische verklaringen: om de duivel uit het brood te laten ontsnappen of om het brood te zegenen en dankbaarheid te tonen. Aan jou de keus!

Dit is ons ‘gebruikelijke’ recept voor dit geliefde brood. Maar met de lente nu officieel ingewijd en de zomertijd die dit weekend ingaat, dachten we om het recept een oppimpbeurt te geven: de lente/zomertijd te verwelkomen met lente ui (ja, ja) en met  Parmezaanse kaas. Allemachtig leprechauns en shamrocks, Sint Patrick had zijn vingers hierbij afgelikt!

Iers sodabrood met Parmezaan & lente ui2 Iers sodabrood met Parmezaan & lente ui2

€4,95 per brood (ca 700 gram) alleen in traditionele ronde vorm te krijgen deze week
 
 
 

* Patisserie: Chocolade-pinda koekrownie

Het klinkt als een mop: Wat krijg je als je een pindakoek kruist met een chocolade brownie?

Dit dus: een chocolade-pinda koekrownie. Wat misschien klinkt als een mop wordt hopelijk een van de grappigste dingen die je dit voorjaar gaat eten.

De laatste paar jaar heeft een opmars gezien van weird-and-maybe-not-so-wonderful kruisingen op culinair gebied zoals de cronut (een croissant-doughnut) en de cruffin (een croissant-muffin). Deze waren bij ons duidelijk geen hit (of haalbaar) anders had je ze allang voorbij zien komen in ons assortiment. Maar deze….deze kruising is bakkerij-waardig: een chocolade brownie bovenop een laag pindakoek.

Wat deze patisserie nou zo apart maakt – behalve de smaken – zijn de texturen. De brownie is zacht en fudge-achtig, vol chocolade smaak, terwijl het koekje chewy is en een beetje zout dankzij de gezouten pinda's.

Perfect voor bij een sterk kopje espresso halverwege de ochtend of naast een kopje thee in de loop van de middag. Een blokje zou ook in goed gezelschap zijn met een bolletje roomijs, een drizzle karamelsaus en een snuf grof zeezout. Hier is dan meteen je dessert!

Ze zijn 3 à 4 dagen goed houdbaar in een luchtdicht bakje en da's lang genoeg om uit te zoeken wat jouw favoriete manier is om ze op te eten.

Chocolade pinda koekrownie5 Chocolade pinda koekrownie5
Chocolade pinda koekrownie5 Chocolade pinda koekrownie5

€4,50 voor 6 goede blokken 

 
 

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
 
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
Rogge zuurdesem maart2021_1
 
€3,75 per brood (ca 650 gram)
 
 
 
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.