Lieve BakBuren
Wat hebben we verrukkelijke dingen voor jullie in petto deze week. We weten niet hoe het is gebeurd, maar het lijkt alsof we extra veel smaak in de baksels van komende vrijdag hebben kunnen krijgen. Anders dan anders. Lekkerderder!
Enne…het is dan toch nog gelukt om BAK! in Koffietijd te krijgen! Mocht je alleen dat item willen kijken dan hier in de link:
https://www.koffietijd.nl/recepten/52344/Eten/iers-sodabrood-met-cranberry-s-en-granol
Tja, Jayne mocht helaas niet meedoen in de uitzending omdat er een maximum aantal studiogasten aanwezig mag zijn. Er zat ineens een dame met een levende kip aan tafel in de uitzending – dus waarschijnlijk is Jayne gedumpt voor die kip…wa wa waaaaa.
Ons assortiment voor deze week wordt:
* Het gast brood: Gespikkeld wortel-sesambrood
Toen de Paashaas afgelopen vrijdag bij ons langskwam herinnerde hij ons hoe lekker en veelzijdig wortels zijn. Niet alleen in onze sappige wortelcake tulbandnestjes maar ook in brood. We waren helemaal vergeten dat we een gespikkeld wortel-sesambrood hebben in onze bak-klapper. Die kietel van de Paashaas kwam ons eigenlijk goed uit want dit wortel-sesambrood gebruikt ook sinaasappelsap in het deeg. En toevallig hadden we net een hele lading sinaasappels over na zoveel sinaasappelrasp gebruikt te hebben in die Paasbroden van afgelopen week. Een win-win zou Sjoerd zeggen.
Dit brood ziet er vrolijk en grappig uit met al zijn spikkels: oranje van de wortels, en wit en zwart van de sesamzaadjes. Heerlijk met hartig beleg, au naturel met wat roomboter en perfect dompelbaar in soep. Jam en pindakaas zou ook net kunnen….maar net.
En die sinaasappelsap dan? Hoe zit dat?
Ascorbinezuur - beter bekend als de vitamine C - wordt veel gebruikt in de massa-brood-bakkerij-wereld om brood een rondere rijs te geven. Maar er is veel onenigheid tussen ambachtelijke bakkers over het gebruik van vitamine C in brood. Het bevordert het omzetten van eiwitten naar gluten, en deze laatste geeft brood zijn sponsachtige elastische karakter. Maar omdat ascorbinezuur op de lijst van toevoegers staat, willen veel artisanale bakkers het absoluut niet gebruiken. Dus in plaats van al dat gezeur over zo’n zuur toevoegen, zijn we inventief geworden – we gebruiken vers (!) sinaasappelsap. Die is, zoals iedereen weet, een goede bron van vitamine C.
Wanneer je sinaasappelsap samen met wortels en sesamzaden gebruikt win je op alle fronten: een goed gerezen vorm, een sap-pig brood (geen bewuste woordspeling deze keer hoor…) én een heerlijke smaak. Dat de sesamzaden kleine bommetjes van gezondheid zijn (rijk in koper, mangaan, magnesium, zink en vitamine B1) en dat wortels een goede dosis vitamine A geven (goed voor je ogen) betekenen dat dit een super brood is. Oh ja, bijna vergeten te melden, het smaakt ook nog eens super lekker!
* Patisserie: Big Big Comfort Appelcake (NIEUW, NIEUW, NIEUW)
Een flinke punt cake en een hug tegelijkertijd! Vandaar de naam 'Big Big Comfort Appelcake'.
Een boterige sappige appelcake met een beslag bestaand uit boekweit, amandelmeel en maismeel om een extra laag complexiteit (poepoe hé) toe te voegen. Dit is geen doodgewoon appelgebak. Er zit geraspte appel in de cake én vele appelpartjes bovenop in een aantrekkelijke waaiervorm.
Dit is een beeldschone cake die zeker een aantal dagen goed houdbaar is, mits bewaard in een luchtdichte container. Je kunt het zowel warm als koud eten. Een goede klodder crème fraîche, yoghurt of slagroom erbij zou ook niet mis zijn.
€4,95 per flinke 1/4 punt cake (voor 2 à 4 personen).
€17,50 per hele cake van 25 cm doorsnede (12 à 16 punten).
* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood