GOEDE VRIJDAG bakdag 14 april 2017

Lieve BakBuren

De Paashaas komt komende vrijdag bij ons langs en de bolletjes zijn terug! Jaynes schouder is nu dusdanig hersteld dat zij weer bolletjes kan gaan draaien. Oh happy day ;=)
Wij bakken ‘for sure’ en gaan niet misschien staken voor een betere bakkers-CAO zoals in de kranten staat….;=)

We hebben een smakelijk aanbod samengesteld dat ook een aantal dagen goed houdbaar is zodat je ze ook voor het Paasontbijt kan gebruiken: traditionele Engelse Hot Cross buns, een goed inzetbaar Deens blond emmer brood, onze gewoon en toch zo ongewoon rogge zuurdesem en citroen-maanzaad Paas-nestjes. Dat wordt uitbuiken zondagmiddag en dan een flinke wandeling gaan maken ;=)

Ons Paashaas assortiment voor deze Goede Vrijdag is dus geworden:

* Het ‘traditionele Engelse Paasbrood: Hot Cross Paas brood
In Engeland zijn ‘Hot Cross Buns’ een traditie juist op Goede Vrijdag. Hot Cross Buns zijn een soort luxe krentenbolletjes, met bovenop een kruis (zie foto’s) om de kruisiging te symboliseren. We maken voor jullie niet alleen de traditionele buns (bolletjes) maar ook een Hot Cross busbrood!

Busbrood?? Dat bestaat helemaal niet in Engeland….Jaynes overgroot-oma’s (een was een Downtown Abbey-achtige kok; de ander was beroemd om haar bak-talenten) zouden zich omdraaien in hun respectevelijke graven. Zo’n busbrood maken we dus echt echt echt alleen voor jullie hoor! De NL markt wil ook graag strakke plakjes brood kunnen snijden. Ahum.
Onze versie zit vol met gedroogde vruchten, geconfijte sinaasappelstukjes en met een smaakt-naar-meer ondertoon van kaneel, plus stukjes verse appel. Ze zijn heerlijk zacht en de lichte zoetigheid komt voornamelijk van alle gedroogde vruchten die er in zitten.

Op Goede Vrijdag eten de Britten ze ‘gewoon’ (meestal met zachte boter erop) of getoast (en dan met nog veel meer boter! Tjakka!). Maar ze zijn ook lekker met een plakje kaas. Vroegâh, jawel, werden ze rechtstreeks uit de oven gegeten, nog heet, vandaar de naam. Dus, Hot Cross Bun heeft niks te maken met Hete Kruizen voordat je het vraagt…. ;=)

Er is veel bijgeloof omtrent de Hot Cross Buns. Het delen van een Hot Cross Bun onderhoudt de vriendschap voor het komende jaar, en als je tijdens het sharen (en opeten) zegt "Half for you and half for me, Between us two shall goodwill be", dan kan die vriendschap niet meer stuk.

Een zeer oude traditie onder bakkers bestaat ook: een bolletje, mits opgehangen in de keuken, beschermt tegen brand en zorgt dat al het gebakken brood goed zal lukken. Dit laatste zouden wij kunnen uittesten ;=) En voor diegenen die zich niet zo gezond en fit voelen – een stuk van zo’n bolletje eten zou de persoon helpen om te herstellen. (De bakker betalen in plaats van de dokter, nou da’s een idee).

Hot Cross buns1 Hot Cross busbrood

Paques3    Hot Cross buns3 

€4,95 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram) – geef aub aan bij je bestelling of je 1 busbrood of 8 bolletjes wilt deze week


Het ‘gast’ brood: Deens Blond emmer brood
Een gloednieuw brood voor de Paasdagen!
We hebben in de laatste paar maanden twee broden gemaakt met ‘emmer’: het WinTERZ brood en een Iers soda brood. Maar nu wilde Jayne er toch iets spannenders en meer innovatiefs mee proberen. Dus dat werd een experimentje afgelopen vrijdag…..

Mocht je niet weten wat emmer is (behalve iets dat je zo’n ding met water vult), het is een zeer oude graansoort: de voorloper van spelt, een puur oergraan dat niet gekruist & gemanipuleerd is. Het heeft een moutachtige smaak en dat is zeer passend in dit Deens-geinspireerd brood. We zijn op het emmer-spoor terecht gekomen toen eind afgelopen jaar boer Bijlsma ons opbelde. Hij had over ons bakkerijtje gehoord en wij waren de soort bakkers aan wie hij zijn granen wel wilde verkopen – niet de massale industriele jongens, maar juist die persoonlijke kleintjes. Hij kwam op bezoek om te vertellen over zijn pure methodes, en we mochten elkaar meteen. En zo is het gekomen….

Voor dit testje namen we als startpunt het idee van ons geliefde Deens rogge brood. In plaats van volkoren roggemeel had Jayne het idee om daarvoor in de plaats volkoren emmermeel te gebruiken. Ons Deens rogge brood bevat ook wat donker geroosterde moutmeel – dat geeft het zijn merkwaardig karakter, smaak en donkere kleur. Wat zou gebeuren als we dat moutmeel niet zouden gebruiken? Het feit dat emmer een mout-achtige smaak heeft zou een passende match kunnen zijn.
En dat werkte super goed in ons voordeel. Het resultaat was een licht (=blond), lente fris brood met een kleine onderliggende zurige smaak van de emmer zuurdesem. Dit is dus geen gist brood maar een 100% zuurdesem brood dat tarwevrij is. Naast al dit gezonds zijn er ook zonnebloempitten, pompoenpitten, maanzaden en lijnzaden in verwerkt… en dan het geheime Danske onderdeel: gebroken roggekorrels. Dit zal perfekt passen bij je Paasontbijt want het is van alle markten thuis: jam, Nutella, roerei, gebakken eitjes, zalm, ham en alle kaas soorten (inclusief pinda-kaas, ha ha).

Deens emmer1  Deens emmer2

Deens emmer4  Deens emmer5

€4,95 per busbrood (ca 600 gram): we kunnen geen bolletjes draaien van dit deegie


* Patisserie: Citroen & maanzaad Paas-nestjes
We wilden jullie ontlasten……Het was zeer verleidelijk om iets met chocolade te maken. Maar toen dachten we erover na: er worden in deze dagen al zoveel chocolade eitjes naar binnen gewerkt, dat we beter totaal iets anders zouden kunnen gaan bakken. Iets fris en lente-achtigs om in het stramien van het Deens blond emmer brood te blijven. Goed idee toch?
Dit is dus onze Bakken voor de Buren oplossing om jullie  wat rust te geven na de chocolade overdosis. Noem het een lente schoonmaak voor je smaak papillen….

Deze Paas nestjes bestaan uit een lichte cake in de vorm van een aantrekkelijk tulbandje. De 'zingy' citroen kietelt je tong en het maanzaad geeft iets van een knisperigheid.  

Citroen & maanzaad tulbandjes  Paques2

€1,25 per nestje


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem jan2017_4

€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.