Vrijdag 7 april 2017

Lieve BakBuren

De lente is volop aan de gang, en wij ook met ons volle assortiment voor deze week. 
We hebben ietsjes meer dan normaal deze week, gewoon omdat de lente er is, onze bak-sappen stromen omhoog en we  hebben  er gewoon ontzettend veel zin in.
En goed nieuws voor alle bolletjes liefhebbers: die komen volgende week weer terug in onze Paasmenu. Hoera!

Gezien dat deze vrijdag de eerste vrijdag van de maand is hebben we weer het glutenvrije mega-meerzaden Brick/Baksteen en daarnaast hebben we super gezonde dubbele chocolade koekjes. Vrij van alles behalve smaak.
Als gastbrood is er een mulitzaden spelt brood en voor de patisserie onze sinaasappel Madeleines die vol van alles zijn inclusief smaak!

Ons volop lente assortiment voor deze week is dus geworden:

Het ‘gast’ brood: Multizaden spelt brood
Dit gistbrood bevat 100% spelt – oh yeah! (volkoren speltmeel en speltbloem) zonder andere toegevoegde graansoorten. We voegen daar 4 verschillende zaden aan toe: pompoenpitten, zonnebloempitten, chiazaad en maanzaad. Als laatste wordt het brood bestreken met koffie (echt waar). Niet dat je daar iets van iets proeft, maar het is een oeroud Deens truukje om de bovenkorst aantrekklijker (donkerder) te maken, want anders blijft spelt een beetje bleek. 

Over truukjes gesproken, van speltbrood is het bekend dat het na enige tijd kruimeliger wordt. Mede daarom wordt het dan ook vaak gemengd met een andere meelsoort, maar niet bij ons. We hebben ook een beetje chiazaad toegevoegd om het brood moist te houden – een truukje van onze glutenvrije broden ervaringen. Desondanks is het dan ook van belang om het brood goed ingepakt in de koelkast te bewaren (of het wat sneller op te eten).

Ons spelt brood is eerlijk en voedzaam. Het is heerlijk au naturel, maar ook de perfecte partner voor al je geliefde beleg (kaas, pindakaas, eieren, vleeswaren, Nutella en jam). Een bijzonder brood voor aan je weekend ontbijttafel en voor in je broodtrommel: een beetje crunch bij de lunch :=)

Deze week alleen als een busbroden te krijgen (het deeg is te nat om bolletjes te draaien)

Spelt lunch  Spelt multizaden chia

€5,50 per busbrood (ca 700g)


* Het glutenvrije Mega-meerzaden brood
Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten. Het wordt ook door de fans ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel. Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed). 

Mega-meerzaden GV1  Mega-meerzaden GV4

€9,75 voor ca 900g


* Patisserie: Sinaasappel Madeleines
Een klassieke Franse patisserie en niet te zoet. Een luchtig cakeje, in de vorm van een schelpje dat erg lekker is bij de koffie of thee. Ze blijven zeker nog een aantal dagen lekker sappig.

"Madeleine" zou in de 18e eeuw een boerin zijn geweest, die bij het onverwachte bezoek van hertog Stanislaus Leszczyński (jazeker!) deze cakejes zou hebben gebakken met wat ze op dat moment in huis had. De schrijver Marcel Proust wijdt er in zijn bekendste werk À la recherche du temps perdu (Op zoek naar de verloren tijd) enkele bladzijden aan. Deze cakejes zijn een van ons meest gevraagde baksels op feesten en partijen!

Madeleines1  Madeleines3

€3,50 voor een zakje van 12 Madeleines.


* Vrijvanalles Patisserie: Super gezonde dubbele chocolade koekjes
Hoe is het mogelijk?” horen we jullie roepen – gezonde dubbele sjokkie koekkies? Wel, lieve bakburen, we houden van experimenteren met smaak en gezondheid, en dan dit soort dingen ontstaan ‘gewoon’ als uitvloeisel daarvan. Deze zijn de koekjes die we hadden als testje om te proeven 2 weken geleden bij het brood ophalen. Ze vielen meteen in de smaak.
Er zit niets in mbt gluten, suiker, lactose of noten….maar uiteraard moet er wel iets in zitten anders zouden we gebakken lucht verkopen. Dus deze koekjes bestaan uit bananen, haver, zonnebloempitten, cacaopoeder, kokos en 70% pure chocolade chips. Hier maken we bolletjes van, druk ze een beetje plat en bakken ze in de oven. Wat leuk is aan deze koekjes is dat ze je voeden, dus na eentje heb je niet zo’n trek om de rest van het pakje leeg te snaaien. 

Super gezonde choc koekjes  Super gezond choc koekjes2

€2,95 voor een zakje van 6 koekjes.


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood 
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). 
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel. 

Rogge zuurdesem juni2016_4

€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.