Goede Vrijdag Paasbakkerij: vrijdag 15 april 2022

Lieve BakBuren

Daar zijn we weer – en het is alweer Pasen! 

Afgelopen vrijdag waren we eens een keer ‘bakkerij-vrij’. Oorspronkelijk omdat we eerder in die week naar Engeland zouden gaan voor een aantal dagen. Zouden, maar toen testte Sjoerd zondagavond positief op dat ene virus…Dus die maandag moest Jayne alle treinen, hotels, reserveringen en onze retourvlucht omzetten. En een paar dagen laten testte zij natuurlijk ook positief. Afgelopen week waren we dus thuis, maar grotendeels in bed, veel slapen en af en toe een luchtje scheppen.

Deze week zijn we weer terug in de bewoonde wereld maar we merken dat we nog niet volop kunnen draaien qua conditie. Dus ons Paas-assortiment is ietsjes ingetogener dit jaar. Het is even jongleren tussen willen en kunnen….en roeien met de energie-riemen die we hebben. En ja, we zijn echt echt echt virusvrij, dus we kunnen dan ook zeker voor jullie aan de bakslag!

Ons Goede-Vrijdag assortiment voor deze week wordt:

* Ons traditionele Engelse Paasbrood : Hot Cross Big Bun/Hot Cross busbrood

In Engeland zijn ‘Hot Cross Buns’ een traditie op Goede Vrijdag. Hot Cross Buns zijn een soort luxe krentenbolletjes, met bovenop een kruis (zie foto) om de kruisiging van Jezus te symboliseren. Het heeft niks te maken met Hete Kruizen voordat je dat vraagt…. ;=)

Normaal gesproken maken we deze in de traditionele buns (=bolletjes) en óók in een zeer ontraditionele Hot Cross busbrooduitvoering. Maar…we vrezen dat we dit jaar uuuuuuren te kort komen (en daar bovenop hebben we nog te weinig fysiek uithoudingsvermogen) als we bolletjes moeten gaan draaien naast alle zuurdesems en tulbandjes die worden besteld. Maar omdat we dit traditionele brood zooooo graag voor jullie willen gaan bakken, hebben we een oplossing verzonnen: een Hot Cross Big Bun (dwz freeform) óf een Hot Cross busbrood. Not so traditioneel dus, maar wel erg lekker.

Ons Hot Cross brood zit vol met gedroogde vruchten, sinaasappelrasp, stukjes sappige appel en met een smaakt-naar-meer ondertoon van kaneel. Ze zijn heerlijk zacht en de lichte zoetigheid komt voornamelijk van alle gedroogde vruchten die er in zitten.

Er is veel bijgeloof omtrent de Hot Cross Buns. Het delen van een Hot Cross Bun onderhoudt de vriendschap voor het komende jaar, en als je tijdens het sharen (en opeten) zegt “Half for you and half for me, Between us two shall goodwill be”, dan kan die vriendschap niet meer stuk.

Een zeer oude traditie onder bakkers bestaat ook: een bolletje, mits opgehangen in de keuken, beschermt tegen brand en zorgt dat al het gebakken brood goed zal lukken. Dit laatste zouden wij kunnen uittesten ;=) En voor diegenen die zich niet zo gezond en fit voelen – een stuk van zo’n bolletje eten zou de persoon helpen om te herstellen. Je weet nu wat wij dit weekend veel gaan eten, right?!

Op Goede Vrijdag eten de Britten hun Hot Cross buns ‘gewoon’ (dwz met een goede lik zachte roomboter erop) of getoast (en dan met nog veel meer boter). Maar dit Paasbrood is ook lekker met een plakje kaas. Vroegâh, jawel, werden Hot Cross Buns rechtstreeks uit de oven gegeten, nog heet, vandaar de naam. 

In Engeland vinden de kinderen (en volwassenen ook eigenlijk wel) het heerlijk om het kruis van de bovenkant van een bolletje af te pellen…Het is meestal een beetje taai maar zo hoort het.

€4,95 per Big Bun of per busbrood (ca 600 gram) geef je aan welke je wilt bij je bestelling?

* Paas-patisserieCitroen maanzaad nestjes

We willen jullie best ontlasten……Het was zeer verleidelijk om iets met chocolade te maken. Maar toen dachten we daar nog eens goed over na: er worden in deze dagen al zoveel chocolade eitjes naar binnen gewerkt, dat we beter totaal iets anders zouden kunnen gaan bakken. Iets fris en lente-achtigs. Goed idee toch?

Dit is dus onze Bakken voor de Buren oplossing om jullie wat rust te geven voor – of na – de chocolade overdosis. Noem het een lente schoonmaak voor je smaak papillen….

Deze Paas nestjes bestaan uit een lichte ‘zingy‘ citroencake in de vorm van een aantrekkelijk tulbandje, met maanzaad voor een knispertje. We gaan ze niet volspuiten met slagroom, drizzelen met chocolade of een icing eroverheen lepelen. We laten ze gewoon bijna ‘puur’ (een lichte sprinkel met poedersuiker, dat dan weer wel) zodat jullie je eigen creativiteit erop los kunnen laten.

Maar……we zullen er hoogstwaarschijnlijk wel wat chocolade Paas-eitjes bij doen. Jullie een beetje verwennen mag wel, toch?

€4,95 voor 4 nestjes (1 tulbandje/nestje is genoeg voor 1 personen als dessert, of voor 2 personen bij een kopje koffie)

* Glutenvrij Paasbrood: Haver-rozijnenbrood 

Een glutenvrij brood dat net zoals een normaal ‘gluten-vol’ volkoren brood smaakt. Een gistbrood gemaakt met havermeel, lijnzaden en chiazaden (voor die goede struktuur). Door de aanwezigheid van gist – zoals in écht brood – rijst het deeg ook nog een beetje. Perfect. 

Ons bakkersgeheim met dit brood is dat we de rozijnen eerst weken in rode wijn. Hik!

Maar fear not. De alcohol is niet aanwezig in het eindproduct, dus prima voor de kinderen. De rode wijn geeft een hartige ondertoon waardoor dit brood overal inzetbaar is. We hebben het een keer – in onze vroegere testjes – herhaald met in rozijnen geweekt in sinaasappelsap… niet succesvol. Het eindresultaat was te zoet. Dus de rode wijn bleef onovertroffen.

Dit brood kan gerust gegeten worden met jonge kaas, oude kaas, geitenkaas, roerei, pâtés en je zoete beleg zoals jam, pindakaas en Nutella. Maakt ook een fantastisch onderdeel van een kaasplank. En als toast is het onweerstaanbaar. Kortom, een volwaardige glutenvrije tegenhanger voor ons Hot Cross Paasbrood.

€5,95 voor ca 600+g (als busbrood) 

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). 

Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

€3,95 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.