Koningsdag 29 april 2022

Lieve BakBuren

Daar zijn we weer!Bedankt voor alle goede wensen, emails, zwaaien en zelfs bloemen :=)We zijn nu min-of-meer dusdanig hersteld dat we weer lekker aan de bakslag kunnen. Enne… all negatief hoor, hi hi.
Ons Koningsdag assortiment voor deze week wordt:

* Ons ‘gast’ brood : Koningsdag 2022 brood

Dit was een verrassende topper bij zijn eerste optreden drie jaar geleden op Koningsdag.Zoals je je Willem-Alexander niet meer zonder Maxima kunt voorstellen, kunnen wij ons het Koningsdag assortiment zonder dit brood ook niet meer voorstellen. Zo verrukkelijk is het. 

Rogge, sinaasappel en venkelzaad maken een onverbeterlijke ménage à trois (althans in Jayne d’r bakbrein dan). Een beetje fenegriek, een schepje Nigellazaad en je hebt het recept voor een werkelijk majestueus brood. Vol smaak, sappigheid en prettige verrassingen. 

Het is ook perfect om mee te polderen. Te polderen? Jazeker, want met zo’n brood zijn al je beleg-twijfels opgelost. Niet nodig om één soort brood voor het ene bammetje te gebuiken en een ander soort brood voor een ander. Nee, zeker niet. Met de Nederlandse belegsoorten zoals kaas, zalm, ham, jam en pindakaas is dit vorstelijke brood van alle markten thuis. En over markten gesproken….dit jaar mag dat weer – de vrijmarkten verschijnen woensdag weer overal! 

€4,95 per busbrood, artisanale freeform of 8 bolletjes (ca 600 gram) – geef aub aan bij je bestelling of je busbrood, freeform of bolletjes wilt

* PatisserieAmandel-sinaasappelbloesemcake (ook glutenvrij)

Deze cake is blij-makend…wel, uiteindelijk.

Jayne heeft wel een dingetje met dit recept omdat er elke keer wel iets mis gaat. Het werd een soort nemesis cake.

Een bakplaat met twee cakes kantelde toen Jayne ze halverwege de baktijd wilde omdraaien. Splat. Alles op de grond. En dat net voordat zij de deur uit moest om les te gaan geven in Groesbeek. Die arme Sjoerd werd achtergelaten om letterlijk alles op te ruimen…en nieuwe moest maken…

Een andere keer was ze te ongeduldig om de cakes goed af te laten koelen. ‘Dat zal wel mee vallen,’ dacht zij. Vallen bleek het juiste woord te zijn. Bij het verwijderen van de cakevormring zakte de nog warme cake uit en vloeide alles uit over de tafel. Oh jee. En niet één keer. Maar vier keer achter elkaar. Hoezo koppig?

Maar nu lukt het goed hoor!

Deze cake is zóóóó verrekte lekker dat het al die moeite waard is. Anders hadden we het allang opgegeven. Met een sappig en boterig mengsel van fijn gemalen amandelen, crunchy maismeel en sinaasappel, is het om je vingers bij af te likken. Van het geurige aroma van het sinaasappelbloesemwater voel je je gelukkig (maar niet als het de vierde cake is die over de tafel uitvloeit, haha). Het blijft ook dagenlang goed en dat betekent dat je er het hele weekend van kan genieten. Perfect om voor thuis te blijven dit weekend. Oh ja, en alsof dat nog niet genoeg is, deze cake is ook nog eens gluten-vrij. Gewoon toevallig hoor.

Oefenen (en ervaring) baart kunst, dus deze cake laten we nu eerst helemaal afkoelen voordat we hem uit de cakevorm halen en Jayne zorgt dat ze niet weer ergens naar toe hoeft op een bakdag. Voor het geval dat er toch iets misgaat…you can never be too sure

€4,95 voor een 1/4 punt; €18,50 voor een hele ronde cake (23 cm doorsnede)

Een 1/4 punt is genoeg voor 2 goede of 4 kleinere portie’s

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). 

Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

€3,95 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.