Vrijdag 1 april 2022

Lieve BakBuren

Vrijdag wordt het 1 april – April Fool’s Day of 1 april dwaze dagen. Nee, niet van de Bijenkorf, maar grappendag! Het is in Engeland traditie om allerlei flauwe grappen uit te halen vóór 12 uur lunchtijd. Wij doen het anders. Dit keer geen flauwe grappen vanuit de BuiksloterBakery. We hebben allemaal al genoeg flauwe grappen gehad de laatste twee jaar met die Corona, niks kunnen, niks mogen, stijgende prijzen enz enz. Toch mag je wel meegrijnzen over hoe Jayne als 10-jarige in Engeland in het midden van de nacht haar bed uitging om plasticfolie strak over over de toiletpot te spannen. Dat werd (uiteindelijk) lachen toen haar moeder ’s ochtends ging plassen….Gelukkig hebben we geen logees komende vrijdag. Amsterdam is veilig.

Ons het-is-geen-grap-hoe-lekker-dit-is assortiment voor deze week wordt:

* Het ‘gast’ brood: Deens roggebrood / Dansk rugbrød (is ook gistvrij!)

Er zijn een aantal broden in onze bakkerij waar wij supertrots op zijn. Dit is er één van. Donker, moutachtig en sappig, dat is ons Deense roggebrood. 

Onze verliefdheid voor dit pittenvolle brood begon zeven jaar geleden. Stiekem foto’s nemen van recepten uit Deense broodboeken in de Kopenhaagse boekhandels. Niks in het Engels en alleen ‘google translate’ om te helpen. Onze eerste experimenten waren dan ook niet zo geslaagd….

Fast forward en een jaar later waren we weer in Kopenhagen. Deze keer gingen we ook bakkers (onder)vragen over ingrediënten, recepten, rijstijden enz. Er bleken een paar noodzakelijke ingrediënten te zijn voor dit brood: moutmeel (voor de donkere kleur en de diepe karakteristieke smaak) en gebroken roggekorrels. Natuurlijk gingen kilo’s van die ingrediënten dan meteen mee terug naar Amsterdam. Weer overgewicht in onze koffers.

Na meer proefjes gedraaid te hebben hadden we de smaak letterlijk en figuurlijk te pakken. Wij waren zeer tevreden met dit brood. Het smaakt echt (maar echt echt echt!) zoals het brood waar we als een blok in København voor zijn gevallen. Sindsdien hebben we onze Nederlandse molenaar van De Zandhaas uit Santpoort ook enthousiast kunnen maken. In plaats van elke keer naar Denemarken te moe(s)ten reizen (hoera, dat kan weer gaan gebeuren!) voor het moutmeel en gebroken rogge, heeft onze molenaar uitgezocht hoe hij dat ook kon maken. Dat betekent dat ons Deense roggebrood nu wordt gemaakt met Nederlandse grondstoffen. Heerlijk toch? Naast het EKO volkoren roggemeel, een beetje zuurdesem (want dit is geen gist brood maar een 100% zuurdesem brood), zonnebloempitten, pompoenpitten en lijnzaden… zijn dan de geheime Danske (=nu Hollandse) onderdelen: donker geroosterde mout en gebroken roggekorrels. 

Dit brood is van alle belegmarkten thuis. Beter nog, steel een topidee van de Denen: allerlei toppings erop doen om je eigen smørrebrød te maken. De traditionele toppings zijn roomkaas en gerookte zalm; plakjes hardgekookt ei met een klodder mayonnaise en een sprinkel tuinkers; rosbief met een mosterddressing; gekookte garnaaltjes, ook met plakjes hardgekookt ei….Ons Dansk rugbrød is ook tenminste een week goed houdbaar in de koelkast (en maandenlang in de vriezer) dus voldoende tijd om een aantal smørrebrød suggesties uit te proberen en je eigen favorieten te ontdekken. 

€4,95 alleen per busbrood (ca 700 gram): we kunnen geen bolletjes draaien van dit deegie

* Patisserie: Koffie koffiecake

De Denen en de Nederlanders hebben een gedeelde liefde voor koffie. Dus dit baksel past naadloos bij ons Deens roggebrood voor deze week, en tegelijkertijd is het een feestelijk stuk cake voor bij de koffie.

Een koffiecake is eigenlijk een Amerikaanse fenomeen – coffee cake. Een licht sponsmengsel met een kaneel swirl tussenlaag en een kruimeltopping bovenop. Maar gek genoeg zit er geen koffie in een Amerikaanse koffiecake! Het is een stuk gebak voor bij je kopje pleur, espresso, cappuccino of latte, net zoals de Zweden hun dagelijkse fika (koffie en cake) moment hebben. We vonden dat dat koffie-gemis eigenlijk hersteld moest worden ;=) Dus een koffiecake met koffie erin. Wereldnieuws.

In onze ‘eigen draai geven’ aan een klassieke coffee cake hebben we een beslag gemaakt met zure room in plaats van melk. Dat maakt een lichte, sappige kruimel die dagenlang goed blijft. Aan de kaneel swirl tussenlaag hebben we een flink shot koffiesmaak toegevoegd (‘Goede ‘morgens, wereld!‘) en de kruimellaag bovenop hebben we verder opgepimpt met bruine boter (beurre noisette) om een diepere nootachtige ondertoon te geven. Verrukkelijk!

€4,75 voor 6 goede blokken

* 1e-vrijdag-van-de-maand glutenvrij brood: het Mega-meerzaden brood (a.k.a The Brick of baksteen)

Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten. 

Het wordt door de fans ook wel ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel. 

Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed). Mocht je dit weekend een uitgebreide lunch of diner met vrienden of familie hebben, dan is onze Brick een top toevoeging aan die lekkere kaasplank. Het toast ook nog eens fantastisch in de broodrooster of op de grillplaat. Dan ruikt je hele huis naar gebrande nootjes. Lekkerrrr.


€9,75 voor ca 900g

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). 

Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

€3,95 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.