HEMELVAART vrijdag 14 mei 2021

Lieve BakBuren

Donderdag is het weer Hemelvaartsdag.
Dat geeft ons de perfecte smoes om hemelse patisserie te maken zodat je denkt dat je in de wolken bent, en tegelijkertijd een down to earth gastbrood zodat je met beide benen op de grond blijft. Hou je vast, hier gaan we…
Ons hemel-en-aarde-Hemelvaarts assortiment voor deze week wordt:
 
 
* Het ‘gast’ brood: Geitenwollensokkenbrood 
Mocht je iets weten over Oosterse geneeskunde, dan heb je ongetwijfeld gehoord dat de maag belangrijk is voor het 'aarden', dwz om je met beide benen op/in de grond zetten. Dus alles dat een gezonde werking van de maag zou stimuleren zou goed van pas komen voor ons 'down-to-earth' gastbrood van deze week. Maar de ingrediënten die we er instoppen klinken wel, laten we eerlijk zijn, wat geitenwollensokkerig. Lijnzaad en karwijzaad…. maar oeh! Lekker hoor.
 
Karwij wordt al millennia-lang gebruikt tegen spijsverteringsproblemen en maagklachten. Of zoals de natuurgeneeskundige kruidenleer-bronnen dat zo mooi kunnen verwoorden: karwij is een ‘windverdrijvend middel’. Met deze beschrijving ligt Jayne in een deuk: net zoals Nederlanders leedvermaak onwijs grappig vinden, hebben de Britten iets met toiletvermaak. Als je ervaring met karwijzaad beperkt is tot (rode)kool, dan zou je eerste reactie op karwijzaad misschien zijn: ugh, ehm…yuk. Of zoiets. Maar als je fan bent van Duits kummelbrot dan spring je een gat in de lucht. Oeps, dat wilde we juist niet…down-to-earth, weet je nog. 
 
Lijnzaad zorgt dat je lekker omega-3 binnenkrijgt. Ons lichaam kan omega-3 zelf niet aanmaken en lijnzaad is hier een uitstekende bron van. Bovendien hebben deze kleine zaadjes een van de hoogste gehaltes van lignanen. Van wàt? Nou, van lignanen – die  zorgen voor onze blijheidshormonen, verlagen bloed cholesterol en zijn anti-oxidanten. Wauw, dat is veel in zo’n klein langwerpig zaadpakketje!
 
Ons geitenwollensokkenbrood is een licht volkorenbrood gemaakt van ons lievelings gebuilde tarwemeel, volkoren roggemeel, veel lijnzaad en een flink schep karwijzaad erdoorheen. Het broodbakproces voor dit brood begint al op de avond ervoor: we maken een voordeeg met alleen een klein beetje gist zodat het rijsproces langer duurt. Hierdoor krijgt het brood een vollere en diepere smaak (volgens bakkers) en het is zeker beter voor je darmen omdat er minder gist gebruikt wordt. Dit vonden wij een leuke bijkomstigheid om de maag te ondersteunen.
 
Dit brood is perfect met alles: van avocado tot zuivel (roomboter, kaas etc), en van hartig tot zoet beleg.
Het dragen van geitenwollensokken tijdens het eten is optioneel…
 
€4,95 per busbrood, freeform of 8 bolletjes  (ca 600 gram) – geef aub aan bij je bestelling of je busbrood of bolletjes wilt
 
 
* Patisserie 1: Hemelse triple kokoscake
Puur, wit en fluffy. Klinkt als een wolk, toch?
Deze luchtige, witte cake bevat een triple whammy van kokos – kokosolie, kokosmelk en gedroogde kokos – en toch is het niet té overheersend. Bovenop ligt er een zijdezachte laag roomkaas, rijkelijk besprenkeld met een sneeuwstorm van gedroogde kokos. Lekkâh!
 
Deze cake is enkele dagen goed houdbaar in een luchtdichte container op kamertemperatuur. Zet de blokjes niet in de koelkast anders worden ze te hard…en da's best wel zonde.
 
€4,50 voor 6 goede blokken 
 
 
 
* Patisserie 2: Kaneel mousse meringues (glutenvrij en lactosevrij)

Het was liefde bij de eerste hap.

Jayne kwam in aanraking met deze voortreffelijke meringues tijdens een kookworkshop in Ballymaloe (vlakbij Cork in Ierland) in 2010. Ja, dat was ook dezelfde kookworkshop die de inspiratie kietelde voor de bakkerij.

Deze meringues (of schuimtaartjes in het Nederlands) waren een onderdeel van een afternoon tea menu. Met hun beige uiterlijk zagen ze er niet echt verleidelijk uit. En zeker niet naast alle veel kleurrijkere vruchtenjams, scones en taartjes. Maar never judge a book by its cover is het gezegde. Deze oninteressante verschijning gaf geen indicatie van het hemelse zachte kaneel mousse-achtige binnenwerk dat onder dat krokante exterieur lag…Na de eerste hap was Jaynes hart gestolen. Love at first bite. Sindsdien zijn ze niet weg te slaan uit ons bak-assortiment, zo geliefd zijn ze. 
 
En alsof dat nog niet genoeg is, ze zijn ook nog eens glutenvrij én lactosevrij. De meringues zijn ongeveer 5 dagen goed houdbaar (buiten de koelkast aub, anders worden ze zompig). 

Mogen we aub je wat advies geven, op het bazige af? Koop wat goede slagroom (35-40% vet), klop het op (liefst zonder suiker) en serveer het bij de meringues. Als je de meringue eet met een flink klodder slagroom zal je ons echt echt echt oneindig dankbaar zijn. Hi hi…

€4 voor een bakje vol (tenminste 8 stuks)
 
 
* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
Rogge zuurdesem sept2017_1
€3,75 per brood (ca 650 gram)
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.