PINKSTER vrijdag 21 mei 2021

Lieve BakBuren

Dit weekend wordt het Pinksterweekend. Het worden de koudste en natste Pinksterdagen in wel 70 jaar…
Om te zorgen dat het zonnetje toch in je weekend komt, hebben we een vol-zomers assortiment verzonnen voor vrijdag.
 
Ons Pinkster assortiment voor deze week wordt:
 
 
* Het ‘gast’ brood:  Crunchy walnootbrood 
Een brood dat overal inzetbaar is! Dit is een licht volkorenbrood, gemaakt van gebuild tarwemeel met een vleugje moutmeel en waarin veel walnotenstukjes zijn verwerkt. Een walnotenbrood dat echt naar walnoten smaakt, en dat vind je niet meer zo gauw tegenwoordig.
 
Wil je een beetje crunch in je lunch? Dan ben je bij ons op het juiste adres voor dit brood. Het is onvoorstelbaar smakelijk met allerlei kaassoorten. Blauwe kaas is een aanrader (denk kaasplank in een chique restaurant…weet je nog hoe dat ging?) net zoals een stuk goede Hollandse kaas. Eigenlijk passen alle belegsoorten uitstekend bij dit brood: vleeswaren, vis en eieren, maar ook met sjem, sticky stroop, pindacheese of gewoon gezouten echte beurre. En als toast….knettergek. Wil je een aparte tosti maken? Dat is met dit brood 'succes verzekerd'.
 
Walnoot mout 2018_4 Walnoot mout 2018_4

€4,95 per busbrood, 8 bolletjes of artisanale freeform  (ca 600 gram) – geef aub aan bij je bestelling of je busbrood, bolletjes of een freeform wilt

 
 
* Patisserie: Aardbeien-beurre noisette taart
We vinden dat deze taart de belichaming van de zomer is – weer of geen weer. Licht, sappig en vrolijk makend.
We hebben een chique beurre noisette (da’s gewoon bruine boter in het Nederlands, maar dat bekt niet zo lekker) toegevoegd aan het beslag, samen met amandelmeel. Dat lijkt de smaak van de Nederlandse aardbeiden echt te versterken.
Gezien dat Jayne bijna meteen de hoeveelheid suiker uit het oorspronkelijke recept halveert, is het eindresultaat dan ook niet al te zoet. De taart besprenkelen we met echt bakkerij-coke en/of misschien amandelschaafsel. Het hangt van onze bak-bui af, haha. Tjakka!
Hoe kun je dit het beste serveren? Met een heppie, heppie, grote glimlach, of course.
En mocht dat je niet lukken dan met meer aardbeien uiteraard, een flink klodder crème fraîche en mocht het zonnetje toch verschijnen dan doet een bolletje goed vanille roomijs wonderen. Mocht het weer te druilerig voor woorden zijn, dan is een groot glas prosecco het perfecte gezelschap (voor de taart dan).
 
 
€4,25 per 1/4 punt taart; €15,50 per hele taart (hele taart doorsnede is 23cm)
 
 
 
* Het derde-vrijdag-van-de-maand glutenvrije brood: Boekweit brood (ook gistvrij!)
Een mals brood met de karakteristieke smaak van boekweit: sommigen noemen dit nootachtig, anderen ‘gras-achtig’. (Hoe dat laatste is ontstaan vragen we ons af: heb jij dan gras gegeten de laatste tijd?). 
 
Boekweit alleen als hoofdingrediënt kan wat overheersend zijn, vandaar dat we dit brood niet uitsluitend met boekweit hebben ontwikkeld. Voor het evenwicht zitten er allerlei zaden en pitten in, en ook nog eens amandelmeel en havervlokken. Van dit brood kun je makkelijk een paar plakken eten en het maakt voortreffelijke broodjes en toasties. Bovendien is het ruim een week goed houdbaar in de koelkast, en het vriest uitstekend in.
 
Boekweit in het Engels heet buckwheat. Dit wekt het idee dat het een tarwe-soort is en dus gluten-vol zou moeten zijn. Maar dat is helemaal niet waar. Eigenlijk is boekweit geen graan maar een zaad en komt uit dezelfde familie als rabarber en zuring. Zijn glutenvrije eigenschap maakt het een goede vriend voor mensen die glutenvrij willen/moeten eten en ook voor mensen die minder granen willen eten (jazeker, die bestaan ook tegenwoordig). Maar voor de rest van de mensheid is het ook een voortreffelijke voedingsstof om in je keukenkast te hebben: het is hoog in eiwit, bevat alleen essentiële aminozuren en het is een bron van magnesium. Deze laatste is goed voor spierontspanning en tegen krampen. En da’s weer belangrijk als je urenlang zit te Zoomen of Skypen voor je werk.
 
We konden niet beslissen welk formaat we na een paar experimenten het beste vonden: de langwerpige (24 cm) ‘Brick’ die lang en dun is, of onze ‘normale’ broodbakvormen waarin we onze busbroden bakken. Deze laatste geeft het idee van een ‘echt’ sneetje brood  We konden niet kiezen, dus we laten deze week de keuze over aan jullie zelf ! De foto’s geven een indruk van de verschillen. Even herinneren om je keuze te melden bij je bestelling svp.
 
 
€8,50 voor ca 900+g - gistvrij en glutenvrij 
Geef je aan of je de lange 24cm ‘Brick’ formaat of de hogere busbrood vorm wilt
 
 
 
* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
Rogge zuurdesem aug2019_1

€3,75 per brood (ca 650 gram)

 
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.