Kerst assortiment: maandag 24 december 2018

 

Het Kerstbrood: Iers sodabrood met cranberries
Allemachtige leprechauns and shamrocks wat was dit een topper toen we het maakte in maart voor Sint Patricksdag. Met de rode cranberries dachten we dat dit perfekt zou zijn voor ons Kerstbrood van dit jaar.

Dit is een sodabrood wiens yammieheid wordt opgekrikt door het toevoegen van cranberries, sinaasappelrasp en havervlokken. Bovenop komt een granola-achtig mengsel van haver, amandelschaafsel, sesamzaden en honing. Dat geeft een crunchy contrast aan de zachtere cakey textuur van het brood. Dankzij onze aanpassingen is dit brood niet zoet – dus gaat het prima met vele belegsoorten.

Iers soda met cranberries3 Iers soda met cranberries3
Iers soda met cranberries3 Iers soda met cranberries3

€4,95, alleen in de traditionele ronde vorm (ca 550 gram)

 

Het glutenvrije Kerstbrood: Bricks zusje
Bricks zusje is de kleinere, smeuïge variant op onze stoere Brick. Terwijl de baksteen vol macho chunks walnoten, zonnebloempitten en haver zit, is zijn zusje geraffineerder en zachter. Dat betekent dat je hier makkelijk een paar plakjes van kan eten, in vergelijking met de Brick waar een(tje) vaak al voldoende is.

Zusje bestaat uit amandelmeel, volkoren rijstemeel en fijngemalen pompoenpitten om een verfijndere kruimel te geven. Daarin stoppen we een handvol hele pompoen- en zonnebloempitten want zij moest toch ook een beetje pit hebben om tegen haar oudere broer op te kunnen schaatsen.

Het geheel wordt aan elkaar gebonden – net zoals de Brick – met chiazaad en psylliumzaad want die horen in die familie genen. Net zoals de Brick is zij van alle marketen thuis: van Nutella en jam tot kaas en ham (I am a poet, and I didn’t know it). Zij flirt ook met hartig beleg: roerei, prosciutto, guacamole, hummus, zalm, toch een verdwaalde kroket en kazen. Alle soorten kazen – Franse, Nederlandse, Engelse – daarvoor heeft zij geen voorkeur.
Het familie talent van lang-goed-te-houden-in-de-koelkast blijft hetzelfde. Je heb er nog steeds makkelijk 2 weken profijt van. Zeker genoeg tijd om het eind van de feestdagen te halen.

GV Bricks zusje1 GV Bricks zusje1

€9 per heel brood (ca 700g; we maken dit ook in onze 24cm lange bakvormen)

 

* Kerst Patisserie 1: Hazelnoten en chocolade ricottataart (is ook toevallig GLUTENVRIJ)
Van de zomer bakten we een bosbessen en walnoten ricottataart en velen van jullie vielen er voor.

Dit is de winterse variant: met hazelnoten en chocolade, een kietel gemberpoeder en een vleugje citroen. Het blijft een week lang goed in de koelkast.

Hazelnoot & choc ricotta taart 1 Hazelnoot & choc ricotta taart 1

Hazelnoot & choc ricotta taart 5 Hazelnoot & choc ricotta taart 5
€4,95 per 1/4 punt (2 ruime porties)
€18 hele taart

Een hele taart heeft een doorsnede van 23cm

 

* Kerst Patisserie 2: Traditionele Engelse mince pies

Deze hebben echt helemaal niets met gehakt te maken, ondanks dat de naam dat doet denken.

Mince pies zijn gemaakt van mincemeat – een gekruid mengsel van appels, sultanas, rozijnen, krenten, abrikozen, walnoten, kaneel en een flink scheut witte rum. Dit wordt dan de vulling voor in een klein krokant deegkuipje.

Normaal gesproken koopt men in Engeland de mincemeat van de supermarkt. Dat is vaak berezoet. Dit jaar kregen we een lading kweeperen van buren Harry en Gonnie. Kweeperen in het Engels zijn quinces en deze vruchten gaven ons het perfekte smoes om quincemeat te maken in plaats van mincemeat. En omdat we het zelf maakten hebben we meteen veel van de suiker weggelaten.

Het resultaat hebben jullie afgelopen vrijdag kunnen proeven – een uitmuntend succes :=)

Deze kunnen je warm of op kamer temperatuur serveren. Au naturel, maar ook heerlijk met roomijs, slagroom, crème fraiche, yoghurt of, voor de Engelse die hards, rum custard (dikke warme vla met een lading rum)….

Mince pies1 Mince pies1
Mince pies1 Mince pies1

€4 voor 6 mince pies

 

Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem juni2016_4

€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.