Mannen (vaderdag) weekend: vrijdag 15 juni 2018

Lieve BakBuren

Komende zondag is het weer vaderdag. Dat geeft ons een goede smoes om niet alleen de vaders in de spotlight te zetten, maar al onze bakbuurmannen ! Feest :=)

Jayne liet Sjoerd kiezen wat voor mannenbrood hij deze week in het aanbod wilde brengen.
Dat werd natuurlijk een stoer, vleesinhoudend gast brood: ons spekjes rozemarijn brood. Voor de patisserie – of zouden we moeten schrijven: Pa-tisserie –  hebben we onze razende populaire Cowboy cake. Een luchtige en toch macho chocolade cake met een koffie-chocolade topping.
De glutenvrije cowboys (of diens vrouwen) moeten we ook niet vergeten. Vandaar ons glutenvrij boekweit brood want het is tenslotte de derde-vrijdag-van-de-maand en dat betekent een extra (glutenvrij) brood op het menu. En dit allemaal naast ons geliefde vaste brood: het rogge zuurdesem. Jie haaaaaa, wat een aanbod !

Ons stoere mannen assortiment van deze week is dus geworden:

* Gast brood nr 1: Spekjes en rozemarijn brood
Sjoerds stoere keuze van deze week! Geef deze man de vrije hand om iets stoers voor mannen te kiezen en wat gebeurt er dan? Er komt meteen vlees in het brood, ha ha.
De spekjes worden eerst uitgebakken om ze smaakvol en krokant te krijgen voordat ze in het brooddeeg gaan. Dit heerlijke gist brood – gemaakt van gebuild tarwemeel – heeft ook een lichte ondertoon van de verse rozemarijn. Dit brood is flink gluten-vol en very very very vegetarian unfriendly ;=)

Sjoerd raadt aan om dit vooral met een lik boter te eten. Dat is trouwens een lik en geen lik-je roomboter. We hebben het over Sjoerd en diens liefde voor boter. Zijn motto in het leven is ‘Boter, boter en als je twijfelt, dan nog meer boter!’.
Je kunt een plakje van dit brood eerst even in de toaster doen, dan ruikt het echt super lekker in de keuken. Mocht je bolletjes bestellen, dan zijn dit zeker niet te overtreffen barbecue bolletjes…vul ze met nog meer (BBQ) vlees. Je kunt dit brood ook serveren met eiergerechten: dan heb je bijna een English Breakfast (ei, spek en toast). Dat is een perfekt stoer ontbijt om de man in je leven te verwennen dit weekend. Als je echt in de Engelse ontbijtstemming wilt blijven, denk dan vooral om ook de witte bonen in tomatensaus op tijd in huis te halen. Samen met goede ketchup of brown sauce?

Spekjes & rozemarijn bus 2017 Spekjes & rozemarijn bus 2017

€4,50 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram)


* Pa-tisserie: Cowboy cake
Yee-Ha bakburen, een echte Cowboy Cake voor de Malborough Man in jouw leven. -:)
Het recept is afkomstig van een echte ‘dude ranch’ in Wyoming waar schrijfster-kokkin Claire Ptak (nu beroemd van die citroen-vlierbloesem trouwtaart van Prins Harry) een aantal zomers tijdens haar studietijd had gewerkt. De cake mocht zij zelf niet maken en het werd altijd gebakken door een van de familieleden om het recept geheim te houden. Het recept werd achter slot & grendel bewaard in de kelder van de dude ranch. Na dit zoveel zomers geproeft te hebben begon ze zelf te bakken en ze kwam aardig in de buurt van de echte  cake. Een paar jaar geleden heeft ze haar versie hiervan gepubliceerd. Maar om het hip en trendy te maken had ze de oospronkelijk koffie-chocolade cake omgetoverd tot een chocolade-kokos cake. Al die boter en melk werden toen ineens vervangen door kokosolie, kokosmelk en gedroogde kokos in plaats van de sterke java. Tja, kom nou zeg…..Dat doen wij dus niet hoor!

Hip, trendy & gevoelige moderne cowboys – dat boterde niet bij ons. Dus kreeg Jayne het toen op haar cowgirl heupen om het recept snel te herstellen naar zijn oorspronkelijke macho-heid. Boter, melk, suiker en een goede koffiesmaak kwamen er weer in. Iets om je wakker te houden wanneer je op je fiets-ehm, stalen ros zit.
Vol gluten, suiker, zuivel, cacao & koffie, en we denken dat de Wyoming cowboys deze versie veel lekkerder zouden vinden dan de modernere watjes-versie met al die kokos. Tot onze verrassing bleek deze Cowboy Cake ontzettend luchtig te zijn. Dit is handige informatie voor onze bakbuurvrouwen – ze kunnen het met een gerust hart aan hun eigen cowboy geven, wetend dat hij daarna nog steeds lekker in zijn broek zal zitten.

Deze cake maakten we 2 jaar geleden voor het eerst en misschien kunnen jullie je voorstellen wat een voorpret vol woordspelingen en dubbelzinnige opmerkingen we hadden. We moesten vreselijk lachen wanneer we ontdekten dat de bakvorm waarin we de cake maakten  van het merk ‘Fat Daddio’ was. Dat blijft nog steeds een teken voor ons dat deze cake zijn terechte bestemming heeft gevonden voor vaderdag ;=)

Dus met veel plezier, presenteren we deze week voor het pa-tisserie gedeelte de Cowboy Cake. Voor al onze Breek Bikkels.

Cowboy cake1  Cowboy cake1
Cowboy cake1 Cowboy cake1

€4,50 voor 6 macho man-sized stuks


* Het gluten-vrije-derde-vrijdag-van-maand brood: Boekweit brood
Een mals brood met de karakteristieke smaak van boekweit: sommigen noemen dit nootachtig, anderen ‘gras-achtig’. (Hoe dat laatste is ontstaan vragen we ons af: heb jij dan gras gegeten de laatste tijd?).
Boekweit alleen als hoofdingredient kan wat overheersend zijn, vandaar dat we dit brood niet uitsluitend met boekweit hebben ontwikkeld. Voor het evenwicht zitten er allerlei zaden en pitten in, en ook nog amandelmeel en havervlokken. Van dit brood kun je makkelijk een paar plakken eten en het maakt voortreffelijke broodjes en toasties. Bovendien is het ruim een week goed houdbaar in de koelkast, en het vriest uitstekend in.

Boekweit in het Engels heet buckwheat. Dit wekt het idee dat het een tarwe-soort is en dus gluten-vol zou moeten zijn.
Maar dat is helemaal niet waar. Eigenlijk is boekweit geen graan maar een zaad en komt uit dezelfde familie als rabarber en zuring. Zijn glutenvrije eigenschap maakt het een goede vriend voor mensen die glutenvrij willen/moeten eten en ook voor mensen die minder granen willen eten (ja die bestaan ook nog tegenwoordig). Maar voor de rest van de mensheid is het ook een voortreffelijke voedingsstof om in je keukenkast te hebben: het is hoog in eiwit, bevat alleen essentiele aminozuren en is een bron van magnesium. Deze laatste is goed voor spieronspanning en tegen krampen. Da’s belangrijk als je urenlang op je paard moet zitten.

We konden niet beslissen welk formaat we na een paar experimenten het beste vonden: de langwerpige (24 cm) ‘Brick’ die lang en dun is, of onze ‘normale’ broodbakvormen waarin we onze busbroden bakken. Deze laatste geeft het idee van een ‘echt’ sneetje brood  We konden niet kiezen, dus we laten deze week de keuze over aan jullie zelf ! De foto’s geven een indruk van de verschillen. Even herinneren om je keuze te melden bij je bestelling svp.

GV Boekweit brood3 GV Boekweit brood3
GV Boekweit brood3 GV Boekweit brood3

€8,50 voor ca 900+g geef je aan of je de lange 24cm ‘Brick’ formaat of de hoger ‘bus’ brood formaat wilt?


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem maart2018_1

€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.