Vrijdag 22 juni 2018: Midzomerfeest assortiment

Lieve BakBuren

De laatste paar maanden hebben onze bakdagen veel feestdagen gezien: Goede Vrijdag/Pasen, Moederdag, Hemelvaart, Pinksteren en Vaderdag. Deze week hebben we er weer eentje: het Midzomerfeest.

Donderdag (21 juni) is het de zomer zonnewende en dan begint officieel de zomer. In Scandinavië wordt dat dit jaar gevierd op zaterdag middag en avond (23 juni) met een midzomer (midsommer) feest. Mensen gaan langs het water wandelen, verzamelen zich om mega vreugdevuren en zuipen zich klem. Oh ja, het gaat natuurlijk vooral om de gezelligheid (hygge)…. En het betekent ook haring, aardappelen en aardbeien eten. En dat drinken dus. Veeeeeel drinken. We konden zo’n gelegenheid niet zomaar voorbij laten gaan, dus bij deze ons eigen assortiment vol zomer en vol feest.

Ons Midzomerfeest assortiment van deze week is dus geworden:

* Het ‘gast’ brood: Scandi-brood
We zijn gek genoeg om een haring & aquavit-brood te bakken om in de Scandi-sfeer te komen.
Maar we denken niet dat jullie gek genoeg zijn om het te willen bestellen…. ;=) Toch?

Hoe verleidelijk het was om ons befaamde Deens rogge brood te bakken voor Midzomer, vonden we dat ons Scandi-brood beter in dit zomerse assortiment zou passen. We hebben dit Scandi-brood voor het eerste aan jullie voorgesteld in januari en het werd meteen een hit. Wel, in juni zal het nog beter tot zijn recht komen.

De oorspronkelijke naam – ‘Limpa met anijs’ – is door ons aangepast….want het klonk net als een SOA! We gebruiken wel een SOA-vrij Zweeds recept met volkoren roggemeel, volkoren tarwemeel en gebuilde tarwemeel plus een goede lepel anijs. In Nederland zijn we vooral gewend om hete anijsmelk te drinken dat gemaakt is van die typische anijsblokjes. In Zweden heeft dit kruid zijn weg gevonden in een brood maar gelukkig nog niet tot Ikea. Het resultaat is een subtiele ondertoon van de anijs en het is zeker niet overheersend. Het smaakt fantastisch met kaas, eieren en gerookte zalm, dik besmeerd met gezouten boter – en met muziek van ABBA in de achtergrond. Met een glaasje aquavit of jenever zou het beeld volledig compleet zijn. Skål!

Scandibrood met anijs heel1 Scandibrood met anijs heel1
€4,50 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram)


* Patisserie: Rabarber meringue cake
Het is weer rabarber seizoen – en als onze Scandi-kookboeken een goede graadmeter zijn, dan zijn de Scandinaviërs ook gek op rabarber.

Drie jaar geleden (mei 2015), vroeg bakbuur Wilma (bekend van de BuiksloterBeagle hond) of wij het overschot aan rabarber van hun (Wilma en man, Bas) moestuin wilden hebben. Ja hoor! Wij zijn altijd enthousiast en zeer dankbaar voor zulke aanbiedingen want dan hebben we echt lokale ingrediënten in ons assortiment. Het is super leuk om zelf-gekweekte groenten & fruit te ruilen voor brood en patisserie.
We gingen toen aan de slag om een paar rabarber recepten uit te proberen. Deze was meteen een favoriet bij ons. Zoet-zure rabarber, op een bedje van amandel cake en afgetopt met rosetjes van zachte meringue.

Toen we deze rabarber meringue cake in ons assortiment brachten waren we niet voorbereid op alle emails die we dezelfde avond ontvingen – ‘oh wat was dat lekker’, ‘mag het volgende week weer?’ en ‘ik kijk alvast uit naar volgend jaar.’ Wel, lieve bakburen….hier is deze geliefde cake weer. Met dank aan Wilma en Bas voor hun rabarberkweektalenten (mooi woord voor galgje).

Traditioneel wordt rabarber geoogst bij kaarslicht (ja ja Bas, probeer dat volgend jaar eens…). Aan jullie of jullie in dezelfde stemming willen blijven: lange luie avonden doorbrengen met lieve vrienden en/of familie en deze cake opeten bij kaarslicht. Wat een romantiek – en perfekt passend voor de echte Midzomerfeest-sfeer.

Rabarber meringue cake1 Rabarber meringue cake1

Rabarber meringue cake1 Rabarber meringue cake1

€3,50 voor 2 flinke plakken

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).

Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem juni2016_8

€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.