Vrijdag 8 juni 2018

Lieve BakBuren

We hebben deze week een aanbod dat naar vroeger tijden smaakt. Eenvoudige doch robuustere smaken die je terugvoeren naar tijden die langzamer en minder druk waren. Met deze warme zomerse dagen is dat gas terugnemen op alle fronten zeker welkom.
Als gastbrood hebben we een lijnzaad brood en als patisserie een kruidige peer, walnoten en rogge cake. Last but not least, ons vaste brood, het rogge zuurdesem brood.

Ons oudewetse-gevoel assortiment voor deze week is dus geworden:


* Het ‘gast’ brood: Lijnzaad brood
‘Ik ben toch geen paard!’
Dat was Sjoerds eerste reactie toen Jayne een plak van dit testbrood voor zijn neus schotelde afgelopen zondag middag. Het woord ‘lijnzaad’ kan dat effect hebben op sommige mensen.
Maar met een aanmoedigende ‘Proef maar nou eens…’ was hij – na een hap – om.

Dit verrukkelijk lekkere brood bevat – naast de lijnzaden – de goede degelijke Nederlandse tarwe en roggemeelsoorten. Dit is een brood waar je alles op kan doen,  van zoet naar hartig, gewoon au naturel. Het blijft dagen lang goed en het maakt uitstekend toast.

Lijnzaad brood 2018_1 Lijnzaad brood 2018_1

€4,50 per busbrood of 8 bolletjes (ca 600 gram)


* Patisserie: Kruidige peer, walnoten en rogge cake
We houden van dit soort typische Engelse ‘tea loaf’: stevige, gevuld met noten en sappige vruchten, en zachtjes gekruid. Het is moist en heeft een dichte textuur: twee kwaliteiten die betekenen dat je dikke plakken kunt snijden of dik kan metselen met boter. Echt een cake om je tanden eens goed in te zetten. Het is bijna brood ;=)

We hebben dit 10 dagen geleden geserveerd bij onze meest recente proefkonijnen (vrienden die komen eten noemen wij ook proefkonijnen….) en de cake viel in de smaak: sappige peren, stukjes walnoten, de ondersteunende nootachtige-smaak van volkoren roggemeel en een toegevoegd kruidenmengsel (kaneel, kardemom, koriander en zwarte peper).
Jayne ontdekt een derde kwaliteit van deze cake….toen zij zondag een vergeten stuk tegen kwam achterin de koelkast: het blijkt meer dan een week goed houdbaar te zijn.
Dat biedt dus oneindige mogelijkheden om het ook als bijv. ontbijtkoek te proberen, of als toast (met boter) en zelfs met kaas als een boterham-vervanger. Dus ondanks de naam tea loaf  hoef je het echt niet alleen te serveren met een kopje thee. Echt niet!

We bakken dit in onze langwerpige ‘Brick’ bakvormen die 24cm lang zijn en  bieden het aan per halve cake (maar voel je vrij om een hele te bestellen want het heeft een uitstekend houdbaarheid). Je kunt hier 6-8 goede plakken van snijden, afhankelijk natuurlijk van hoe dik je ze snijdt….

Kruidige peer  walnoot & rogge cake2 Kruidige peer  walnoot & rogge cake2
Kruidige peer  walnoot & rogge cake2 Kruidige peer  walnoot & rogge cake2

€4,50 per halve langwerpige cake; €8 per hele cake (een halve cake is ca 12cm lang en 400+g zwaar).


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem maart2018_3

€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.