Vrijdag 28 mei 2021

Lieve BakBuren

Terwijl we dit schrijven, kijkend uit het keukenraam, zeikt het van de hemel. Hard. Heel hard.
Ondanks dat de dagen al langer en lichter zijn, laten de echte zomerse dagen nog even op zich wachten. Maar….als toverende bakkers kunnen wij wat zomerse tinten in je weekend brengen door die in ons assortiment voor vrijdag te stoppen. 
 
Ons zomerse-tinten assortiment voor deze week wordt:
 
 
* Het ‘gast’ brood: Gouden amandelbrood 

Het is altijd zeer bevredigend wanneer brood je verrast door een onverwachtse alchemische wending.

Op het eerste gezicht ziet dit brood er uit als een eenvoudig ‘wit gistbrood’. Maar niets is wat het lijkt. De toevoeging van amandelmeel aan ons lievelings gebuilde tarwemeel leidt tot een moist licht gouden kruim. Waar de verrassende alchemische wending naar voren komt is dat het een boterachtige smaak heeft…..terwijl er geen grammetje boter (of melk of eieren) in zit. Magisch toch?

Dit recept werd geinspireerd door de Engelse kookboekschrijfster Eliza Acton (die toevallig dezelfde verjaardag deelt met Jayne, maar dan 166 jaar eerder). Ze begon kookboeken te schrijven toen zij dik in de veertig was omdat haar poëzie niet zo goed verkocht (goede carrière switch dus, zelfs toen al). 

Haar English Bread Book (1857) werd een klassieker en zij pleitte voor ‘goed en eerlijk brood’ op tafel (YES!).  Een van haar recepten heet ‘Turks brood’ omdat er amandelen inzitten. Dat de Turkse keuken dit brood eigenlijk niet kent zegt meer over de fascinatie van de Engelsen vanuit het Victoriaanse tijdperk met het Midden Oosten dan over de werkelijkheid. Mw Acton was tenslotte oorspronkelijk dichteres dus een beetje artistieke vrijheid met de naam mocht wel, toch?

Dit betoverende brood kan voor alles gebruikt worden: hartig, zoet, toast (wel dan met boter is Sjoerds aanrader), tosti’s en om te dippen in goede olijfolie. Het snijdt ook perfecte bammertjes voor de lunchbox van de kinderen maar ook om naar kantoor mee te nemen, mocht je tegenwoordig niet meer zo vaak thuis moeten werken.

Amandelbrood1 Amandelbrood1
Amandelbrood1 Amandelbrood1
€4,95 per busbrood, freeform of 8 bolletjes  (ca 600 gram) – geef aub aan bij je bestelling of je busbrood, bolletjes of een artisanale freeform wilt
 
 
* Patisserie: Blozende abrikozentaart
We maken eigenlijk nooit iets met abrikozen in de bakkerij. Waarom? Omdat de abrikozen in Nederland te hard en te zuur zijn en ze lijken meer op rubberen balletjes dan op die overheerlijke sappige seizoensvrucht. Daarom ;=)
 
In het Engels worden rijpe abrikozen blushing apricots genoemd. Dit omdat er een roze-rode tint op hun oranje schil verschijnt wanneer ze rijp zijn. Het lijkt dan alsof ze blozen. Een verlegen tiener die opeens beseft hoe mooi ze is. 
Als je ooit op vakantie een rijpe abrikoos hebt geproefd - vers van de lokale markt gekocht, nog warm van de zon - dan vergeet je nooit hoe een abrikoos kan smaken. Rijp, sappig, zoet en zuur tegelijkertijd. Helaas blozen wij meer uit schaamte van de in-Nederland-te-krijgen harde, wrange gevallen die zich vermommen als abrikozen.
 
Maar….met een beetje liefde, geduld en wat warmte van de oven kunnen wij wonderen verrichten. In dit geval hebben we abrikozen partjes op een deegkorst-bedje geplaatst en ze vervolgens omhelsd (zonder die 1,5 m afstand) in een crème van yoghurt, eieren, vanille en een beetje suiker. Met de Deense drie-eenheid van kaneel, kardemom en gember lokken we hun smaak nog meer naar buiten. En als kers op de taart, bij wijze van spreken, toppen we het af met een kleine crunch van amandelschaafsel.
Na een hapje van zo'n taart blozen we weer….en nu voor alle goede redenen.
 
€4 per 1/4 punt taart; €14,50 per hele taart (hele taart doorsnede is 23cm)
 
 
* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
Rogge zuurdesem maart2018_3
€3,75 per brood (ca 650 gram)
 
 
 
 
 
 
 
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.