Sint Lucia: vrijdag 13 december 2019

Lieve BakBuren

 

Jullie weten dat wij van een goed thema houden.

Komende bakvrijdag is vrijdag 13 december en dat is in Scandinavië het feest van Sint Lucia. Met onze liefde voor Scandi-baksels konden we zo'n toeval niet voorbij laten gaan. Vlak voor de Kerstdagen kunnen we toch nog een beetje hygge in onze Nederlandse gezelligheid brengen.

Ons Sankta Lucia assortiment deze week is dus geworden:

 

* Speciaal brood: Sankta Lucia saffraanbolletjes (lussekatter)

In veel landen worden er lichtfeesten gevierd in december en op 13 december is er het feest van Sankta Lucia (Sint Lucia; luce = licht) in heel Scandanavië. 

Op de dag van Sint Lucia worden saffraan broodbolletjes (lussekatter) geserveerd door de oudste dochter in het huis voor ontbijt. Denk bijvoorbeeld aan een brioche (maar dan minder zoet) met een warme gouden kleur en een onderliggende (licht) saffraan smaak. Het prachtige liedje ‘Sankta Lucia’ wordt dan gezongen. Zie https://www.youtube.com/watch?v=Mk0FyZqNp5Q .Klik klik klik op de link please!

Wij maken deze saffraanbolletjes van ca 80g, net zoals voor ons gastbroden; sommige draaien we deze vrijdag gewoon als bolletjes, en anderen rollen we tot wielen en S-vormen zoals in Zweden. Blijkbaar zijn deze vormen vanuit de Noor(d)se mythologie, maar vraag ons niet verder hoe dat nou precies zit…

In Zweden wordt er beweerd dat op 13 december 1764 een Zweedse heer ‘s nachts wakker werd gemaakt door een prachtige stem. Hij zag een in wit geklede jongedame zingend door zijn kamer gaan. Zij bracht licht, eten, wijn en troost op wat de langste nacht van het jaar was. Ja ja, wij vragen ons af of die heer een borrel te veel op had: hij was Zweeds after all….. In ieder geval bleek deze jonge dame Sint Lucia te zijn, als 'verschijning'. 

Je kunt deze bolletjes, of lussekatter, warm eten bij een kopje koffie/thee of een glas grøg (om in de Scandinavische stemming te blijven, hik) of glühwein (voor Nederlandse gezelligheid, hik, hik). Maar je kunt ze ook gebruiken als gewoon brood en ze beleggen naar keuze. Ze zijn ook verrukkelijk wanneer je ze toast. Mocht je dit weekend meer licht en zonnige kleur willen brengen in je weekendontbijt, dan zijn onze Sankta Lucia saffraanbolletjes daar perfekt voor.

Santa Lucia bolletjes2 Santa Lucia bolletjes2
Santa Lucia bolletjes2 Santa Lucia bolletjes2

€3 voor een mix van 4 bolletjes/wieltjes/s-vormen

 

* Het ‘gast’ brood: Scandibrood met anijs

Limpa met anijs!' riep Jayne. 'Dat klinkt als een SOA!’
Limpa was de oorspronkelijke naam van dit geliefd-in-Zweden brood. Maar met zo’n ongelukkige benoeming dachten we dit heerlijke brood nooit te kunnen verkopen. Dus huppettee, een snelle naamsverandering en 18 maanden geleden ging het als hete broodjes over de toonbank. Jullie bleken toen net zo gek op dit brood te zijn als de Zweden zelf.
 
Dit brood bestaat uit volkoren roggemeel, volkoren tarwemeel en gebuild tarwemeel plus een goede lepel anijs. In Nederland zijn we vooral gewend om hete anijsmelk te drinken dat gemaakt is van die typische anijsblokjes. In Zweden heeft dit kruid zijn weg al gevonden in een brood….maar nog niet tot Ikea in het €2 ontbijt. Het resultaat is een subtiele ondertoon van de anijs en het is zeker niet overheersend. Het smaakt fantastisch met allerlei smørrebrød belegsoorten zoals kaas, eieren, garnaaltjes, rosbief en gerookte zalm. Maar je kunt ook een plakje dik besmeren met gezouten boter. God aptit!

Scandibrood met anijs1 Scandibrood met anijs1

€4,50 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram)

 

* Patisserie: Napoleon hoedjes (Napoleonshatte)

Dit recept heeft héééél lang op onze 'te proberen' lijst gestaan. 
Afgelopen vrijdag vielen de saffraan-peren tulbandjes niet overtuigend in de smaak bij de ophalende bakburen.
Dat is enigszins jammer, want een saffraancake was wel een leuk idee geweest om in het Sankta Lucia saffraan-thema te blijven. Maar ja, als het niet super lekker is, komt het niet in ons assortiment.
 
Zoals je weet, wanneer een deur dicht gaat, gaat een raam ergens anders open. Dus dat was de laatste duw die we nodig hadden om deze baksels te proberen.
Napoleonshatte zijn een van de meest iconische en geliefde Deense gebakjes. Ze stammen vanuit de 1850s wanneer koffie en gebak high fashion waren. In die tijdperk werden veel cakes genoemd na Napoleon en dit hoedje is er eentje die de tand destijds heeft weerstaan.
 
Napoleon hoedjes bevatten een bolletje zelf-gemaakte amandelspijs 'hugged' door een koekje van kruimeldeeg en gedompeld in pure chocolade. Terwijl wij normaal gesproken helemaal geen marsepein liefhebbers zijn, zijn deze heel andere koek…enne, zelf-gemaakte marsepein is niet tandentrekkend zoet. De combinatie van de iets bittere pure chocolade, met het zoete van de amandelspijs en het krokante van het kruimeldeegkoekje doet je beseffen dat de Scandinaviërs toch echt wel iets weten over bakken. 
Ohhhhh, wat zijn we blij dat het zo gelopen is – want deze hoedjes zijn verrukkelijk. Petje af voor deze hoedjes :=) 
PS: Sjoerd is happy over deze hoedjes. hi hi.
 
 
€4 voor 4 hoedjes
 
 
* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
Regge zuurdesem ergens
 
€3,75 per brood (ca 650 gram)
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.