Lieve BakBuren
We hebben een kijkje mogen nemen in het Grote Boek van de Goedheiligman (jazeker, die met die puntmuts) en het lijkt alsof jullie allemaal soort van braaf zijn geweest dit jaar. Dat geloven wij niet helemaal, maar als het staat geschreven bij de Sint dan moet het zeker waar zijn.
We hebben ook flinke discussies met de Sint en alle hulppieten om te vragen wat zij het liefst willen dat wij – namens hun – gaan bakken. Onze Bakdag valt deze vrijdag op 6 december – de verjaardag van Sint zelf. Net op tijd, omdat velen van jullie Sinterklaas dit komende weekend vieren.
Dus zonder te veel poespas, als Hofleverancier van Sinterklaas op de Breek, is hier dan ons speciale ‘Assort-Sint-ment’:
* Het ‘gast’ brood: Pompoen-blauwe kaas brood
Had je het droeverige nieuws al gehoord?
Helaas is Amerigo – het oude paard van de Sint – enige tijd geleden overleden. Ter nagedachtenis van de dienstbare schimmelige knol hebben we een brood vol blauwe schimmelkaas (en pompoen).
Het is heel lang geleden dat we deze voor het laatste hebben gemaakt – vandaar de 'slechte' foto's.
Het idee voor dit brood ontstond rond de feestdagen toen we een familiebrunch hadden en een van de gerechten een eier-tortilla van pompoen en blauwe kaas was…. En toen begon Jayne zich af te vragen of het mogelijk zou zijn om de smaak daarvan in een brood te krijgen. Antwoord: ja!
En om de stok over te dragen aan het nieuwe paard van Sinterklaas. Weet je hoe hij heet?
Ozo Snel.
Ja, echt waar. En hij is zwart. Poe poe. En hij houdt trouwens ook van onze Brick (zie hieronder)…
€4,95 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram)
* Patisserie: Amandel-sinaasappelbloesem cake (is ook glutenvrij)
We hebben te doen met die lieve oude man.
Sint Nicolaas is de beschermheilige van zo veel verschillende groepen: de stad Amsterdam, zeemannen, bakkers, notarissen en prostituees. Dat moet ontzettend vermoeiend zijn, en dat is dan al voordat hij begint met al die pakjes te bezorgen en de schoenen te vullen…. Hij heeft zeker een ontzettende heimwee naar de keuken met alle geuren van zijn eigen oorspronkelijke thuisland van Turkije, want er zit toch wel een maximum op om zoveel Nederlandse stamppot en boerenkool te eten. Zelfs een heilige kan dat echt niet hebben….
Hij heeft ons gesmeekt om deze cake te bakken, want het is zijn lievelingscake. Dus om de Sint himself te trakteren hebben we deze amandel-sinaasaapelbloesem cake voor zijn verjaardag.
Deze bijzonder smakelijke cake is toevallig ook nog volledig glutenvrij. Na al dat beschermen van de Nederlandse bakkers en broodproeven moet de Sint ook aan zijn goddelijke lijf denken want hij moet door al die schoorstenen kunnen en tegenwoordig ook de verwarmingsbuizen. Hij doet nog steeds mee met alle trends (die Pieten zijn goed in marketing en PR) dus vindt hij deze glutenvrije cake hip, gezond en trendy. En ooooooh zo lekker. De amandelen en sinaasappelbloesem voeren hem terug in zijn herinneringen naar de geuren van zijn geliefde thuisland. Gefelici-taart Sint!
€4,50 voor een kwart punt cake; €17 voor een hele cake (cake is 23 cm doorsnede)
* Het glutenvrije Mega-meerzaden brood (a.k.a The Brick of baksteen)
Het wordt ook door de fans ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel.
Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed).
Mocht je dit weekend een uitgebreide lunch of diner met vrienden of familie hebben, dan is onze Brick een top toevoeging aan de kaasplank. Het toast ook nog eens fantastisch in de broodrooster of op de grillplaat.