Vrijdag 20 december 2019

Lieve BakBuren

* 3e-vrijdag-van-de-maand glutenvrij brood: Haver rozijnenbrood
Rozijnen geweekt in rode wijn. Dat klinkt alvast echt voor de Kerst, toch?

Maar fear not. De alcohol is niet aanwezig in het eindproduct, dus prima voor de kinderen. De rode wijn geeft een hartige ondertoon waardoor dit brood overal inzetbaar is. We hebben het een keer – in onze vroegere testjes – herhaald met in rozijnen geweekt sinaasappelsap…niet succesvol. Het eind resultaat was te zoet. Dus de rode wijn bleef onovertroffen.

Dit is een glutenvrijbrood dat net zoals een normaal ‘gluten-vol’ volkoren brood smaakt. Dat maakt het nog verleidelijker. Een gistbrood gemaakt met havermeel, lijnzaden en chiazaden (voor die goede struktuur). De aanwezigheid van gist – zoals in echt brood – rijst het deeg ook nog een beetje. Perfect.

Dit brood kan gerust gegeten worden met jonge kaas, oude kaas, geitenkaas, roerei, pâtés en je zoete beleg zoals jam, pindakaas en Nutella. Als onderdeel van één van maaltijden tijdens de feestdagen, kun je een top indruk maken door een kaasplank te serveren met dit brood. En als toast (voor de Kerstontbijt) is het onweerstaanbaar.

GV Haver rozijnen brood1 GV Haver rozijnen brood1

€5,75 per busbrood (ca 600 gram)

 
* Patisserie 1: Vijgen rode wijn cake (is ook suikervrij)
We laten de vijgen langzaam pruttelen in flink wat rode wijn, kaneel, kruidnagel en gember. Dan blijft de smaak van deze suikervrije honingcake mals, zacht en mellow. Een laidback cake om je warm te houden tijdens het december weer. Dit is de cake-versie van je lievelings wintertrui. Het verrassende van deze cake is dat het zeker 5 dagen lang goed blijft (lang genoeg dus voor de Kerstdagen), en de cake wordt steeds malser en sappiger. Het heeft een dubbel karakter, want het is heerlijk als een ‘gewone’ plak cake voor bij de koffie of thee, maar het kan ook als een sneetje ‘brood’ dienen….het is verrukkelijk met (geiten)kaas, en het kan ook nog getoast worden. We bakken het in onze ‘Brick’ bakvormen en dat betekent dat deze cake 24 cm lang wordt en bijna 900g weegt…..Vandaar dat wij het verkopen per halve cake (12cm lang), en dat geeft dan 8 goede plakken. Maar wil je nou toch die hele cake, dat kan natuurlijk ook!

Fig & wine cake doorgesneden Fig & wine cake doorgesneden

€4,95 voor 1/2 cake (genoeg voor 8 goede plakken – in het echt niet zo donker als de foto!) of €9 per hele cake van 24 cm lang.

 
* Patisserie 2: Lemon & lime bars
Vrijdag is het 20 december en met de langste nacht en kortste dag is het ook de officieel eerste dag van de winter. Brrrrrr.
Om te vieren dat de dagen vanaf nu langer worden hebben we deze zonnige, verkwikkende lemon & lime bars.
Deze citrus bars bestaan uit een knapperige basis van digestive koekjes (zoals in een cheesecake). Daarop ligt een laag van citroen en limoen creme. En bovenop wordt alles versierd met slagroom rozetjes. We snijden deze bars in dikke repen omdat….we dat kunnen ;=)
Trouwens deze bars vriezen geweldig in. Perfect voor als je iets 'fris' wilt eten tijdens de feestdagen dat geen chocolade bevat!
 
€3,50 voor 2 grote dikke bars
 
* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
Rogge zuurdesem juni2016_8
€3,75 per brood (ca 650 gram)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.