Sint Patricksdagbakkerij: vrijdag 18 maart 2022

Lieve BakBuren

Top o’ de mornin’ te yer! 

Pardon? 

Da’s Iers voor ‘goedemorgen’.  

Donderdag (17 maart) is het weer St. Patrick’s Day, de beschermheilige van Ierland. Dat wordt dus een uitstekende smoes om onze lievelings Ierse recepten – zowel traditioneel als very ontraditioneel – uit de klapper te halen. 

Trouwens, vandaag  is het 15 maart en precies 2 jaar geleden ging de eerste lockdown van start en alle horeca moest sluiten. Twee jaar al…

Dat betekent dat we dit jaar nog steeds veel te vieren hebben (ondanks al die andere ellende die gaande is in de wereld) – cafes, restaurants en alle uitgaansgelegenheden zijn nu allemaal weer open. En de lente komt er ook nog aan. Smoezen zat om dankbaar voor te zijn. Toch!?

Ons Sint Patricksdag assortiment voor deze week wordt:

* Het gast brood 1: Traditioneel Iers sodabrood (gistvrij)

Fans van ons Ierse sodabrood weten het al: sodabrood is verrukkelijk omdat het tussen cake en brood in zit. Dit komt door het gebruik van bicarbonate of soda (in het Nederlands is dat zuiveringszout, dubbelkoolzuur of natrium bicarbonaat) in plaats van gist om het deeg te doen rijzen. 

Sodabrood is een traditioneel brood in Ierland waar het in een ronde, ambachtelijke vorm (en zeker niet (!) in een bakblik) wordt gemaakt en er wordt een kruis in gekerfd. Praktisch gezien is dit zodat het brood gelijkmatiger in de hete oven rijst. Maar er zijn twee meer poëtische verklaringen: om de duivel uit het brood te laten ontsnappen of om het brood te zegenen en dankbaarheid te tonen. Welke denk jij dat het is?

Dit brood is overal inzetbaar, voor zowel hartig als zoet beleg, om in soepen te dompelen en om toast van te maken. Aan jou de keus!

€4,25 per brood (ca 700 gram) alleen in traditionele ronde vorm te krijgen deze week

* Het gast brood 2: Ontraditioneel Iers sodabrood met walnoten, dadels en gojibessen (gistvrij)

Wat zouden generaties Ierse oma’s zich omdraaien in hun graf met zulke ingrediënten als walnoten, dadels en gojibessen… in HUN brood!

We kunnen dit het beste omschrijven als ‘mueslibrood ontmoet Iers sodabrood’. Je proeft een ingetogen zoetigheid dankzij de fudge-achtige dadels, een crunch van de walnoten en een klein beetje zuur vanwege de hippe gojibessen. Dit sodabrood is verrukkelijk met een plakje kaas of zachte roomboter. Of gewoon naakt (het bammetje dan). 

Hoor je dat gegrom? Dat is het geluid van die Ierse oma’s die zich omdraaien. Hoor je dat ge-smack? Dat is het geluid van de geest van Sint Patrick die smullend zijn vingers aflikt!

€4,95 alleen per busbrood deze week (ca. 700 g)

* Het 3e-vrijdag-van-de-maand glutenvrije brood: Toff teffbrood NIEUW!NIEUW!NIEUW!

In onze zoektocht naar nieuw glutenvrij brood voor ons assortiment zijn we recentelijk gevallen voor teffmeel. Het is een zeer oude graansoort die stamt uit Ethiopie. 

Teff is glutenvrij. Het heeft ook vele goede eigenschappen, het is bijvoorbeeld rijk aan magnesium, mangaan, zink, koper, en vitamines B2, B3 en B6. In ons gloednieuwe toffe teffbrood mengen we het met gierst- en boekweitmeel plus een goed schep psylliumzaad. Het resultaat heeft een aangename, ronde en licht gekarameliseerde smaak – én een aantrekkelijke lichte paars-bruine kleur dankzij het teffmeel. 

Waarom we extra trots op dit brood zijn is dat – uiteindelijk – we een glutenvrij brooddeeg hebben kunnen maken dat zijn ‘vorm’ houdt zodat we het in een rietenbroodmandje kunnen laten rijzen. Dat is zeer zeldzaam in de glutenvrije broodwereld! 

Dus deze week heb je de keuze uit twee vormen: een busvorm (om een vierkant bammetje van te snijden; de bovenste rij foto’s) of een langwerpige vorm, zoals ons rogge zuurdesembrood (de onderste rij foto’s).

€4,95 per busbrood of langwerpige vorm (ca. 600 g): geef je aan aub welke vorm je wilt bestellen?

* Patisserie: Guinness Barmbrack (toevallig lactosevrij)

Ondanks Jaynes Keltische uiterlijk van rood haar en sproetjes, hebben wij hier geen Iers bloed in de BuiksloterBakery. Maar een Iers-getint aanbod zonder iets met Guinness erin zou een regelrechte ramp zijn, dus vandaar onze Guinness Barmbrack als patisserie. Feest voor alle Barmbrack fans op de Breek! En die van Guinness ook, natuurlijk…. 

Voor de nieuwere bakburen, de Barmbrack (of báirín breac in het Iers: báirín =  busbrood, breac = gespikkeld, vooral door de rozijnen erin) is een traditionele Halloween traktatie (31 oktober dus) in Ierland. Dan, volgens de Ierse traditie, stoppen we er kleine verrassinkjes in om het komende jaar te voorspellen (bijvoorbeeld, een muntje = je wordt rijk). Maar voor Sint Patricksdag doen we het anders. We laten de muntjes, stokjes en erwtjes eruit….en we gieten er dan maar een lading Guinness in. Tja…je moet wat zeg ;=)

Barmbrack zit tussen een cake en een brood in, bevat weinig suiker, en zelfs geen boter. (Dat betekent dat het ook prima is voor onze lactosevrije bakburen). Wat zit er dan wel in?! Simpelweg, in-Guinness-geweekte-en-gedroogde-vruchten en dan gebonden met ei, bloem, kruiden en geraspte sinaasappel. In het kort: een super stuk heerlijke cake! Probeer het eens bij een kopje thee au naturel, maar ook met een lik boter en/of een plakje kaas. De alcohol verdampt in de oven, dus fear not, je kinderen worden hier echt niet dronken van… want dan zouden ze vast sneller in slaap vallen en hard snurken.

We bakken het deze week in een lange 24 cm cakevorm. Van een halve cake kun je makkelijk tenminste 8 à 10 plakken snijden – afhankelijk van hoe dik je ze snijdt natuurlijk – en het blijft dagenlang goed. Het wordt eigenlijk steeds sappiger en lekkerder met de dagen…..

€4,95 per halve cake van 12 cm lang (genoeg voor 10 plakken) of €9,50 per hele cake van 24 cm lang

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). 

Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

€3,95 per brood (ca 650 gram)

* Echt BuiksloterBakery marmelade

Een dikke week geleden scoorde Sjoerd een kist met 8 kg bittere sinaasappels (a.k.a. Seville sinaasappels) bij de groothandel. Daar was Jayne héél erg blij mee, want van bittere sinaasappels maak je ECHTE marmelade!

Elk jaar proberen we een aantal kilo’s te vinden en de laatste jaren lukte ons dat niet. Maar nu wel! De reden is dat bittere sinaasappels zeer kort in ‘seizoen’ zijn. Ze zijn alleen verkrijgbaar in februari/begin maart. Dat maakt ze best wel zeldzaam…

Het process van marmelade maken duurt wel een paar dagen: Je laat de in reepjes gesneden schil 24-uur weken, daarna wordt alles lang opgekookt (suiker, citroensap erbij!) en als laatste stap moet de marmelade een tijd stollen in glazen potten. A labour of love voor ons.

Afgelopen week hebben we de eerste 2,5 kg weggewerkt (15 potten), en vandaag zijn we bezig om het restant van 5,5 kg om te toveren tot dit smakelijke oranje goud voor op je bammetje, ;=))) 

€3,95 per potje van ca 400 g en OP=OP

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.