Vrijdag 11 maart 2022

Lieve BakBuren

Jullie weten allang hoe wij van een goed thema houden, toch?Wel…vandaag, dinsdag 8 maart, is het internationale vrouwendag. Dat leek ons (Jayne dan) een geweldige rode draad voor ons assortiment van deze week.

Maar er waren zeker ook een paar andere ’thema kanshebbers’ voor het aanbod van deze week. Gisteren begon de nationale week zonder vlees (Sjoerd vond dat geen goed thema). Maar ook op deze vleesloze dag wordt de dag van de erectie gevierd. Eh?! Tja, wat kunnen we daarop zeggen? ;=) En dat pal vóór die  internationale vrouwendag van vandaag…

Maar daar eindigd onze onderbroekenlol niet. Morgen (9 maart) is het Barbiedag. Op 9 maart 1959 werd de Barbie-pop op de markt gebracht. Zij zou nu dus 63 zijn…enne, zou er ook een Barbie Botox versie zijn? Wat een keuze….Gelukkig (of misschien juist niet) is het bij de internationale vrouwendag gebleven. Maar volgend jaar misschien…nieuwe rondes, nieuwe kansen…

Ons vrouwendag assortiment voor deze week wordt:

* Het gast brood: Vrolijk vrouwendagbrood

Jayne kwam voor het eerst in aanraking met internationale vrouwendag toen zij in Rome woonde en werkte (midden jaren ’90). Op een ochtend liep ze naar haar werk toe en op elke hoek van de straat stonden mensen kleine boeketjes van gele mimosabloemen te verkopen. Een koopje voor die paar honderd lire. ‘Ach wat schattig!’ dacht ze, en liep vrolijk verder. Totdat ze in het lab kwam en er tijdens de koffiepauze zo’n liefelijk bloemetje onder haar neus werd geduwd. ‘Auguri dottoressa!‘ riep een van de lab-technici. ‘Auguri? Ik ben niet jarig, waarom moet jij mij feliciteren?’ Na een beetje gegiechel werd er uitgelegd dat 8 maart was de ‘festa della donna‘ (vrouwendag) en dat het een traditie was om gele mimosa aan de dames te geven. Lief toch?

Sindsdien is internationale vrouwendag voor Jayne altijd verbonden met de kleur geel, ter herinnering van die mimosa-tijd in Italië. Vandaar dat we deze week dit vrolijke gele brood aanbieden. Het is sappig, mals en is rijkelijk gevuld met maïskorrels voor die crunch-contrast. Om het nog lekkerderder te maken hebben we ook een lepeltje venkelzaden toegevoegd. Kent onze verwennerij geen grenzen? ;=) Nee natuurlijk niet, want elke vrouw weet dat je nooit genoeg verwend kan worden!

€4,95 per busbrood, 8 bolletjes of artisanale freeform (ca 650 gram) – geef je aan bij je bestelling welke vorm je wilt?

* Patisserie: Pistachenoten-slice met rozenwater en citroen (met keuze uit 2 toppings) glutenvrij en lactosevrij

Een verfijnde slice cake ter ere van vrouwendag, met een keuze uit twee toppings. Dit omdat vrouwen het belangrijk vinden om een keuze te kunnen hebben ;=) (Jayne schrijft dit trouwens, dus geen appeltje schillen met Sjoerd komende vrijdag aub, haha).

Een slice klinkt vele malen sjieker dan ‘een langwerpige stukkie gebak’, toch? Gemaakt met gemalen pistachenoten en op smaak gebracht met rozenwater en citroen, ruikt en smaakt dit cakeje naar iets van een elegante afternoon tea. China kopjes en kleine borden, een melk-wolkje in je Earl Grey thee, pink omhoog en niet te luidruchtig slurpen. 

Het geheim van deze slice is dat het én glutenvrij én lactosevrij is. Dit dankzij een beslag van pistachenoten, amandelen en een beetje rijstebloem. En een beetje fruitige olijfolie in plaats van boter. Als je het niet zou weten…dan zou je het niet weten ;=)

Dat brengt ons naar het keuze-moment. We versieren de slices met, óf: 

(1) een zoetig glazuur van citroen sap, rozenwater en poedersuiker dat er losjes overheen geschept wordt zodat het langs de randen druipt [links op de foto], óf

(2) een drizzle van gesmolten witte chocolade (deze is dan niet lactosevrij), voor als je een minder zoete topping wilt [rechts op de foto].

En nee, een mix van drizzles gaat niet. (Is dit een dames dingetje, vraagt Jayne zich af, om beide te willen, haha?). Of… of. Dus.

Op beide toppings strooien we gehakte pistachenoten en gedroogde rozenblaadjes er overheen. 

Nou, aan jou de keuze! En wil je je wensen ook even doorgeven met je bestelling?

€4,50 voor 3 langwerpige cakejes/slices met óf het citroen-rozenwater glazuur óf de witte chocolade drizzle

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). 

Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

€3,95 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.