Lieve BakBuren
Afgelopen zondag was het officieel de eerste dag van de lente! De laatste dagen waren heerlijk zonnige voorjaarsdagen. Dit jaar kunnen we dit weer ‘normaal’ vieren op een terrasje in de komende dagen. Hoera! Je kunt het natuurlijk ook thuis vieren met vrienden en familie – en dus komen wij deze week met allerlei lekkere dingen voor jullie zonnige samenzijn.
Het is niet alleen het weer dat een voelbare verzachting heeft, maar ook de versoepelingen in de samenleving geven een steeds meer prettig dagelijkse leven. Nog een hoera – en een jubel :=)
Ons de-lente-is-begonnen assortiment voor deze week wordt:
* Het gast brood: Lente tuinkruidenbrood
Laat je niet misleiden door het simpele uiterlijk van dit brood. Het lijkt heel eenvoudig, en dat wil zeggen dat je niet zoveel ziet… Het zit niet bomvol olijven, tomaten of brokken kaas, maar wel bomvol smaak!
Een licht volkorenbrood dat vol zit met verschillende verse lentekruiden. Het wordt nog luchtiger door het gebruik van yoghurt. Bovenop zitten havervlokken om het een interessant contrast te geven – als ze tenminste niet wegwaaien in onze heteluchtovens – net zoals een foute toupet tijdens een waaierige strandwandeling….
Dit is het perfecte gezelschap voor zowel een weekendontbijt, brunch als de barbecue (haha, positief denken, het zou kunnen). Het gaat uitstekend met allerlei eiergerechten, vleeswaren en gerookte zalm. En het geeft ook een eigentijdse twist aan tosti’s en het is heel goed dompelbaar in kruidige (tegenwoordig dure) olijfolie. Maar het gaat altijd top bij stevige soepen, mocht die lente opeens wat koelere middagen of avonden hebben …
€4,95 per busbrood, 8 bolletjes of artisanale freeform (ca 650 gram) – geef je aan bij je bestelling welke vorm je wilt?
* Patisserie: Sakura kersen-pistachenoten taart
De lente doet ons altijd denken aan de kersenbloesem in Japan (niet dat wij die daar ooit gezien hebben). De Japanners zijn helemaal verliefd op de kersenbloesem of zoals zij dat noemen ‘Sakura’. Prachtige foto opportunities voor zowel de toerist als de lokalen: vooral wanneer de Japanners zich uitdossen in prachtige pastelkleurige kimono’s en poseren voor een bloemenregen van tinten van wit-tot-roze bloesem.
Kersenbloesem wordt uiteindelijk kersen (mits de vogels niet alles opeten) en deze lichtzure-doch-sappige vruchten vind je rijkelijk verstrooid over deze beeldschone en kleurrijke taart van deze week. Het groen van de bladeren in de kersenbomen zie je weerspiegeld in de pistachenoten op de bovenkant van de cake, maar ook in het cakebeslag geven ze een lichte lentegroene tint. De cake-kruim is fluffy en luchtig dankzij het gebruik van olijfolie (weet je wat dat kost tegenwoordig, huil huil) in plaats van boter (nog duurder). En alsof dat nog niet genoeg is, deze taart bevat echt heel weinig suiker. Tja, om je vingers bij af te likken!
Net zoals de bloesem in de bomen is deze taart snel weg… vandaar dat we het aanbieden als een hele taart (van ca 32 cm lang; genoeg voor 8 prima stukken) of een halve (ca 16 cm lang; genoeg voor 4 plakken) zodat je er nog wat langer van kan genieten.
Mocht je nou echt een stuk willen bewaren (why?), dan is het wel een aantal dagen goed houdbaar in een luchtdichte container waarin het sappig blijft.
€5,50 per halve cake (ca 16 cm lang; genoeg voor 4 goede plakken) ; €10,50 per hele cake (ca 32 cm lang; genoeg voor 8 goede plakken)
* Vrijvanallesbehalvesmaak patisserie: Sunshine cakejes (glutenvrij, suikervrij en lactosevrij)
Geurig van de citroen, kurkuma en een vleugje gember, bezorgen deze sappige cakejes je een goede dosis zonneschijn binnenshuis. De cakejes bevatten amandel-, rijst- en boekweitmeel zodat ze volledig glutenvrij zijn. De karamelachtige zoetigheid van de kokosbloesemsuiker maakt ze suikervrij en de lactose omzeilen we door kokosmelk te gebruiken. En ze zijn lekkerrrr…
Om jullie extra blij te maken, kun je deze week je vorm zelf kiezen: één portie bevat 6 rondjes óf 3 boomstammetjes. Om te kijken hoe beide vormen eruit zien, klik hier.
Geef je het aan welke vorm je wilt? Dan doen wij de rest.
€4,50 per portie: 6 rondjes óf 3 boomstammetjes. Welke wil jij?
* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
€3,95 per brood (ca 650 gram)