SINTERKLAAS 4 december 2020

Lieve BakBuren
 

We hebben een kijkje mogen nemen in het Grote Boek van de Goedheiligman (jazeker, die met die puntmuts), en het lijkt alsof jullie allemaal soort van braaf zijn geweest dit jaar….Dat geloven wij niet helemaal, maar als het staat geschreven bij de Sint dan moet het waar zijn. 

We hebben ook flinke discussies met de Sint en alle hulppieten gehad. Zij wilden weten wat wij  – namens hun – zouden gaan bakken. Onze Bakdag valt deze vrijdag op 4 december – net op tijd, omdat velen van jullie Sinterklaas dit komende weekend (aangepast) gaan vieren. 

Dus zonder te veel poespas, als Hofleverancier van Sinterklaas op de Breek, is hier dan ons speciale ‘Assort-Sint-ment’: 

 
 
*Het 'gast' brood: Hollandse kaasbrood 

Een oer-Hollandse feestdag vraagt om een oer-Hollands kaasbrood. Dat dit brood één van onze toppers aller tijden is past perfect in zo'n feestelijk plaatje. Ondanks dat al die feestelijkheden dit jaar een beetje aangepast moeten worden…

Dit gistbrood zit vol blokjes belegen Hollandse kaas. En wanneer we schrijven ‘vol blokjes kaas’, dan is dat ook precies wat we bedoelen: er zit echt veel kaas in. We hebben er ook nog wat kruiden aan toegevoegd. Dat geeft wat aantrekkelijke groene spikkels die goed afsteken in die zee van gele tinten van (gedeeltelijk gesmolten) kaasblokjes. 

Ons Hollandse kaasbrood is onvoorstelbaar lekker – lichtwarm te eten, koud, of mocht je een dag later wat over hebben, probeer het dan eens in de broodrooster voor een ‘bijna tosti’.

Een kleine kanttekening: Dit is een zeer populair brood, en we willen zo veel mogelijke bakburen blij kunnen maken in deze tijden. Dus mocht je een grotere bestelling willen plaatsen, dan zullen wij onze best doen om dat waar te maken, maar…mocht het ons niet lukken dan nemen we contact met je op om te vragen of het ietsjes minder mag…

Hollandse kaas brood 2017_2 Hollandse kaas brood 2017_2
Hollandse kaas brood 2017_2 Hollandse kaas brood 2017_bolletjes1
€4,95 per busbrood of 8 bolletjes (ca 600+ gram; geen freeform deze week): geef je aan bij je bestelling welke je wilt?
 
 
* Het glutenvrije Mega-meerzaden brood (a.k.a The Brick of baksteen)
Het 'nieuwe' paard van Sinterklaas (Ozo Snel) wil ook wel wat. Hij is gek op ons mega-meerzaden gluten-vrij brood omdat er haver en pitten in zitten. Dus dit bakken we speciaal voor hem. 
Trouwens, de Sint is ook een groot fan van dit brood. Deze Baksteen doet hem denken aan al die schoorstenen. Als je honderden jaren oud bent, dan is het niet alleen de schoorsteen die soms verstopt raakt. De Sint wordt dan ook ontzettend blij van de darmbevorderende werking van dit brood ;=)
 
Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten.
Het wordt ook door de fans ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel.
Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed).
 
Mocht je dit weekend een uitgebreide lunch of diner met vrienden of familie hebben, dan is onze Brick een top toevoeging aan de kaasplank. Het toast ook nog eens fantastisch in de broodrooster of op de grillplaat.
 
Mega-meerzaden GV4
€9,75 voor ca 900ggist- en glutenvrij.
 
 
* Patisserie: Pistachenoten en rozenwater Madeleines

We hebben te doen met die lieve oude man. Hij is de beschermheilige van zo veel verschillende groepen: de stad Amsterdam, zeemannen, bakkers….notarissen en prostituees. Dat moet ontzettend vermoeiend zijn, en dat is dan al voordat hij begint met al die pakjes te bezorgen en de schoenen te vullen…. Hij heeft zeker een ontzettende heimwee naar de keuken en geuren van zijn eigen oorspronkelijke thuisland Turkije, want er zit toch wel een maximum op om zoveel Nederlandse stamppot en boerenkool te moeten eten. Dus om de Sint te trakteren hebben we deze pistachenoten en rozenwater Madeleines voor hem gemaakt.

Deze bijzonder smakelijke cakejes zijn perfect voor de Sint. Na al dat beschermen van de Nederlandse bakkers en broodproeven moet de Sint aan zijn goddelijke lijf denken, want hij moet door al die schoorstenen heen kunnen passen en tegenwoordig ook de verwarmingsbuizen. Deze schelp-vormige cakejes zijn een kleine hap die zetten jou qua gewicht niet aan – of uit. Hij stopt ze zo in zijn holle kies (en met zo'n oud gebitje zijn zijn tanden ook niet meer helemaal je van het…) om hem op te peppen zodat hij de hele nacht door kan werken om zijn verjaardag goed te kunnen vieren. Gefelici-taart Sint!

Pistachio rozenwater Madeleines3 Pistachio rozenwater Madeleines3

€4 voor een zakje van 12 Madeleines

 
 
* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
Rogge zuurdesem nov20_1 Rogge zuurdesem nov20_3

€3,75 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.