Vrijdag 27 november 2020

Lieve BakBuren
 
Komende vrijdag wordt het Black Friday in de Verenigde Staten – de dag na Thanksgiving. Dat gaf ons twee mogelijke rode draden voor ons bak-assortiment…maar Black Friday trok onze aandacht meer omdat we daar meer 'bak-voorpret' uit konden halen om een menu samen te stellen.
 
Voor de glutenvrije fans die zich afvragen 'lees ik dit goed?', ja je leest het goed. 27 november is inderdaad niet de derde-vrijdag-van-de-maand (het is de vierde) maar omdat wij de eerste week van deze maand niet bakten, hebben we onze bak-teller doorgeschoven. Dus hoera hoera, jullie worden ook verwend deze week.
 

Ons Black-Friday-donkere-en-delicieus assortiment van deze week is dus geworden:

 
 
*Het 'gast' brood: Black brood 

Black brood voor Black Friday. Zelfs wij konden geen passender brood verzinnen.

Jaren geleden kwamen we dit traditionele Schotse recept tegen en we waren meteen benieuwd. Misschien is ongelovig wel een betere beschrijving. We konden ons niet voorstellen dat een recept met een mix van koffie, cacao, wortel, donkere stroop, komijn en venkel zo goed zou werken. Of zelfs smaken naar iets waar wij zin in zouden hebben om te eten. Maar verrek, we hadden het compleet mis. Het resultaat was fantastisch! Dit was één van de eerste broden die we ooit bakten toen wij onze bakkerij begonnen in 2013, en sindsdien is het nooit weggeweest.

Dit gistbrood heeft een zeer donkere, bijna zwarte kleur (vandaar de naam ‘Black brood’). Het is mals, niet te zwaar en niet zoet. Perfect (om alvast in te vriezen) voor de Feestdagenbuffetten die eraan komen. Boterhammen belegd met felle contrastkleuren zoals eiersalade, gerookte zalm en roomkaas steken goed af bij de diep zwarte broodkleur. We krijgen hier veel complimenten over op de cateringen (toen die nog mochten/pre-Corona….) – dus dat soort lof gunnen wij jullie ook! Elke keer dat dit in de bakkerij komt zijn jullie laaiend enthousiast. Dus voor onze nieuwere BakBuren – er ligt een smaaksensatie op jullie te wachten….. ;=) Oh yeah!

€4,95 per busbrood, 8 bolletjes of freeform (ca 600+ gram): geef je aan bij je bestelling welke je wilt?
 
 
Het gluten-vrije-'derde-vrijdag'-van-de-maand brood: Rozemarijn-zeezout brood
Dit is ons donkerste glutenvrije brood voor Black Friday. En een van onze meest verrassend qua smaak: de fijngehakte rozemarijn, een beetje citroen voor een frisse kick en een sprenkel van grof zeezout prikkelen je tong. Het is bijna verslavend…
 
Dit brood is gemaakt op basis van gemalen lijnzaad. Naast al de gezondheidsgeheimen van lijnzaad blijft dit brood dagenlang goed in de koelkast, dus je kan hier lang van genieten. Het is heerlijk met kaas, eiergerechten, avocado, hummus, olijven tapenade, gegrilde groenten, gerookte zalm en sommige vleeswaren. Maar jam is misschien net een stapje te ver….We bakken deze ‘glutenvrije gezondheid’ in onze normale busbrood bakvorm zodat je een echt volwaardig sneetje brood hebt
 
Wat misschien een extra leuk 'weetje' is dat rozemarijn de kruid van gedachtenis is. Dat past dus heel goed bij de Thanksgiving Day, de dag vóór Black Friday. Ondanks alle Corona-perikelen van dit jaar, hebben we allemaal hier een hoop om dankbaar voor te zijn, toch?
€6,95 per busbrood, gist- en glutenvrij.
 
 
* Patisserie: Chocolade chili fruitige fudge brownies

Donker en delicieus?

We hebben het zeker over onze bakbuurmannen, toch? (Het is duidelijk Jayne die dit schrijft…)

Als er iets quintessentially Amerikaans is, dan is dat toch wel de brownie. Voor ons, wat we waarderen van die Amerikanen – is dat alles kan. Je kunt het zo gek nog niet bedenken en het bestaat daar al. De raarste combinaties zijn mogelijk. Neem dit recept bijvoorbeeld…

Toen we het een paar jaar geleden tegenkwamen, vroegen we ons af hoe het in hemelsnaam ontstaan is. Er zat een mengsel van verschillende ingrediënten in die wij in eerste instantie niet bij elkaar hadden gebracht (zelfs Jayne niet met haar rare brood-breinkronkels): 70% pure chocolade, zomerse vruchten, een klein beetje chili en wat kaneel. Chocolade, chili en kaneel in een brownie konden we wel begrijpen. Maar dan ook nog allerlei vruchten erbij? Kom nou toch….Had de Amerikaanse schrijfster haar keukenkast geopend en liet ze er ‘per ongeluk’ een hoop ingrediënten uit de kast invallen? Zo leek het wel. Zo’n aparte combinatie moesten wij toch echt wel proberen. Een beetje zoals ons Black brood….Gelukkig werkte het helemaal super.

Het resultaat is een fudge-achtige chocolade brownie – die diep chocolatey is – met een klein beetje chili dat de achterkant van je keel kietelt en een vleugje feel good kaneel. De chili is subtiel en zeker niet overdreven. Je merkt het pas wanneer je je mond leeg hebt. De vruchten zijn een verrassing. Bij elke hap ervaar je een sappige sensatie in je mond als de rijpe vruchten tussen je tanden ‘ploppen’. Kortom een feest voor je smaakpapillen!

 
Choc chilli fruitige fudge brownies2 Choc chilli fruitige fudge brownies2
Choc chilli fruitige fudge brownies2 Choc chilli fruitige fudge brownies2

€4,50 voor 6 stukken

 
 
* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
Rogge zuurdesem nov20_1 Rogge zuurdesem nov20_3

€3,75 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.