Vrijdag 11 december 2020

Lieve BakBuren
 

Jullie weten dat wij van een goed thema houden.

Komende zondag is 13 december en dat is in Scandinavië het feest van Sint Lucia. Met onze liefde voor Scandi-baksels konden we zo'n toeval niet voorbij laten gaan. Vlak voor de Kerstdagen kunnen we toch nog een beetje hygge in onze Nederlandse gezelligheid brengen.

Onze Corona maatregelen – update: kom je binnen in huis dan vragen we je vanaf deze week om een mondkapje te dragen. Please.
We zullen je bestelling weer in papier inpakken en aan de deur overhandigen in een tasje. Betaling is: een tikke voor een kwikkie; pinnen, kom binnen.

 

Ons Sankta Lucia assortiment deze week is dus geworden:

 

* Ons 'gast' brood: Sankta Lucia saffraanbrood 

In veel landen worden er lichtfeesten gevierd in december. Op 13 december is er het feest van Sankta Lucia (Sint Lucia; luce = licht) in heel Scandinavië. 

Op de dag van Sint Lucia worden saffraan broodbolletjes (lussekatter) geserveerd door de oudste dochter in het huis voor ontbijt. Denk bijvoorbeeld aan een brioche (maar dan minder zoet) met een warme gouden kleur en een onderliggende (lichte) saffraan smaak. Het prachtige liedje ‘Sankta Lucia’ wordt dan gezongen. Zie https://www.youtube.com/watch?v=Mk0FyZqNp5Q. Klik op de link please!

Wij maken dit saffraanbrood in zowel de busvorm als freeform en ook in de traditionele saffraanbolletjes. Deze bolletjes zijn ca 80g, net zoals voor onze normale gastbroden; sommige draaien we deze vrijdag gewoon als bolletjes, en anderen rollen we tot wieltjes en S-vormen (zie foto’s), net zoals in Zweden. Blijkbaar zijn deze vormen vanuit de Noor(d)se mythologie, maar vraag ons niet verder hoe dat nou precies zit…

In Zweden wordt er beweerd dat op 13 december 1764 een Zweedse heer ‘s nachts wakker werd gemaakt door een prachtige stem. Hij zag een in wit geklede jongedame zingend door zijn kamer gaan. (Ja ja, wij vragen ons dan ook zeker af of die heer een borrel te veel op had….). Zij bracht licht, eten, wijn en troost op wat de langste nacht van het jaar was. Deze jongedame bleek de verschijning van Sint Lucia te zijn. 

Je kunt dit brood warm eten bij een kopje koffie/thee of een glas grøg (om in de Scandinavische stemming te blijven, hik) of glühwein (voor die ultieme Nederlandse gezelligheid, hik, hik). Maar je kunt ze ook gebruiken als gewoon brood en ze beleggen naar keuze (boter is uiteraard een aanrader). Maar het brood is ook verrukkelijk als toast. Mocht je dit weekend meer licht en zonnige kleur willen brengen in je weekendontbijt, dan is ons Sankta Lucia saffraanbrood daar perfekt voor.

Santa Lucia bolletjes2 Santa Lucia bolletjes2
Santa Lucia bolletjes2 Santa Lucia bolletjes2

€4,95 als busbrood, freeform of een mix van 8 bolletjes/wieltjes/s-vormen – geef aan bij je bestelling aub of je bus, freeform of bolletjes wilt

 

* Patisserie: Napoleon hoedjes (Napoleonshatte)

Dit recept stond al héééél lang op onze 'te proberen' lijst totdat we het voor Sint Lucia afgelopen jaar durfden te proberen. Het was meteen een hit. 
 
Napoleonshatte zijn een van de meest iconische en geliefde Deense gebakjes. Ze stammen uit de 1850s toen koffie en gebak high fashion waren. In dat tijdperk werden veel cakes vernoemd naar Napoleon en dit hoedje is er eentje die de tand des tijds heeft weerstaan.
 
Napoleon hoedjes bevatten een bolletje zelf-gemaakte amandelspijs 'omhelsd' door een koekje van kruimeldeeg en gedompeld in pure chocolade. Terwijl wij normaal gesproken helemaal geen marsepein liefhebbers zijn, zijn deze geheel andere koek…enne, ons zelf-gemaakte marsepein is zeker niet tandentrekkend zoet. De combinatie van de iets bittere pure chocolade, met het zoete van de amandelspijs en het krokante van het kruimeldeegkoekje doet je beseffen dat de Scandinaviërs toch echt wel iets weten over bakken. 
Ohhhhh, wat zijn deze hoedjes verrukkelijk. Petje af voor deze hoedjes :=) 
 
€4 voor 4 hoedjes
 
 
 
* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood 
 
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
 
€3,75 per brood (ca 650 gram)
 
 
 

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.