Vrijdag 8 december 2017

Lieve BakBuren

De kalmte vóór de storm.
Dat is hoe wij deze periode ervaren.
Sinterklaas is (bijna) klaar en nu is het watertrappelen met een toenemende opbouw tot de intensieve dagen van Kerst en Oud&Nieuw. Om jullie dus in tiptop gezonde vorm te houden – en het hoofd boven water te houden – hebben we een echt hulp-assortiment deze week.
Als gastbrood hebben we het vrolijk gekleurde herfstbrood dat de herfstkleuren perfekt weerspiegelt. Als patisserie, de gezonde, voedende en koesterende haver-dadel-spelt rondjes, die ook toevallig nog eens suikervrij zijn. En ons vaste brood, het rogge zuurdesem, is er altijd als anker om elke storm te kunnen doorstaan.

Ons kalmte-voor-de-storm aanbod voor deze week is dus geworden:

* Het  ‘gast’ brood: Kleurrijke herfst brood
Vol spikkels oranje en groen, het is alsof in dit brood de herfst naar binnen is gekropen! Dit is een licht gistbrood, gemaakt met ons lievelings EKO gebuilde tarwemeel, aangevuld met najaarssmaken: wortel (de oranje spikkels), aardse pastinaak en verse rozemarijn (de groene spikkels). Het is een groot brood geworden (700g, ipv de gebruikelijke 600g).

We beginnen dit brood de avond van tevoren al te maken met de ‘halve spons methode’. Dat betekent dat we het gebuilde tarwemeel mengen met water en een beetje gist, en we laten het dan de hele nacht feesten in de mengbakken. Het mengsel bubbelt, schuimt omhoog en zakt weer in, net zoals een heksenketel.
De volgende dag worden de najaarsgroenten en kruiden toegevoegd met nog meer tarwemeel en een snufje zout. Deze halve spons methode is een broodbakkerstruuk vanuit de oudheid om meer smaak in een brood te krijgen. Dit was vroegâh de manier om dit doel te bereieken, voor de opkomst van de broodtoevoegers in de twintigste eeuw….Desondanks werkt het als een zonnetje. Talking of which, waar is die?

Herfst oogstbrood doorgesneden1 Herfst oogstbrood2

€4,50 per busbrood/8 bolletjes (ca 700 gram)

* Patisserie: Dadel-haver-spelt rondjes
Zoals jullie allang door hebben, vinden wij het kicken om zoveel mogelijk suiker uit een recept te halen zonder dat dit de smaak echt beinvloed. Deze dadel lekkernijen zijn ook iets die we op zo’n manier hebben ontwikkeld. Er zit nu namelijk helemaal geen suiker in: de natuurlijke zoetheid komt van de dadels zelf, met een vleugje vanille essence.

Naast de dadels zitten er alleen havervlokken en volkorenspeltmeel in. Elk rondje is 6cm in doorsnede, 2.5cm dik en ze kunnen zowel bij een kopje koffie of thee geserveerd worden of als onderdeel van een dessert. We hebben ontdekt dat ze perfekt zijn voor een brunch of weekend ontbijt, bijvoorbeeld met plakjes banaan en dikke Griekse yoghurt. Ze zijn bovendien makkelijk mee te nemen in je lunchtrommel zodat je onderweg ook nog iets gezonds bij de hand hebt. Dit voor het geval dat de NS weer bussen inzetten wegens het slechtere weer….

Dadel-haver-spelt close-up  Dadel-haver-spelt stapel

€2,50 voor 2 rondjes (ieder van 6×2.5cm)

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem nov2017_4

€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.