Sinterklaas assortiment: vrijdag 30 november 2018

Lieve BakBuren

We hebben een kijkje mogen nemen in het Grote Boek van de Goedheiligman (jazeker, die met die puntmuts) en het lijkt alsof jullie allemaal soort van braaf zijn geweest dit jaar. Dat geloven wij niet helemaal, maar als het staat geschreven bij de Sint dan moet het zeker waar zijn.

We hebben ook flinke discussies met de Sint en alle hulppieten om te vragen wat zij het liefst willen dat wij – namens hun – gaan bakken. Met ons aanbod hebben we rekening gehouden met alle personages in het Sint ‘verhaal’ – Sint Nicolaas zelf,  z’n pieten, en zelfs de schimmelige knol van de Goedheiligman. Om ons hier goed op voor te bereiden zijn wij zelfs ooit naar een Sinterklaaslezing geweest. We hebben veel geleerd om jullie nu goed in te lichten over de Sint en de zijnen ;=)

Onze Bakdag valt deze vrijdag op 30 november. Net op tijd, omdat velen van jullie Sinterklaas zijn verjaardag dit komende weekend vieren. En volgende week (7 december) zijn wij gesloten (Sjoerd is jarig dus dan even een keer niet bakken).

Dus zonder te veel poespas, als Hofleverancier van Sinterklaas op de Breek, is hier dan ons speciale ‘Assort-Sint-ment’:

* Het ‘gast’ brood: Zwarte olijven Pieten brood
We weten het…het onderwerp Zwarte Piet raakt een gevoelige snaar in de Randstad. Dus laten we maar geen zwarte pieten discussie doen…

In onze gesprekken met alle Pieten zijn ze erg blij met het brood dat we voor hun verzonnen hebben : bomvol hun geliefde zwarte olijven, plus witte en zwarte sesamzaden en vlekjes van oranje voor dat Hollandse tintje dankzij de wortelen die we uit de schoenen van de kinderen hebben gehaald. Het is om je vingers bij af te likken en het ziet er zeer aantrekkelijk uit, ook dat nog eens! Net zoals de Pieten, Een welkome verlichting na al die pepernoten, kruidnoten, taai taai en schuimpjes.

Wist je trouwens dat er oorspronkelijke slechts één Piet was?
Meerdere Pieten werden geintroduceerd door de Canadezen in het eerste Sinterklaasfeest na de oorlog in 1945. Omdat er jarenlang geen Sint-feest geweest was tijdens de oorlog, wilden de Canadezen dat uitgebreid vieren met veel strooisel voor de kinderen. Maar ze vonden dat één Piet echt veel te weinig was. Ze dreigden zelfs om het hele feest af te blazen mits er meerdere helpers kwamen. En zo is het begonnen….die hulp-Pieten dus.

Mocht je dit weekend willen scoren met je Sint-buffet, dan zal dit brood je daar bij helpen. Het is perfekt met gerookte zalm, alle kaassoorten, vleeswaren of eiergerechten. Ook nog heerlijk bij suddervlees, saté en dikke soepen.
Mocht je Sint-buffet op 5 december of in het weekend van 7/8 december pas zijn, dan vriest dit brood ook nog eens uitstekend in.

Zwarte olijven Pieten brood 2 Zwarte olijven Pieten brood 2

€4,95 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram)

* Patisserie 1 voor de Sint: Rozen & pistache cake (is ook glutenvrij)
Wist je dat het hele Sinterklaas feest is ontstaan vanuit een prentenboek (‘Sint Nikolaas en zijn knecht’) dat geschreven werd in 1850 door schoolmeester Jan Schenkman? En wist je ook dat Sint Nicolaas zelf oorspronkelijk vanuit het dorpje Patara in Turkije komt en helemaal niet uit Spanje? Ja lieve bakburen, zo leerden wij wat nieuws op de Sinterklaaslezing begin november 2017 bij de Bakery Institute in Zaandam!

We hebben te doen met die lieve oude man. Hij is de beschermheilige van zo veel verschillende groepen: de stad Amsterdam, zeemannen, bakkers, notarissen en prostituees. Dat moet ontzettend vermoeiend zijn, en dat is dan al voordat hij begint met al die pakjes te bezorgen en de schoenen te vullen…. Hij heeft zeker een ontzettende heimwee naar de keuken en geuren van zijn eigen oorspronkelijke thuisland, want er zit toch wel een maximum op om zoveel Nederlandse stamppot en boerenkool te moeten eten. Zoveel kan een buitenlander echt niet hebben….Dus om de Sint te trakteren hebben we deze rozen & pistache cake voor hem gemaakt.

Deze bijzonder smakelijke cake is toevallig ook nog volledig glutenvrij. Na al dat beschermen van de Nederlandse bakkers en broodproeven moet de Sint aan zijn goddelijke lijf denken, want hij moet door al die schoorstenen heen kunnen en tegenwoordig ook de verwarmingsbuizen. Hij doet nog steeds mee met alle trends (die Pieten zijn goed in marketing en PR) dus vindt hij deze glutenvrije cake hip, gezond en trendy. En ooooooh zo lekker.

De pistachenoten, amandelen en rozenwater voeren hem terug in zijn herinneringen naar de geuren van zijn geliefde thuisland. We maken cakes van 9cm doorsnede: die zien er aantrekkelijk en hanteerbaar uit, en passen makkelijker door de schoorstenen dan grotere taarten. De Sint kan zonder schuldgevoel zo’n cakeje in z’n eentje opeten, maar eigenlijk zijn ze groot genoeg voor 2 personen.
We maken ze extra feestelijk met opgeklopte slagroom zowel in de vulling en als er bovenop, voordat we er rozenblaadjes overheen strooien met extra pistachenoten. Op zo’n manier kan de Sint zijn verjaardag goed vieren. Gefelici-taart Sint!

Rozen & pistachio cake8 Rozen & pistachio cake5

€4 per cake (9cm doorsnede; genoeg voor 2 personen; een aantal dagen goed houdbaar in de koelkast).


* Patisserie 2 voor Amerigo:  Dadel-haver-spelt rondjes (is ook suikervrij)
Het paard van Sinterklaas (Amerigo) wil ook wel wat. Hij is gek op onze suikervrije dadel rondjes omdat er haver in zit.
Met zijn flinke bek vol tanden moet Amerigo goed op zijn gebitje letten. Kort geleden werd hij aangeraden om suikerarm te gaan eten anders dreigde zijn blinkende gebit te gaan rotten. Wij vonden het geen probleem om iets passends voor hem te bakken dit jaar. Zoals jullie allang door hebben, vinden wij het kicken om zoveel mogelijk suiker uit een recept te halen zonder dat dit de smaak echt beinvloed. Deze dadel lekkernijen zijn ook iets die we op zo’n manier hebben ontwikkeld. Er zit nu namelijk helemaal geen suiker in: de natuurlijke zoetheid komt van de dadels zelf, met een vleugje vanille essence.

Elk rondje is 6cm in doorsnede, 2.5cm dik en ze kunnen zowel bij een kopje koffie of thee geserveerd worden of als onderdeel van een dessert voor je Sint-buffet. Mocht je nog over hebben, dan hebben we ontdekt dat ze perfekt zijn voor een brunch of weekend ontbijt, bijvoorbeeld met plakjes banaan en ricotta. Ze zijn bovendien makkelijk mee te nemen in je lunchtrommel zodat je onderweg ook nog iets gezonds bij de hand hebt….mocht de NS weer bussen in zetten wegens het slechtere weer….Trouwens wisten jullie (we liegen niet) dat Amerigo in Vlaanderen Slecht-Weer-Vandaag wordt genoemd? Ach gossie….

 Dadel-haver-spelt close-up Dadel-haver-spelt close-up

€2,50 voor 2 rondjes

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem maart2018_1

€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.