Vrijdag 14 december 2018

Lieve BakBuren

De kalmte vóór de storm.
Dat is hoe wij deze periode ervaren.
Sinterklaas is achter de rug en nu is het watertrappelen met een toenemende opbouw tot de intensieve dagen van Kerst en Oud&Nieuw. Om jullie dus in tiptop gezonde vorm te houden – en het hoofd boven water te houden – hebben we een echt hulp-assortiment deze week.

Ons gastbrood – het über populaire Hollandse kaasbrood – heeft geen voorstelronde meer nodig. Blokjes smeltende belegen kaas, groene spikkels verse kruiden…mjam mjam ten top. We horen al gejuich door de wijk gaan…..
Vrijdag is het geen echt 1e-vrijdag-van-de-maand, maar het is voor ons het 1e bak-vrijdag van deze maand. Dus onze glutenvrije Brick (het glutenvrije mega-meerzaden brood) maakt zijn maandelijkse retour.
Met de kalmte voor de storm heb je zeker een zen moment nodig. Onze patisserie past er perfekt erbij: Zen appelcake.
En ons vaste brood, het rogge zuurdesem, is er altijd als anker om elke storm te kunnen doorstaan. Zelfs die van de drukke feestdagen.

Ons kalmte-voor-de-storm aanbod voor deze week is dus geworden:

* Het ‘gast’ brood: Hollandse kaasbrood met kruiden
SMILE! SAY CHEESE!
Joepie, daar is ie weer!
Dit gistbrood zit vol blokjes belegen Hollandse kaas. En wanneer we schrijven ‘vol blokjes kaas’, dan is dat ook precies wat we bedoelen: er zit echt veel kaas in. En we hebben er ook nog wat kruiden aan toegevoegd. Dat geeft wat aantrekkelijke groene spikkels die goed afsteken in die zee van gele tinten van (gedeeltelijk gesmolten) kaasblokjes.
En de geur….als je vrijdag langs het bakhuis over het Vikingpad loopt, dan zal je dit zeker kunnen ruiken. Je maag gaat dan vanzelf knorren. Maar dat wordt dan dus wel even wachten tot 17u wanneer de ophaaltijd ingaat ;=)
Dit is onvoorstelbaar lekker – lichtwarm te eten, koud, of mocht je een dag later wat over hebben, probeer het dan in de broodrooster voor een ‘bijna tosti’.

Hollandse kaas brood 2017_2 Hollandse kaas brood 2017_2
€4,95 per busbrood/bolletjes (ca 600 gram)


Patisserie: Zen appelcake
Wij lezen kookboeken net zoals andere mensen romans lezen. Ingenesteld op de bank, bakkie thee (Jayne) of een biertje (Sjoerd) erbij en wegdromen in allerlei verhalen. Perfekt om die rustmomenten te pakken voordat de drukke dagen beginnen.
 
Begin van dit jaar had Jayne een boek gevonden met de intrigerende titel ‘Tomato blessings and radish teachings’. Grappige verhalen en recepten van een Zen Boeddhistische monnik die ook chefkok in een Amerikaans Zen retraitecentrum was.

Met degelijke gezonde en voedende gerechten in het Zenboek zaten er een paar juweeltjes tussen. Bijvoorbeeld, het idee voor de ‘Apple tart cake’ had meteen Jaynes volle aandacht.
Van de beschrijving was het niet voor te stellen hoe het zou werken. Dat moest dus uiteraard getest worden. Eerst maak je een kruimelmengsel van bloem, suiker en boter. Een deel daarvan druk je in de bodem van je bakvorm. Dit maakt de taartbodem. Van het restant wordt één portie gemengd met appel, kaneel en ei voor bovenop de bodem om een appel pudding vulling te creeren, en de andere helft wordt gemengd met zure room, bakpoeder en ei om een cake-achtige topping te maken. Volg je het nog? Worry not, juist daarom moesten wij het ook eerst proberen ;=) Kortom, je maakt drie totaal verschillende lagen vanaf één start-deeg. Van dit soort alchemie houden wij echt!. En gelukkig voor ons was dit bijzondere recept ook nog eens bijzonder smakelijk – en jullie bleken hier gek op te zijn toen we het voor het eerst  bakten afgelopen januari.

Even een kleine opmerking: in overeenstemming met de Zen wortels van deze cake raden we aan om dit met veel aandacht en mindfulness te eten. Waarom? Niet omdat het je naar verlichting brengt, maar omdat het zoooo lekker is dat het razendsnel op is! Anders vraag je je af waar het gebleven was ;=)
Je zou ook een paar portie’s kunnen bestellen om je mindfulness beter te kunnen oefenen….

Zen appelcake1 Zen appelcake1

€3,50 voor 4 blokken (elke blok is ca. 5x5cm)


* Het glutenvrije Mega-meerzaden brood (a.k.a The Brick of baksteen)
Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten. Het wordt ook door de fans ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel. Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed).
Mocht je dit weekend een uitgebreide lunch of diner met vrienden of familie hebben, dan is onze Brick een top toevoeging aan de kaasplank. Het toast ook nog eens fantastisch in de broodrooster of op de grillplaat.

Mega-meerzaden GV4

€9,75 per Brick (ca 900 gram)


Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem aug2015
€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.