Valentijnsbakkerij deel 2: vrijdag 18 februari 2022

Lieve BakBuren

Happy Valentijnsdag voor gisteren! hi hi…

We hadden een deel 2 voor onze Valentijnsbakkerij beloofd omdat we zo veel ideeën hadden….dus bij deze! 

Afgelopen vrijdag hadden we verfijnde en sjiekere smaken. Deze week hebben we het tegenovergestelde: flinke smaken en stoere baksels. Ben je er klaar voor?

Ons ♥ Kaas en Chocolade Valentijnsdag Deel 2 ♥ assortiment voor deze week wordt:

* Het Valentijnsbrood: Hollandse kaasbrood

Het lukt ons nooit om een fotogeniek kaasbrood te maken! Al die gesmolten kaas ziet er niet ‘netjes’ uit :=( Maar wanneer een brood zo verrukkelijk smaakt dat is dat wel te vergeven toch (hopen we). 

Dit brood is – samen met de Engelse Cheddarkaas – jullie favoriet aller tijden. Vandaar dat we een kaaswiel van ruim 11 kg in huis hebben gehaald…. genoeg om ‘plenty of’ broden mee te kunnen bakken voor al jullie kaasfans.

Voor de nieuwere bakburen die dit brood nog niet meegemaakt hebben, bereid je maar alvast voor op een Valentijnsfenomeen: liefde bij de eerste hap….

Dit kaasbrood zit vol met blokjes belegen Hollandsekaas. En wanneer we schrijven ‘vol blokjes kaas’, dan is dat ook precies wat we bedoelen. Geen verdwaalde lichtgele stukjes ergens in een broodje verstopt. Nee. Blokjes kaas die je nog kunt zien wanneer je een plakje snijdt. Met wat toegevoegde tuinkruiden steken deze aantrekkelijke groene spikkels goed af in de zee van gele tinten van gedeeltelijk gesmolten kaasblokjes.

Dit is onvoorstelbaar lekker – licht warm te eten, koud, in de broodrooster of als je nog over hebt (why?) – een dag later. Plakjes ham zou ook kunnen, evenals tapenade, pesto en eiergerechten (roerei, omelette, hardgekookt ei enz). Heerlijk ook bij de soep. Misschien is hagelslag net een stapje te ver…maar pindakaas en jam zou wel kunnen…. maybe.

€4,95 per busbrood, 8 bolletjes of artisanale freeform (ca 650 gram) – geef je aan bij je bestelling welke vorm je wilt?

* Patisserie: Boozy brownies

Chocolade én alcohol! Oh yeah…

Deze heerlijkheden ontstonden een paar jaar geleden toen we een bak vol gedroogde vruchten over hadden. Maar niet zo maar gedroogde vruchten…ze waren geweekt in sherry en cognac. 

Ja, we hadden ze ‘over’. We hadden te veel gemaakt voor een dessert toen we eters op bezoek hadden. Toch vonden we ze een beetje te, ahem, ‘aromatisch’ voor boven op onze fruitkom ‘s ochtends vroeg… dus we moesten ze omtoveren tot iets anders ;=)

Toen sloeg de buiten-de-bakvorm-denken bliksem-inspiratie toe: wat zou er gebeuren wanneer we er een brownie van zouden maken? 

Jullie bleken er echt gek op te zijn. Score! Douze points. Tjakka. 

Dus bij deze, onze moist 70% pure chocolade brownies die nog moisterder zijn geworden door het toevoegen van een alcoholische lading boozy gedroogde vruchten. Hik hik…

Voor diegenen die zich zorgen maken (voor zichzelf of de kids): de booze verdampt for sure in de oven op 160 graden :=) Je kunt dus met een gerust hart dus nog een blokje EXTRA verorberen….

€4,50 voor 6 goede blokken

* Glutenvrije patisserie: Mini-chocolade cakeje met granaatappelganache NIEUW,NIEUW,NIEUW!! 

Good things come in small packages, zeggen ze. En dit is geen uitzondering.

Kleine cakejes van pure chocolade, afgetopt met een granaatappelganache. Dit voegt een zoet-zure smaak toe die de pure chocolade goed uitbalanceert. Daarna versieren we ze met de sappige en krokante granaatappelpitjes bovenop. 

Met een doorsnede van 9 cm kun je er zeker eentje delen met jouw Valentijn. Ze zijn ‘wat zwaarder’, dus een klein stukje  voor vier Valentijnen werkt ook top! Of je eet ze zelf in je uppie over de komende paar dagen op want ze zijn zeer goed houdbaar. 

En naast het feit dat ze glutenvrij zijn, zijn ze óók nog eens suikerarm. Wat is er hier niet om van te houden? 

€3,95 per cakeje (van 9 cm doorsnede)

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). 

Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

€3,95 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.