Valentijnsbakkerij deel 1: vrijdag 11 februari 2022

Lieve BakBuren

Dit jaar valt Valentijnsdag ongunstig voor onze bakkerij planning. Hoe durft het? ;=) 14 februari is eigenlijk pas volgende week maandag, wat nou net tussen twee bakdagen in valt. Maar dat geeft niet…we hebben namelijk zo veel ideeën dat we dan al die verrukkelijke verleidingen over twee bak-vrijdagen kunnen verdelen. Deze week Deel 1 en volgende week Deel 2. Easy peasy toch!

Als je je cynisme heel even naast je kan leggen (heeeel even), dan is Valentijnsdag dé dag van de liefde. En als je aan liefde en romantiek denkt, dan kom je al gauw uit bij de Fransen. Dus deze vrijdag proberen we de sjiekheid en de verfijning van de Fransen mee te nemen in ons assortiment…Volgende week gaan we met Deel 2 terug naar de wat rustiekere smaken ;=)

Ons ♥ Franse Valentijnsdag ♥ assortiment voor deze week wordt:

* Het Valentijnsbrood: Brioche aux canneberges et chocolat (brioche met cranberry’s en chocolade)

Mocht je iets spannends in huis willen halen voor dit weekend, look no further. Onze heerlijke brioche wordt overheerlijkerderder gemaakt door het toevoegen van een handvol cranberry’s en 70% pure chocolade.

Boterig, sappig, zacht en luchtig….We hebben het niet over je partner, maar over brioche. Duuhhhh. Brioche en croissants zijn ze het summum van Franse viennoiserie. 

In de loop van onze bak-jaren hebben we een paar brioche recepten versleten. Een paar jaar geleden heeft Jayne een nieuwe brioche aanpak geprobeerd (gebruik gesmolten boter en zet de hele boel een nacht in de koelkast) en de resultaten waren uitmuntend. Dit was – en is nog steeds – onze allerlekkerste brioche. Tot nu toe. Zacht, sappig en boterig met net de juiste hoeveelheid honing (in plaats van suiker). 

Met deze speciale variant voor ons Franse Valentijnsdagaanbod voegen we een beetje zuur (=cranberry’s) toe en een beetje zoet (=chocolade). Net zoals het leven…en de liefde.

Dit eet je het best naakt – het brood bedoelen we hè… Een bammetje au naturel, misschien nog een beetje warm zodat de chocolade zachter is, is eigenlijk al een traktatie. Met een likje zachte boter zal je in de zevende hemel zijn. Voor wat extra spanning en a walk on the wild side, probeer dan die Engelse apart-toch-goede-combinatie-voor-chocolade…een plakje kaas.

Deze week ALLEEN als busbrood te verkrijgen (bolletjes worden te droog vinden wij).
€4,95 per busbrood (ca 550 gram)

* 1e-vrijdag-van-de-maand glutenvrij brood: het Mega-meerzaden brood (a.k.a The Brick of baksteen) ‘La Brique’

Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten. 

Het wordt door de fans ook wel ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Deze week hebben we het La Brique gedoopt, speciaal voor ons Franse Valentijnsaanbod. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel. 

Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed). Mocht je dit weekend een uitgebreide lunch of diner met vrienden of familie hebben, dan is onze Brick een top toevoeging aan die lekkere kaasplank. Het toast ook nog eens fantastisch in de broodrooster of op de grillplaat. Dan ruikt je hele huis naar gebrande nootjes. Lekkerrrr.

€9,75 voor ca 900g

* Patisserie: Tarte aux oranges et marmelade (sinaasappel-marmelade tarte)

Een beeldschoon palette van een winterse vruchten tarte én een lekker shotje vitamine C. Een beetje sappig en fruity mag best voor dit Valentijnsweekend, toch? Bloedsinaasappels én gewone sinaasappels voor wat vrolijke kleuren. Net even iets anders dan chocola.

Om het sinaasappel accent nog meer naar boven te brengen, bestrijken we de boterige kruimelige deegbodem met marmelade. Onze tarte aux oranges wordt dan gevuld met een zogenaamde frangipane (een mengsel van boter, eieren en amandelmeel) en getopt met plakjes gewone- en bloedsinaasappels. Het resultaat is voortreffelijk. Het is ook een aantal dagen goed houdbaar in de koelkast. Maar ja, waarom zou het eigenlijk in de koelkast moeten blijven? Dooreten please!

€3,95 per 1/4 punt tarte, of €14,50 per hele tarte (hele tarte doorsnede is 23cm)

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). 

Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

€3,95 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.