Vrijdag 25 februari 2022

Lieve BakBuren

Wat een weer de laatste dagen!! Met een beetje mazzel blazen de stormen de laatste Corona-beperkingen samen met de virus-deeltjes ons land uit…Hopelijk wordt uitwaaien ook uitzwaaien… 

Met het opheffen van de beperkingen kijken wij er echt weer naar uit om in de komende weken geleidelijk terug te gaan naar onze ‘oude’ bakkerijopzet. Voor velen is dat toch volledig onbekend: je komt binnen, kiest je eigen brood en baksels uit, en daarna pakken we ze in voor je. We beginnen daar deze week niet meteen mee, maar dit is alvast een vooraankondiging ;=) En mocht je liever je tasje aan de deur overhandigd krijgen, dan is dat ook prima.

Al dat uitwaaien – en bijna wegwaaien – deed ons denken dat het weer tijd is om jullie favoriete uitwaaibrood van stal te halen. Dit is dus de rode draad deze week.

Ons uitwaai assortiment voor deze week wordt:

* Het ‘gast’ brood: Uitwaai uienbrood met haver en appel

Dit is precies het soort brood dat je graag wil eten na het uitwaaien op het strand of op de dijk. En, als het kan, het liefst voor een open haard.

Het is een brood dat je nou typisch in zo’n gezellige Engelse pub kan tegenkomen als onderdeel van de (Ploughman’s) lunch. Boter erop, misschien een plakje kaas en/of wat vleeswaren. Biertje (een pint hè) erbij (maar geen Corona-bier aub…). 

Dit hartige gistbrood is een tongstrelende ervaring voor je smaakpapillen. Het is een brood dat je koestert vanaf je eerste hap: een kleine crunch van de zonnebloem- en pompoenpitten. Daarna een zachte contrast van appelstukjes en fluweelzachte uien. Alles wordt bij elkaar gebracht in dat stevige ‘gezonde gevoel’ dankzij een flink schep havervlokken.

Ons uitwaaibrood gaat uitstekend met allerlei soorten hartig beleg, maakt verrukkelijke lekkere toast (uiteraard met boter erop) en gaat super met stevige soepen. Heerlijk met een plakje kaas en/of vleeswaren en/of gerookte zalm. Biertje erbij…alle problemen waaien over….het leven kan bijna niet beter.

€4,95 per busbrood, 8 bolletjes of artisanale freeform (ca 650 gram) – geef je aan bij je bestelling welke vorm je wilt?

* NIEUW glutenvrij brood: Gaaf gierstbrood  NIEUW,NIEUW,NIEUW!! 

Wanneer Sjoerd enthousiast is over een glutenvrij brood – én ook nog een tweede plakje neemt – dan weet je dat het goed zit. Als vleesetende en boter-met-alles man is onze Sjoerd niet zo van dat ‘alternatieve‘ ….juist die experimentjes waar Jayne zo veel van houdt.  Dus wanneer hij voorzichtig vraagt, ‘Is dit écht een glutenvrij brood?’ dan weet Jayne dat zij een topper heeft gecreëerd.

Dit nieuwe glutenvrij gistbrood bevat gierstmeel, boekweitvlokken en volkoren rijstemeel. Allemaal van nature glutenvrije granen. Om de sappige, sponsachtige kruimel van een glutenvol brood na te bootsen gebruiken we psylliumzaad. Dit heeft tevens de eigenschap dat het vocht vasthoudt zodat het brood een aantal dagen lekker moist blijft. We besprenkelen het deeg met sesamzaad zodat het eindresultaat echt af is. Gaaf toch?

Je kunt ons Gaaf Gierstbrood gebruiken op alle beleg-fronten: zowel hartig als zoet, van avocado tot zuivel en appelstroop tot zoete jam. Kortom, het is multi-inzetbaar. Met zijn busvorm kun je bevredigende rechthoekige bammetjes snijden voor in je lunchtrommel, nu we allemaal weer op kantoor kunnen verschijnen. 

€4,95 per busbrood (ca 600 g)

* Patisserie: Sticky stroopcake

Er valt veel te zeggen voor een kleurrijk stuk cake of taart op je bord. Daar houden wij van. Maar wanner de wind door de kieren van de ramen fluit en je ben voor de derde keer op een dag weer natgeregend, dan zoek je soelaas in minder prikkelende kleuren en smaken. Denk aan dikke stoofpotten, sissende geroosterde aardappelen, stroperige warme chocolademelk. Deze donkere, kleverige cake is zo’n baksel. Eentje die je oma had kunnen bakken. Dit is comfort food in al zijn glorie. 

Ondanks de stroop die we gebruiken, is het toch niet te zoet én het is ook verrassend licht. Je kunt het zo opeten, maar een likje roomboter werkt ook goed, zoals in de foto. Een plakje kaas is ook niet mis. Het maakt een bijzonder ontbijt in combinatie met fruit (banaan is waanzinnig lekker) en yogurt of ricotta. Je kunt het dagenlang goed bewaren, en het maakt ook nog eens goede toast. Het vriest geweldig, maar daar krijg je waarschijnlijk geen kans toe….

€4,50 voor een halve cake (12 cm lang, genoeg voor 8 ruime plakken); €8,50 voor een hele cake (24 cm lang, genoeg voor vele plakken).

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). 

Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

€3,95 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.