Valentijnsdag assortiment: vrijdag 14 februari 2020

Lieve BakBuren

Oh oh, wat een mazzel!
Alsof het nog niet genoeg was dat Brexit op een (bak)vrijdag landde, nu valt 14 februari zomaar ook op een bakdag. Het is weer Valentijnsdag.
 
In het samenstellen van het menu voor dag van de romance, zaten we te geiten over mogelijke brood en patisserie. Zouden we een afrodisiacum appelgebak kunnen maken? Een rozen-en-champagne taart? Jayne lag zelfs in een deuk (met haar eigen binnenpret) over een 'vertaald-uit-het-engels' woordspeling: een dadel-curry brood zou een hot date garanderen dit weekend….. Ha ha.
 
Maar ja, die zijn het dus niet geworden.
We hebben het gehouden bij meer traditionele associaties met Valentijnsdag: chocolade en iets roods. De chocolade – met zijn afrodisiacum eigenschappen – vind je terug in onze sexy chocolade Cowboy cake en ook in onze gloednieuwe vrijvanallesbehalvesmaak vegan chocolade cake  En dat rode zie je terug in het Middellandse Zee zongedroogde tomaten brood. De achterliggende gedachten over onze uiteindelijke keuzes hebben we hieronder uitgelegd, met een dubbelzinnige knipoog natuurlijk….

OnsValentijnsdag assortiment voor deze week wordt:

 

* Het ‘gast’ brood: Triple tomatenbrood

Haal je eigen Latin Lover in huis voor Valentijnsdag met dit brood!
Onze van de Middellandse Zee afkomstige zongedroogde tomaten kunnen je helpen om weg te dromen naar warmere dagen en misschien nog hetere nachten ;=) Zelfs in de gure winterse wind van februari kun je een beetje van dat latijnse temperament verwelkomen op de Breek. Tenminste, aan je eettafel dan…
Dit triple tomaten brood zit vol stukken tomaten in plaats van een verdwaald stukje zoals vaak in de winkel. Met een vleugje rozemarijn prikkelt het je smaakpapillen en je kunt het echt niet laten bij slechts één bammetje of bolletje. Het smaakt naar meer…net zoals een goede (of slechte…) amour. Hoe luidt dat oude gezegde? Good girls go to heaven, bad girls go…to Amsterdam?

Triple tomaten bolletjes feb2016 Triple tomaten bolletjes feb2016
Triple tomaten bolletjes feb2016 Triple tomaten bolletjes feb2016

€4,95 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram)

 

* Patisserie: Cowboy cake

Dit recept is afgeleid vanuit een echte dude ranch in Wyoming. Vol met gluten, suiker, melk, cacao en koffie houdt één blok(je) van deze Cowboy cake je wakker wanneer jij op jouw stalen ros (=fiets) zit. Sinds het bij ons in het assortiment zit heeft het een eigen following gekregen van stoere bikkels (m/v) hier in de BuiksloterBakery.
In tegenstelling van wat je zou denken, is dit een luchtige cake. Dat betekent dat je met een gerust hart aan je eigen Cowgirl of Cowboy kan geven voor Valentijnsdag, wetend dat hij of zij nog steeds lekker in zijn (fiets)broek zal zitten.

Cowboy cake2  Cowboy cake2
€4,50 voor 6 macho stuks

 

* Vrijvanalles EN vegan patisserie: Chocolade, dadel en koffie cake (NIEUW! NIEUW!)

Noodzaak is de moeder van de vindingrijkheid, toch?
Afgelopen zondag had Sjoerd een wild- (=vlees) workshop gepland bij ons thuis, in de partytent in onze achtertuin. Maar met die voorspelde storm Ciara voor die middag leek het ons verstandiger om de workshop te verplaatsen. In onze overactieve verbeelding konden we de partytent al zien wegvliegen over de Breek en ergens hoog in een boom eindigen. Gelukkig konden bijna alle workshop-deelnemers een dagje eerder, op de zaterdag, komen.
 
Jayne nam de rol van catering juffrouw op haar schouders. Heerlijk om iedereen van koffie, soep en brood te voorzien. Maar tja, jullie weten allang dat wanneer er mensen op bezoek komen, dat dat maar één ding betekent voor onze Jayne: proefkonijnen! Laat Jayne nu toch nog een recept hebben liggen dat ze al tijden heel graag wilde uitproberen. Proefkonijnen voor een wildworkshop? Wat betere smoes om een volledig veganistisch recept uit de hoge hoed te toveren. Jullie kunnen je vast voorstellen hoeveel binnenpret Jayne nu had, toch?
 
Maar daar bleef het niet bij. Jayne ging verder sleutelen. Zou het mogelijk zijn om dat recept om te toveren zodat het ook glutenvrij, suikervrij en lactosevrij zou zijn? Wel dûûûûh natuuuuurlijk was dat mogelijk. Dus met een grote glimlach presenteren we deze week, voor het eerst in de bakkerij, onze vrijvanalles EN veganistische chocolade cake. Je zou denken dat met zo'n beschrijving dat er niks in zit, maar dat is niet helemaal waar. Er zitten bananen, 70% pure chocolade, dadels, koffie, kokosbloesem suiker, gemalen lijnzaad, een mengsel van glutenvrije melen en een lepel gemalen kardemom in. Pffff…. een hoop hè..
Het resultaat is sappige en verrukkelijk lekkere cake en deze is een aantal dagen goed houdbaar in de koelkast. Daar wordt 'ie eigenlijk nog lekkerder van.
 
Mocht je thuis een gevoelige Cowboy of Cowgirl hebben, of eentje die liever geen dierlijke producten wil eten, dan kun je die deze Valentijnsdag lekker verwennen. Als deze cake onze hongerige vleesliefhebbende gasten tevreden kon houden, dan heb jij zeker een winnaar dit weekend. Kat in het bakkie voor de omnivoren, of appeltje eitje voor de vegetariërs. Heeft iemand een leuke uitdrukking voor een veganist(e)?
 

€4 voor 6 stuks

 

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
Rogge zuurdesem juni2016_4
€3,75 per brood (ca 650 gram)

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.