Vrijdag 21 februari 2020

Lieve BakBuren

Jullie weten allang dat wij prettig gestoord zijn, toch?
De Engelsen noemen dat 'nutty' (letterlijk vertaald als nootachtig).
Dus deze week hebben we een assortiment dat vol met noten zit….lekker nutty dus, net zoals wij.

Ons wij-zijn-zo-nutty assortiment voor deze week wordt:

 

* Het ‘gast’ brood: Gouden amandelbrood

Het is altijd zeer bevredigend wanneer brood je verrast door een onverwachte alchemische wending. Nou ja zeg!
 
Op het eerste gezicht ziet dit brood er uit als een eenvoudig ‘wit gistbrood’. Maar niets is wat het lijkt. De toevoeging van amandelmeel aan ons lievelings gebuilde tarwemeel leidt tot een moist licht gouden kruim. Waar de verrassende alchemische wending naar voren komt, is dat het een boterachtige smaak heeft…..terwijl er geen grammetje boter (of melk of eieren) in zit. Magisch toch?
 
Dit betoverende brood kan voor alles gebruikt worden: hartig, zoet, toast (wel dan weer met roomboter is Sjoerds aanrader), tosti’s en om te dippen in goede olijfolie. Het snijdt ook perfecte bammetjes voor de lunchbox van de kinderen maar ook om naar kantoor mee te nemen. Gouden amandelbrood voor gouden, zonnige dagen. Ja ja, de lente komt eraan…misschien…
 
Je mag kiezen of je dit brood als een busbrood wilt hebben of als 8 bolletjes (zelfde gewicht).

Amandelbrood1 Amandelbrood1
Amandelbrood1 Amandelbrood1

€4,95 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram)

 

* Patisserie: Hazelnoot chocolade ricottataart

Één van onze meest geliefde taarten is de bosbessen walnoten ricottataart. Het is eigenlijk een zomertaart, maar tja, in het midden van de winter zouden we nuts zijn om dat te willen maken…dus dit is dan onze winterse variant. Vol hazelnoten en chocolade (puur en karamel), in een ricottabeslag met een kietel gemberpoeder en een vleugje citroen is het onmogelijk om hier niet op nuts (=gek) te zijn. En alsof dat niet genoeg is, het blijft een week lang goed vers in de koelkast. Oh ja, en het is ook toevallig glutenvrij. Wat een feest in februari.

Hazelnoot & choc ricotta taart 7 Hazelnoot & choc ricotta taart 7
Hazelnoot & choc ricotta taart 7 Hazelnoot & choc ricotta taart 7

4,95 per 1/4 taart; €18 per hele ronde taart van 23cm doorsnede

 

* 3e-vrijdag-van-de-maand glutenvrij brood: Boekweitbrood

Toen dit in september 2017 voor het eerst in ons assortiment kwam, was het meteen een daverend succes. Dus, hier is ie weer. Alsjeblieft!
Een mals brood met de karakteristieke smaak van boekweit: sommigen noemen dit nootachtig, anderen ‘gras-achtig’. (Hoe dat laatste is ontstaan vragen we ons af: heb jij gras gegeten dan in de laatste tijd?).
Boekweit alleen als hoofdingrediënt kan wat overheersend zijn, vandaar dat we dit brood niet uitsluitend met boekweit hebben ontwikkeld. Voor het evenwicht zitten er allerlei zaden en pitten in, en ook nog wat amandelmeel en havervlokken. Van dit brood kun je makkelijk een paar plakken eten en het maakt voortreffelijke broodjes en tosti's. Bovendien is het ruim een week goed houdbaar in de koelkast, en het vriest uitstekend in.

Boekweit in het Engels heet buckwheat. Dit wekt het idee dat het een tarwe-soort is en dus gluten-vol zou moeten zijn. Maar dat is helemaal niet waar. Eigenlijk is boekweit geen graan maar een zaad en komt uit dezelfde familie als rabarber en zuring. Zijn glutenvrije eigenschap maakt het een goede vriend voor mensen die glutenvrij willen/moeten eten en ook voor mensen die minder granen willen eten (ja die bestaan ook nog tegenwoordig). Maar voor de rest van de mensheid is het ook een voortreffelijke voedingsstof om in je keukenkast te hebben: het is hoog in eiwit, bevat alleen essentiële aminozuren en is een bron van magnesium. Deze laatste is goed voor spier ontspanning en tegen krampen.

We konden niet beslissen welk formaat we het beste vonden na een paar experimenten: de langwerpige (24 cm) ‘Brick’ die lang en dun is, of onze ‘normale’ broodbakvormen waarin we onze busbroden bakken. Deze laatste geeft het idee van een ‘echt’ sneetje brood  We konden niet kiezen, dus we laten deze week de keuze over aan jullie zelf ! De foto’s geven een indruk van de verschillen. Even herinneren om je keuze te melden bij je bestelling svp.

 
GV Boekweit brood7 GV Boekweit brood7
 GV Boekweit vergelijking2 GV Boekweit vergelijking2

€8,75 voor ca 900+g – geef je aan of je de lange 24cm ‘Brick’ formaat of de hoger ‘bus’ brood formaat wilt?

 

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
Rogge zuurdesem sept2017_1

€3,75 per brood (ca 650 gram)

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.