Valentijnsweekend vrijdag 12 februari 2021

Lieve BakBuren
 
Het is weer Valentijnsdag dit weekend!
Jayne zou gisteren 'live' een brioche gaan bakken in RTL4-Koffietijd, samen met chef London Loy. Hij zou het dan gebruiken als onderdeel voor het Valentijnsontbijt in de studio. Jayne zou ook vertellen over een 'twist' die je kon maken met het brioche deeg. Hele leuke ideeën, maar met al die sneeuw en vervoersproblemen is de uitzending niet doorgegaan. Zelfs chef London heeft de studio niet gehaald om de brioche te kunnen maken. Uiteindelijk werd de gehele uitzending zondagavond door de redactie nog flink omgegooid. Brioche werd bv. vervangen door muffins en onze BAK! kwam helemaal niet ter sprake. Helaas.
Maar er komt binnenkort nog een goede herkansing….en we houden jullie uiteraard op de hoogte.
 
Het leuke is dat wij WEL onze brioche primeur (die met die twist) met jullie kunnen delen! Mocht je liever iets meer ingetogen willen blijven dan hebben we onze 'gewone' brioche die eigenlijk helemaal niet zo gewoon is. En de patisserie van deze week zal je zeker in een oppeppende fruity stemming brengen.
Kortom, ons assortiment van deze week zorgt voor de nodige culinaire spanning en de rest laten we dan graag aan jou over….
 

Ons Valentijnsdag assortiment voor deze week wordt:

 

* Het Valentijnsbrood: Brioche met cranberry's en chocolade

Mocht je iets spannends in huis willen halen voor dit weekend, look no further. Onze heerlijke brioche wordt overheerlijkerderder gemaakt door het toevoegen van een handvol cranberry's en 70% pure chocolade.

Een beetje zuur (=cranberry's) en een beetje zoet (=chocolade), net zoals het leven…en de liefde.

Dit eet je het best naakt – het brood bedoelen we hè… Een bammetje au naturel, misschien nog een beetje warm zodat de chocolade zachter is, is eigenlijk traktatie genoeg. Met een likje boter zal je in de zevende hemel zijn. Voor extra spanning en a walk on the wild side, probeer dan die Engelse apart-toch-goede-combinatie-voor-chocolade…een plakje kaas. 

Brioche met cranberry's en chocolade2 Brioche met cranberry's en chocolade2
Brioche met cranberry's en chocolade2 Brioche met cranberry's en chocolade2
Deze week ALLEEN als busbrood te verkrijgen (bolletjes worden te droog, vinden wij).
€4,95 per busbrood (ca 550 gram)

 

* Het 'gast' brood: de beste BuisloterBakery brioche

Boterig, sappig, zacht, luchtig….We hebben het niet over je partner, maar over brioche. Duuhhhh. Samen met croissants zijn ze het summum van Franse viennoiserie.

In de loop van onze bak-jaren hebben we een paar brioche recepten versleten. Een paar jaar geleden heeft Jayne een nieuwe brioche aanpak geprobeerd (gebruik gesmolten boter en zet de hele boel een nacht in de koelkast) en de resultaten waren uitmuntend. Dit was – en nog steeds is – onze allerlekkerste brioche. Tot nu toe. Oh zo zacht, sappig, boterig met net de juiste hoeveelheid honing (in plaats van suiker) om het een zoete kietel te geven. 

Mocht je deze verrukkelijke brioche deze vrijdag bestellen, mogen we dan een beetje bazerig zijn? Gebruik deze brioche niet alleen bij het Valentijnsontbijt s’il vous plaît. Ondanks zijn lichte zoetigheid gaat het prima met de meeste belegsoorten, inclusief foie gras (alsof je dat in huis hebt…) en pâtés, mocht je in het sexy Franse stramien willen blijven. Bovendien kun je gewoon terugvallen op lekker Nederlands zijn en het besmeren met pindakaas of Nutella ;=) Met een plak jonge- of belegen kaas is het onverslaanbaar. En als je twijfelt wat je er nog meer op kunt doen …dan bien sûr is beurre beurre en nog meer beurre erop altijd goed…Volgens onze chefkok Sjoerd is brioche een chefs droombrood: het maakt de beste boterhammen, tosti’s en wentelteefjes (dat is pain perdu in het Frans, maar geen turning bitches in het Engels… Hi hi hi). Wentelteefjes is/zijn een hint voor het ontbijt op bed of voor de liefdes ontbijt-brunch van zondag als je je lief wilt verrassen, op een leuke manier dan…en pas op voor kruimels tussen de lakens hè, anders is de romantiek snel verdwenen….

Brioche 2018_1 Brioche 2018_1
Deze week ALLEEN als busbrood te verkrijgen (bolletjes worden te droog, vinden wij).
€4,75 per busbrood (ca 550 gram)

 

* Patisserie: Sinaasappel-marmelade tarte

Een beeldschoon palette van een winterse vruchten tarte én een lekker shotje vitamine C. Een beetje sappig en fruity mag voor dit Valentijnsweekend, toch? Net even iets anders dan chocola.
Om het sinaasappel accent nog meer naar boven te brengen, bestrijken we de boterige kruimelige deegbodem met marmelade. Onze tarte aux oranges wordt dan gevuld met een zogenaamde frangipane (een mengsel van boter, eieren en amandelmeel) en getopt met plakjes gewone- en bloedsinaasappels. Het resultaat is voortreffelijk. Het is ook een aantal dagen goed houdbaar in de koelkast. Maar ja, waarom zou het eigenlijk in de koelkast moeten blijven? Dooreten please!

Sinaasappel marmelade taart5 Sinaasappel marmelade taart5
Sinaasappel marmelade taart5 Sinaasappel marmelade taart5

€3,95 per 1/4 punt tarte, of €14,50 per hele tarte (hele tarte doorsnede is 23cm)

 

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
 
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
Rogge zuurdesem nov20_1
€3,75 per brood (ca 650 gram)
 
 
 
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.