Lieve BakBuren
Het krenten-roggebrood van afgelopen week bleek een daverend succes te zijn :=)
Bedankt voor alle emails, appjes en foto's vol lof over het nieuwe brood. We houden het er zeker in het assortiment!
Met de lockdown en avondklok nog steeds een onderdeel van ons dagelijks leven, loopt het leven in een soort slow motion. Dat was voor ons dan ook een goede leidraad om onze langzaam-gerelateerde recepten weer uit de klapper te halen. Mocht je je vervelen met het verlaagde levenstempo en minder dagelijkse afleiding, dan zullen onze baksels je hopelijk weer flink oppeppen.
Ons lekker-langzaam assortiment voor deze week is:
* Het 'gast' brood: Sesam S-L-O-W brood
Ons 'gewone' SLOW brood is altijd populair. Het doet men denken – dat is tenminste de terugkoppeling die we krijgen – aan het brood van 'vroeger'. We noemen het SLOW omdat we het brooddeeg bijna 24 uur in de koelkast langzaam laten rijzen. Binnen de oude bakkersleer is dat een slimme truuk om meer smaak in een brood te brengen. Of misschien ligt de vollere smaak wel aan het mengsel van verschillende meelsoorten (spelt, tarwe en rogge; alles van Nederlandse bodem)? Dat geeft meer karakter aan het brood.
Afgelopen zomer gaf Jayne (alweer) een draai aan een van onze basisrecepten…en toen ontstond dit bijzondere brood. Door een flinke lading geroosterde sesamzaden in het deeg te doen komt er een verrukkelijke hartige smaaklaag bij.
Na z'n koude verblijf in de koelkast ontstaat een plakkerig deeg. Dat betekent voor ons dan weer dat het niet zo makkelijk is om het daarna vorm te geven. Het voordeel hiervan is echter wel dat het eindresultaat iets zal zijn dat er werkelijk 'artisanaal' uitziet :=) Het kan wel eens lachen zijn wat er uit onze ovens vrijdag gaat komen….bolletjes zouden traanvormig kunnen zijn, een busbrood lijkt op Kuifje en een freeform…well, that's anyone's guess.
Kortom, een oudewets-achtig brood dat smaakt naar tijdeloosheid. Dit paart perfect met allerlei kaassoorten, eiergerechten, vis en vleeswaren. Maar ook met wat zoetige belegsoorten zoals jam en notenpasta's. Oh…en niet te vergeten….Sjoerds lievelingsbeleg: boter, boter en nog meer roomboter. Het blijft dagen lang sappig ook nog. Bovendien kun je kiezen of je het al busbrood, 8 bolletjes of freeform wilt bestellen.
€4,95 per busbrood/8 bolletjes/freeform (ca 600 gram) –geef aub aan bij je bestelling of je een busbrood, 8 bolletjes, of freeform wilt?
* Het glutenvrije Mega-meerzaden brood (a.k.a The Brick of baksteen)
Mocht je dit weekend een uitgebreide lunch of diner hebben, dan is onze Brick een top toevoeging aan de kaasplank. Het toast ook nog eens fantastisch in de broodrooster of op de grillplaat.
* Patisserie: Zen appelcake
Wij lezen kookboeken net zoals andere mensen romans lezen. Perfect om de lockdown dagen en avondklok nachten te benutten met een bakkie thee (Jayne) of een biertje (Sjoerd) erbij en wegdromen in allerlei verhalen.
Begin 2018 had Jayne een boek gevonden met de intrigerende titel ‘Tomato blessings and radish teachings’. Grappige verhalen en recepten van een Zen Boeddhistische monnik die ook chefkok in een Amerikaans Zen retraitecentrum was. Een raar mengsel? Een van de intrigerende recepten was de ‘Apple tart cake’. Gebruikmakend van één start-deeg maak je drie verschillende lagen. Van dit soort alchemie houden wij echt!. En gelukkig voor ons was dit bijzondere recept ook nog eens bijzonder smakelijk – en jullie bleken hier gek op te zijn toen we het dan voor het eerst datzelfde jaar bakten.
Even een kleine opmerking: in overeenstemming met de Zen wortels van deze cake raden we aan om dit met veel aandacht en mindfulness te eten. Waarom? Niet omdat het je naar verlichting brengt, maar omdat het zoooo lekker is dat het razendsnel op is! Anders vraag je je af waar het gebleven is ;=)
€3,50 voor 4 blokken
* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood