Vrijdag 19 februari 2021

Lieve BakBuren
 
Met de lievelingsingrediënten van kaas en chocolade zouden we ons assortiment van deze week zomaar 'Valentijnsdag deel 2' kunnen noemen. Zo'n verwennerij…. ;=)
Het past bij de vrolijke en upbeat stemming van de laatste dagen met al die sneeuw-en-ijspret. Vanuit ons keukenraam hadden we een eersterangs uitzicht op alles dat gaande was op de bevroren Breek. Wat is het ontzettend gezellig geweest. Iedereen was er echt aan toe om even buiten te zijn, te bewegen, bij te praten met anderen en gewoon te genieten.
 
Voortbordurend op zo'n gevoel van welzijn, hebben we deze week een aantal primeurs in het assortiment. Dit dankzij een productieve zondagmiddag toen de experimentjes allemaal lukten.
Voor de eerste keer ooit (en we bestaan nu meer dan 7 jaar) hebben we hetzelfde brood in zijn glutenvolle én glutenvrije uitvoering. En ook nog eens met kaas! En we hebben twee chocolade patisseries. Waarom twee? Omdat we niet konden kiezen én omdat we jullie mogen :=) Tjakka, ha ha!
 

Ons kaas-en-chocolade/Valentijnsdag-deel-2 assortiment voor deze week wordt:

 

* Het 'gast' brood: Parmezan-chili brood 

Een zacht luchtig gistbrood met de unieke umami-smaak van Parmezaanse kaas én een kick van de chili voor dat overheerlijke warme gevoel. Zoiets had je eigenlijk afgelopen weekend nodig na al die buitenpret. Maar ja, beter laat dan nooit ;=) 

Het brood heeft ook een licht rode kleur dankzij de tomaten(purée) voor een meer 'visueel' warm gevoel. 'Het oog wil ook wat', zeggen ze, toch? Wees niet bang: het is geen hete chilli klap, maar meer een kietel. Je proeft het zeker, maar je hoeft de brandweer daarna niet te bellen. Of een glas melk drinken om de brand te blussen. 

Dit brood is onvoorstelbaar lekker – lichtwarm te eten, of gewoon op kamertemperatuur, in de broodrooster of als je nog over hebt – een dag later. Plakjes ham zouden er ook op kunnen, evenals tapenade, pesto, gerookte zalm en eiergerechten (roerei, omelette, hardgekookt ei enz). Heerlijk ook om in de soep te dompelen. En ja, in de foto zie je wel een hartvorm op het bakpapier. Puur toeval, maar ontzettend grappig, voor de Valentijnsdag deel twee ;=) 

Parmezan & chilli bolletjes2 Parmezan & chilli bolletjes2
Parmezan & chilli bolletjes2 Parmezan & chilli bolletjes2

€4,95 als busbrood, freeform of 8 bolletjes (ca 650 gram)- geef aub aan bij je bestelling welke je wilt!

 

* Het gluten-vrije-derde-vrijdag-van-de-maand brood: Glutenvrij Parmezan-chili brood NIEUW! NIEUW!

Een glutenvrije versie van het gastbrood van deze week. Dat is op zich een feest waard! Een primeur – laat de champagne maar knallen :=)
Onze eerste glutenvrije kaasbrood. Ta da da daaaaa.

Op basis van volkoren rijstemeel, maismeel en lijnzaad maakt dit een heerlijk bammetje. Het is wel een  gistbrood (bijna een 'echt brood' dus) wat betekent dat het deeg in het broodblik rijst. Met een flinke handvol Parmezaanse kaas toegevoegd en een goede snuf chili heb je een brood dat je zo 'as it is' kunt opeten (met boter…hoor je Sjoerd?). Maar het is ook te beleggen met gerookte zalm, avocado en roomkaas. Jam hebben we nog niet geprobeerd…

GV Parmezan-chili brood1 GV Parmezan-chili brood1
GV Parmezan-chili brood1 GV Parmezan-chili brood1
€7,50 per 24 cm lange brickvorm brood (ca 700 gram)

 

 

* Patisserie 1: Chocolade craquelé kardemom koekjes NIEUW! lactosevrij

Geïnspireerd door het krakende ijs dit weekend, zijn deze chocolade koekjes om je vingers bij af te likken. Een krokante korst verschuilt zich onder de aantrekkelijke craquelé buitenkant met een fudge-achtige, kardemom-geurende binnenkant. Perfect om te happen bij een kopje thee of koffie (vooral in dat bekende middag-dipje), maar ook verrukkelijke vergezeld door goed vanille (room)ijs. Ja, daar heb je het ijs weer….
 
Chocolade craquelé kardemom koekjes2 Chocolade craquelé kardemom koekjes2
Chocolade craquelé kardemom koekjes2 Chocolade craquelé kardemom koekjes2
€4 per zakje van 10 stuks
 
 

* Patisserie 2: Chocolade sinaasappel Madeleines

'Good things come in small packages,' wordt er wel gezegd. Dat is volledig waar met onze Madeleines.
 
Onze sinaasappel Madeleines waren de allereerste patisserie die we bakten op onze eerste bakdag in mei 2013. Sindsdien zijn ze één van de bakkerijtoppers gebleven. Maar de chocolade versie is altijd wat achtergesteld in de lange schaduw van de sinaasappelversie. Dus deze week zetten we deze chocolade heerlijkheden in de spotlight.
 
Dit is een klassieke Franse patisserie: een luchtig cakeje in de vorm van een schelpje. 'Madeleine' zou in de 18e eeuw een boerin zijn geweest, die het onverwachte bezoek van hertog Stanislaus Leszczyński (jazeker, wie kent hem niet!) kreeg. De inventieve Madeleine zou deze cakejes hebben gebakken met wat ze op dat moment in huis had. Slimme tante die boerin.
De schrijver Marcel Proust wijdt in zijn bekendste werk À la recherche du temps perdu (Op zoek naar de verloren tijd) enkele bladzijden aan Madeleines. Hij glijdt weg in herinneringen. En dat zonder schaatsen en ijs om erop te kunnen glijden…
 
Chocolade sinaasappel Madeleines1 Chocolade sinaasappel Madeleines1
Chocolade sinaasappel Madeleines1 Chocolade sinaasappel Madeleines1
€4 per zakje van 12 stuks
 
 

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
 
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
Rogge zuurdesem nov20_1
€3,75 per brood (ca 650 gram)
 
 
 
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.