Vrijdag 1 juni 2018

Lieve BakBuren

Vrijdag wordt het 1 juni. Nu al….
Met dit tropische weer betekent dat één ding: barbecue seizoen begint :=)

Deze week hebben we als gastbrood het barbecue brood. Hier zal je geen spijt van hebben mocht je dit weekend een fikkie willen steken in je achtertuin. Om een perfekte avond af te ronden sluit onze patisserie daar naadeloos bij aan: het appel, kardamom en rozenbottel gebak.
Vrijdag is weer de 1e-vrijdag-van-de-maand en dat betekent dat onze glutenvrije Brick (het glutenvrije mega-meerzaden brood) zijn maandelijkse retour maakt. Mocht je dit weekend een uitgebreide lunch of diner hebben met vrienden of familie, dan is onze Brick een top toevoeging op een kaasplank. En het toast ook nog eens fantastisch op de barbecue. En als we het over barbecues, fikkies en brand hebben, dan is onze rots de brand-ing (sorry voor het woord speling…) er zoals altijd: het rogge zuurdesem brood.

Ons bring-out-the-barbecue assortiment voor deze week is dus geworden:

* Het ‘gast’ brood: Barbecue brood (sappige salie & lente-ui brood)
Dit is een barbecue brood om het ultieme zomergevoel te kweken!
Ui en salie zijn een winnende combinatie die vooral bekent is in de traditionele Britse Sunday dinners. Hier worden ze vooral in de stuffing gebruikt. Voor Nederlanders is stuffing een bijna niet-voor-te-stellen begrip: een opvulsel van broodkruimels, opgebakken ui en verschillende kruiden, waarbij salie het meest gebruikelijk was. Dit werd dan, oneerbiedig gezegd, in de hol/achterste/bum/arse van de kip gepropt…. Leuk familiespelletje voor de zondag!
Tijdens het aanbraden in de oven doordrenken al die sappen van de kip de stuffing. Wanneer de kip dan klaar is, snijdt de man des huizes het vlees en dan krijg je wat stuffing bij de borstfilet. Heel smakelijk. Meestal maakt Jaynes moeder veel te veel stuffing, dus thuis bij hun was er altijd een schaaltje extra. Voor de kinderen was de stuffing altijd veel lekkerder dan de kip, dus dat ging altijd als eerste op…..Dus, je snapt het wel, de combinatie van ui & salie samen roept voor Engelsen veel heimwee en nostalgie op. Los van al die herinneringen, is het sowieso een overbeterlijke match. En het ruikt voortreffelijk.

Dit alles klinkt een beetje raar als uitgangspunt voor het gastbrood deze week, maar het idee werkt fantastisch. Dit is een licht volkoren brood dat vol grof gesneden bosui – die groene stukjes zien er veel vrolijker uit dan gewone witte uien – plus een grote handvol gehakte saliebladeren. Dit wordt allemaal opgenomen door een sappige broodkruim van ons lievelings gebuilde tarwemeel.

Ons barbecue brood is onverbeterlijk met een burger, worst en gegrilde groenten. Denk dan aan onze bolletjes die fungeren als uitstekende ‘burger buns’. Met mayonaise, ketchup, Dijon mosterd en wat sla. Of gewoon als plakje rechtstreeks op de barbecue. Dan komt een grill-smaak er ook nog bij om de verrukkelijkheid nog meer op te krikken.
Maak hier een broodje kaas van en leg die op het bbq-rek totdat de kaas een beetje smelt….voilà! Een bbq kaas-ui tosti. O mijn hemel…mjam, mjam. Een sneetje gaat ook perfekt met eieren (gekookt, gebakken, omeletten en roerei), opgebakken champignons, avocado, hummus en alle kaas-soorten. We zouden pindakaas deze week maar overslaan…

Barbecue broodbolletjes Barbecue broodbolletjes
Barbecue broodbolletjes Barbecue broodbolletjes
€4,95 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram)


* Patisserie: Appel, kardamom & rozenbottel gebak
Zomer op een bord: boterzachte appel, op een bedje van lichte sponge cake, besprenkeld met een vleugje kardamom en een handvol amandelschaafsel. Wanneer het warm uit de oven komt, kwasten we er rozenbotteljam overheen om het af te maken. Heerlijk om op te eten in je tuin of op je balkon, met de ondergaande avondzon. This is a cake that memories are made of.

We verkopen dit als 2 flinke plakken. Een plak is genoeg voor een ruim dessert. Je kunt de plakken ook in kleinere stukken snijden om ze bij een kop koffie of thee op te eten in plaats van dat droge kaakje (veel chiquer als je gasten hebt, en je kan er nu mee scoren).

Appel  kardamom & rozenbottel gebak2 Appel  kardamom & rozenbottel gebak1
€3,75 voor 2 grote plakken


* Het glutenvrije Mega-meerzaden brood (a.k.a The Brick of baksteen)
Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten. Het wordt ook door de fans ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel. Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed).
Mocht je dit weekend een uitgebreide lunch of diner met vrienden of familie hebben, dan is onze Brick een top toevoeging aan de kaasplank. Het toast ook nog eens fantastisch op die BBQ of grillplaat.

Mega-meerzaden GV1

€9,75 per Brick (ca 900 gram)


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem maart2018_3

€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.