Vrijdag 25 mei 2018

Lieve BakBuren

Jeetje, wat een drukte was dat afgelopen vrijdag zeg!
Welkom aan alle nieuwe bakburen. Mocht het een schok zijn geweest dat het zo beredruk was, laten we jullie dan ook vertellen dat dat normaal gesproken niet echt zo is….Meestal hebben we wel tijd voor een praatje om elkaar meer te leren kennen hoor. Dus deze week nieuwe kansen!

We hopen dat jullie hebben genoten van de Koninklijke vlierbloesem citroencakejes. Wij waren erg benieuwd om naar de foto’s van de ‘echte’ trouwtaart te kijken die Claire Ptak maakte voor Prins Harry & Meghans bruiloft.
Wil je ze zien? Kijk hier maar even op http://www.dailymail.co.uk/femail/food/article-5752449/Royal-baker-Claire-Ptak-shares-one-photo-Harry-Meghan-lemon-elderflower-wedding-cake.html
Wij vielen bijna van onze stoel af toen we in dat krantenartikel lazen dat hun taart £80 (€90) per slice kost. De hele taart zou £50.000 (€57.000) gekost hebben. En nee, die taartjes waren niet van goud gemaakt …. Ehm, zullen wij ook onze prijzen eenswat verhogen…??

Maar terug ons aanbod voor deze week. Wij hebben iets met ‘goud’ met ons gast brood komende vrijdag: het gouden amandelbrood. Voor de patisserie hebben we een grappig verhaal over het ontstaan van de bosbessen walnoten ricottataart (die ook glutenvrij is). En onze rots in de branding, het rogge zuurdesem is er altijd als ons vaste brood.

Ons assortiment voor deze week is:

* Het ‘gast’ brood: Gouden amandelbrood
Het is altijd zeer bevredigend wanneer brood je verrast door een onverwachtse alchemische wending.
Dit recept werd geinspireerd door de Engelse kookboekschrijfster Eliza Acton (die toevallig dezelfde verjaardag deelt met Jayne, maar dan 166 jaar eerder). Ze begon kookboeken te schrijven toen zij dik in de veertig was omdat haar poezie niet zo goed verkocht. Haar English Bread Book (1857) werd een klassieker en zij pleitte voor ‘goed en eerlijk brood’ op tafel.
 
Een van haar recepten heet ‘Turks brood’ omdat er amandelen inzitten. Dat de Turkse keuken dit brood eigenlijk niet kent zegt meer over de fascinatie van de Engelsen vanuit dat Victoriaanse tijdperk met het Midden Oosten, dan over de werkelijkheid. Mw Acton was tenslotte oorspronkelijk dichteres, dus een beetje artistieke vrijheid met de naam mocht wel, toch?

Op het eerste gezicht ziet dit brood er uit als een eenvoudig ‘wit gistbrood’. Maar niets is wat het lijkt. De toevoeging van amandelmeel aan ons lievelingsgebuilde tarwe leidt tot een moist licht gouden kruim. Waar de verrassende alchemische wending naar voren komt, is dat het een boterachtige smaak heeft…..terwijl er geen grammetje boter (of melk of eieren) in zit. Magisch toch?

Dit betoverende brood kan voor alles gebruikt worden: hartig, zoet, toast (wel dan met boter is Sjoerds aanrader), tosti’s en om te dippen in goede olijfolie. Het snijdt ook perfekte bammertjes voor de lunchbox van de kinderen maar ook om naar kantoor mee te nemen. Gouden amandelbrood voor gouden, zonnige dagen.

Amandelbrood1 Amandelbrood1
Amandelbrood1 Amandelbrood1
€4,95 per brood/8 bolletjes (ca 600 gram) – geef aub aan bij je bestelling of je busbrood of bolletjes wilt deze week.

* Patisserie: Bosbessen walnoten ricottataart (is ook toevallig GLUTENVRIJ)
Proefkonijnen!
Dat noemen wij vrienden die komen eten. Buiten hun medeweten zijn onze gasten vaak een doelwit voor ons om nieuwe bakrecepten op uit te testen. Afgelopen zaterdag was het weer zover. Twee nieuwe slachtoffers, oeps, ehm.. eters.

Jayne had een paar recepten die ze dolgraag wilde uitproberen maar toen Sjoerd thuis kwam met een lading ricotta was het ‘kat in het bakkie’. Dat zou een ricottataart worden.
We hadden een recept gevonden van een restaurant/delicatesse in Londen voor een chocolade hazelnoot ricottataart. Jullie weten een beetje hoe Jayne in elkaar zit…’Als ik dat zou vervangen door dat dan….’.
Dus de hazelnoten (erg duur op dit moment) vlogen de deur uit en walnoten kwamen in hun plaats. De chocolade (‘Mmm, lekker, maar te machtig voor het warme weer’) werden vervangen door bosbessen. ‘Als ik dat schepje bloem vervang met rijstemeel dat wordt het volleidg glutenvrij.’
Tussen de highlights van de Royal Wedding door stond Jayne te mengen en te roeren terwijl Sjoerd het vishoofdgerecht aan het marineren was. Alleen toen de taart in de oven was besefte Jayne dat ze vergeten was om de citroenrasp toe te voegen. ‘Ach, niemand zal het merken,’ dacht zij en ging vrolijk verder.

De taart kwam de oven uit (zie foto’s) beeldschoon. Het rook voortreffelijk. Sappige bosbessen in een beslag van gemalen walnoten, ricotta en een kietel gemberpoeder. We serveerden het met veel trots en vertelden natuurlijk eerlijk dat het een testje was – en dat we feedback zouden verwelkomen. Onze gasten – en wij ook – vonden het proefje geslaagd. En als iedereen tevreden is, dan komt in het ons assortiment. Klaar is Kees.
Dan heel bedachtzaam, zei Sylvia… ’Wat het net nog dat beter zou maken is een beetje citroen….’

Dus lieve BakBuren, deze vrijdag onze gloednieuwe bosbessen walnoten ricottataart. Met citroen. Voor Sylvia.
Komende zondag….weer twee slachtoffers. Oh deep joy!

Bosbessen walnoten ricottataart1 Bosbessen walnoten ricottataart1
Bosbessen walnoten ricottataart1 Bosbessen walnoten ricottataart1
€4,50 per 1/4 punt (2 ruime porties, zoals boven)
€16 hele taart

Een hele taart heeft een doorsnede van 23cm

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem sept2017_1

€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.