Vrijdag 1 oktober 2021

Lieve BakBuren
 
Begin volgende week, 4 oktober (= maandag,) blijkt het wereld dierendag te zijn. En je kent ons ondertussen: zo'n thema is een goede smoes om weer eens iets grappigs en lekkers te bakken. Volià!
 
We zullen je bestelling aan de deur overhandigen in een tasje of zakje. Betaling is liefst met een tikkie, achteraf.
 
Ons wereld-dierendag assortiment voor deze week is geworden:
 
 

*Het 'gast' brood: Zebra brood

Nederland kent zijn tijgerbrood, maar nu komen wij aan met ons zebrabrood. Vol pyjama strepen ziet het er indrukwekkend uit – en het geeft je wel het idee dat je op safari bent, of tenminste op bezoek bij Artis (neem dan wel je QR-code mee…). Een olifant van een brood omdat het best wel groot is én eentje die je niet gauw zal vergeten.

Ons zebrabrood bestaat uit een tweekleurig brooddeeg. Beiden zijn gistdegen op basis van gebuild tarwe- en volkoren roggemeel met een snufje karwijzaad. En dat zaad vermengd zich heel subtiel door het brood heen. Het donkere deeg krijgt zijn kleur van een beetje dadelstroop en een schep cacaopoeder (dat je niet proeft in je plakje hoor). Ondanks die ingrediënten is dit echt geen zoet smakend brood. 

Met zebrabrood kun je dit weekend gaan opscheppen aan de ontbijttafel! En ook volgende week op kantoor (of op school) met je bammetjes – want het blijft bijna een week lang goed houdbaar.

Spec-ta-cu-lair met die mooie strepen! 

Zebra brood2 Zebra brood2
Zebra brood2 Zebra brood2

€4,95 per busbrood/artisanale freeform/8 bolletjes (ca 600 gram) –geef aub aan bij je bestelling of je 1 busbrood, artisanale freeform of 8 bolletjes wilt deze week 

 

*Patisserie 1: Oester taartjes

Puur retro uit de jaren 70!
Het Engelse equivalent van Koopmans bloem is BeRo. BeRo heeft al jaren een klein receptenboekje vol traditionele (lees retro) recepten waar generaties op vertrouwden en nog steeds vertrouwen. Deze taartjes komen hier rechtstreeks uit zonder enige aanpassingen (ook bijzonder want we tweaken graag).
 
Deze patisserie heeft een knapperig korstdeeg dat wordt gevuld met een amandel-ei-boter-suiker mengsel en dan als geheel wordt gebakken. Wanneer ze afgekoeld zijn, dan steek je met een mesje deze amandelcakevulling eruit om er een dekseltje van te maken. Het holle taartje wordt gevuld met frambozenjam, er wordt slagroom in rozetjes op gespoten en het dekseltje wordt er dan schuin op gezet. Dus…ta daaaaa….hier is dan je oester taartje :=) 
Geen schelpdieren te bekennen dus, maar vinger-aflikkende taartjes met frambozen jam, slagroom en een oester ‘petje-deksel’ van amandelcake
Laat je ons weten of je er toevallig een pareltje in vindt?
 
 
€3,50 voor 4 stuks 
 
 

*Patisserie 2: Kameel moose orang-oetangs (glutenvrij én lactosevrij)

We geven het toe…je moet onze hersenkronkels goed kennen om de titel te kunnen vertalen. Kameel moose orang-oetangs hebben niks te maken met kamelen, moose (=elanden) of grote apen. Maar in het zoeken van dieren-thema voor deze week vonden we (wel Jayne dan) dit wel een grappige woordspeling. Wees gerust, er is hier niets té exotisch aan de hand hoor. Het zijn gewoon onze ongewoon geliefde kaneel mousse meringues. Phew, opluchting.
 
Deze schuimpjes zijn één van onze meer verrassende baksels. Wat er een beetje oninteressant uitziet – ze zijn een soort van boring beige kleur - geeft geen indicatie van het zachte kaneel mousse-achtige binnenwerk dat onder dat krokante exterieur ligt…Love at first bite. Ze zijn niet weg te slaan uit ons bak-assortiment, zo geliefd zijn ze.
En alsof dat nog niet genoeg is, ze zijn ook nog eens glutenvrij én lactosevrij. De meringues zijn ongeveer 5 dagen goed houdbaar (buiten de koelkast aub, anders worden ze zompig).

Mogen we aub je wat advies geven, op het bazige af? Koop wat goede slagroom (35-40% vet), klop het op (liefst zonder suiker) en serveer het bij de meringues. Als je de meringue met een flink klodder slagroom eet zal je ons echt echt echt oneindig dankbaar zijn. Hi hi…

 
€4 voor een bakje vol (tenminste 8 stuks) 
 
 
 

* Het glutenvrije Mega-meerzaden brood (a.k.a The Brick of baksteen)

Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten.
 
Het wordt ook door de fans ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel.
 
Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed).
 
Mocht je dit weekend een uitgebreide lunch of diner met vrienden of familie hebben, dan is onze Brick een top toevoeging aan de kaasplank. Het toast ook nog eens fantastisch in de broodrooster of op de grillplaat.
 
€9,75 voor ca 900g
 
 
*Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
Rogge zuurdesem maart2018_3

€3,95 per brood (ca 650 gram)

 
 
 
 
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.