Vrijdag 8 oktober 2021

Lieve BakBuren
 
De herfst waait de laatste dagen binnen. Na de bakdag van afgelopen vrijdag moesten we onze verwarming 's avonds even aan zetten. Dat is voor ons hét teken dat de herfst er is. 
Omhelzingen in voedingsvorm zijn dus meer dan ooit welkom - herfst hugs, noemen we die. We kunnen nog niet fysiek knuffelen zoals voorheen (weet je nog?) dus we doen wat we wél kunnen….en we stoppen de 'hugs' in onze broden en baksels!
 
We zullen je bestelling aan de deur overhandigen in een tasje of zakje. Betaling is liefst met een tikkie, achteraf.
 
Ons herfst-hugs assortiment voor deze week is geworden:
 
 

*Het 'gast' brood: Knabbel-en-babbel zonnebloempittenbrood

Als je deze week voelt dat je energie, moed en puf op een laag pitje staat, pep je dan op met ons Knabbel-en-Babbel brood. Voor nèt dat beetje crunch in je lunch én een glimlach op je gezicht :=)
 
Behalve veel zonnebloempitten (voor Knabbel en Babbel) zit er ook biologisch Nederlands gebuild tarwemeel en haver in dit brood. Een klein beetje honing rondt de smaak af zonder het zoet te maken.
 
Dit brood gaat met alle soorten beleg, zowel hartig als zoet. Kaas, eiergerechten, jam, vleeswaren, zalm….. Allemaal uitstekend. En mocht je – alweer, pfff - doordrenkt nat thuis komen, dan tovert dit brood zich om tot troostende toast….met boter, jam en een kop thee wordt je wereld meteen een stuk zonniger.

Knabbel&Babbel brood2 Knabbel&Babbel brood2

€4,95 per busbrood/artisanale freeform/8 bolletjes (ca 600 gram) –geef aub aan bij je bestelling of je 1 busbrood, artisanale freeform of 8 bolletjes wilt deze week 

 

*Patisserie 1: Kruidige peer, walnoot en rogge cake

Sappige herfstperen, stukjes walnoten en de nootachtige smaak van volkoren roggemeel…
Een geurig kruidenmengsel van kaneel, kardemom, koriander en zwarte peper…
Ruik je het al?
Een herfstcake om van te houden.
Bovendien bevat het ook nog eens weinig suiker. Ben je hier al verliefd op? 

We houden van dit soort typische Engelse ‘tea loaf’: moist met een compacte structuur. Deze twee kwaliteiten betekenen dat je dikke plakken kunt snijden of het goed dicht kunt metselen met boter. Een cake om je tanden eens goed in te zetten. Jayne ontdekte een derde kwaliteit van deze cake toen we dit voor het eerst maakten….door een 'vergeten stukje achterin de koelkast' bleek deze cake meer dan een week goed houdbaar te zijn.

Dat biedt dus oneindige mogelijkheden om het ook als bijv. ontbijtkoek te proberen, of als toast (met boter…hoor je Sjoerd?) en zelfs met kaas als een boterham vervanger. Ondanks de naam tea loaf  hoef je het niet alleen te serveren bij een kopje thee. Echt niet!

We bakken dit in onze langwerpige ‘Brick’ bakvormen van 24cm en bieden het aan per halve cake. Maar voel je vrij om een hele te bestellen want je weet nu dat het een uitstekende houdbaarheid heeft. Van een halve cake kan je 6-8 goede plakken snijden, afhankelijk natuurlijk van hoe dik je ze snijdt….

 
€4,50 per halve langwerpige cake; €8 per hele cake (een halve cake is ca 12 cm lang en 400+g zwaar; een hele cake is 24 cm lang).
 
 
 

*Patisserie 2: Kardemom-chocolade mousse meringues (glutenvrij én lactosevrij)

Soms luisteren we…
Afgelopen week hoorden we van meerdere klanten hoe gek ze zijn op onze meringues - we hadden de kaneel mousse meringues op het menu – maar dat de favorieten nu de kardemom-chocolade mousse meringues (geworden) zijn.
 
Normaal gesproken zouden we niet twee keer achter elkaar min-of-meer dezelfde patisserie doen. Maar, what the hell, deze week doen we aan herfst-hugs. Dus deze week de huidige lievelingsmeringues van zijn vele fans. Alsjeblieft!
 
Ze bestaan uit een krokante buitenlaag die een met-kardemom-gekruid zacht mousse-achtig binnenwerk verschuilt. Bovenop doen we gesmolten pure chocolade uit de losse pols. 
En alsof dat nog niet genoeg is, ze zijn ook nog eens glutenvrij én lactosevrij. De meringues zijn ongeveer 5 dagen goed houdbaar (buiten de koelkast aub, anders worden ze zompig). 
 

Ons ietwat bazig advies blijft hetzelfde bij deze meringues: koop wat goede slagroom (35-40% vet), klop het op (liefst zonder suiker) en serveer het bij de meringues. Je zal ons echt echt echt dankbaar zijn. Echt!

Kardemom-chocolade mousse meringues
 
€4 voor een bakje vol (tenminste 8 stuks) 
 
 
 
 
*Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
Rogge zuurdesem nov20_1
€3,95 per brood (ca 650 gram)
 
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.