Vrijdag 1 september 2017

Lieve BakBuren

Dit weekend wordt het het laatste echte zomervakantie weekend voordat de scholen maandag van start gaan.
Mocht het weer ook nog eens meevallen, dan zal dit waarschijnlijk de laatste echte BBQ mogelijkheid zijn. Dat kunnen wij niet zo maar voorbij laten gaan…..

We hopen dat jullie super vakanties hebben gehad vol plezier, zon, indrukken, lachen, lekker eten en dat jullie je weer hebben kunnen opladen om weer aan de slag te gaan.
Deze week hebben we als gastbrood het uien-laurier brood. Hier zal je geen spijt van hebben mocht je een fikkie willen steken in je achtertuin op zaterdag of zondag. Het gaat prachtig met BBQ eten.
Als patisserie hebben we een primeur in de bakkerij, briochejes gevuld met kwark & verse vijgen. Ons eigen vaste brood is er zoals altijd, het rogge zuurdesem brood. Voor de glutenvrije Brick fans is het weer de eerste-vrijdag-van-de-maand voor de maandelijkse retour van het mega-meerzaden glutenvrije brood.

Ons laatste-zomervakantie-weekend-voordat-de-scholen-beginnen assortiment voor deze week is dus geworden:

* Het ‘gast’ brood: Uien-laurier brood
Dit is dus ons beste barbecue brood ooit om het ultieme zomergevoel nog te bewaken!

Ui en laurier zijn een winnende combinatie die vooral bekent is van de bechamelsaus. Dat klinkt een beetje raar als uitgangspunt voor het gastbrood deze week, maar het werkt fantastisch. Dit is een licht volkoren brood dat vol zachte uien zit die we een tijdje hebben laten trekken in melk met laurierblad. Zodoende krijgen we een verrassend zachte en voortreffelijke smaak in het brood zelf.

Ons uien-laurier brood is onverbeterlijk met een burger, worst, gegrilde groenten of gewoon als plakje rechtstreeks op de barbecue zelf. Maak hier een broodje kaas van en leg die op het bbq-rek totdat de kaas een beetje smelt….voilà! Een bbq kaas-ui tosti. O mijn hemel…mjam, mjam. Een sneetje gaat ook perfekt met eieren (gekookt, gebakken, omeletten en roerei), opgebakken champignons, avocado, hummus en alle kaas-soorten. We zouden pindakaas deze week maar overslaan…

Uien-laurier heel Uien-laurier doorgesneden

€4,50 per brood of 8 bolletjes (ca 600 gram)


* Patisserie: Briochejes gevuld met kwark & verse vijgen
‘Jayyyyyyyne?’ komt er een stem van achteruit de kamer.

‘Ja Sjoerd, what’s up?’
‘Ik kan aan een kist betaalbare verse vijgen komen….kun je daar wat mee?’
‘Oh jazeker, lekkerrrrrr!’
Wat een verleiding zeg :=)

Dit soort uitdagingen zijn uitstekende manieren om Jayne lekker bezig te houden (een win-win zou Sjoerd zeggen) – kookboeken worden doorgebladerd om een idee te laten ontstaan, het internet wordt afgestruind voor meer inspiratie en alles gaat dan in de maalmachine van Jaynes bakkershoofd.
Wat er dan uitkomt wordt getest, geproefd, genoteerd, beoordeeld (of soms veroordeeld…) en uiteindelijk komt alles in excel sheets terecht. Tja…

Deze patisserie is gebaseerd op de Oost Europeese ‘vatruska’. Dit recept staat al een paar jaar op Jaynes ‘te proberen’ lijst. Met de verleiding van die kist vijgen was het maar een kleine sprong om de vijgen te koppelen aan dit idee. Bolletjes worden gerold van een basis brioche gistdeeg dat verrijkt is met boter, melk en eieren. Er wordt een grote ‘deuk’ in elk bolletje gedrukt en het ontstane gat wordt dan gevuld met een kwark mengsel. En dan bakken we de bolletjes goudbruin.
Vaak wordt dat kwark mengsel gewoon zo gelaten – ‘au naturel’, maar ze worden ook wel gemaakt met gedroogde abrikozen of sultana’s. Wij ontdekten dat verse vijgen in zo’n romige omgeving nog meer tot hun recht komen. Wat een genot.

Ze zijn echt verrukkelijk maar wel een beetje aan de machtige kant. Vandaar dat we ze deze week per stuk aanbieden. Eén is wel genoeg voor twee personen dachten wij zo.
Perfekt om de laatste barbecue van de zomervakantie helemaal mee af te toppen :=)

Briochejes1 Briochejes2

€2 per stuk


* Het
glutenvrije Mega-meerzaden brood
Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten. Het wordt ook door de fans ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel. Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed).

Mega-meerzaden GV1

€9,75 voor ca 900g


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).

Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem nieuw1

€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.