Vrijdag 8 september 2017

Lieve BakBuren

Soms is het heerlijk om op een zondag testjes te draaien – en vooral wanneer ze ook nog eens lukken.
Afgelopen zondag was weer zo’n dagje. Een van onze lievelingsingredienten om mee te bakken zijn amandelen. Helaas steeg een paar jaar geleden de prijs zo enorm, dat we er wel drie keer over moesten nadenken mochten we iets met amandelen willen maken.
In de laatste maanden zijn de prijzen wat ‘normaler’ geworden dus konden we onze geliefde amandelen weer verwelkomen in een zondagsbaktestjedag. Oh deep joy! Dat werd een feest in onze keuken – met een enorme retro insteek omdat amandelen prominent in traditionele Engelse bakrecepten aanwezig zijn. En zoals jullie bakburen weten is retro helemaal hip en trendy tegenwoordig.
Dus werden zondagochtend na het ontbijt de borden opgeruimd en vervangen door kookboeken om uiteenlopende ideeen op te doen. Oude (Engelse) kookboeken kwamen van stal, werden afgestoft en recepten omhelsd zoals oude uit-het-oog-verloren vrienden. Ja ja, zo gaat dat! Jayne ging giegelend de mengkommen en ingredienten opzoeken….

Deze week is ons gastbrood het gouden amandel brood geworden. Dit is zo’n oud recept en het maakt eigenlijk het perfekte bammetjes brood: een zonnige sappige kruim, makkelijk te snijden en een plakje waar je je tanden lekker in kunt laten zinken. Als patisserie hebben we oester taartjes. Geen schelpdieren te bekennen, maar vinger-aflikkende taartjes met frambozen jam, slagroom en een oester ‘petje-deksel’ van amandelcake. Ons eigen vaste brood, het rogge zuurdesem brood, bevat geen amandelen maar is heerlijk oudewets en artisanaal.

Ons amandelen-zijn-terug-en-retro-is-hip assortiment voor deze week is dus geworden:

* Het ‘gast’ brood: Gouden amandel brood
Het is altijd zeer bevredigend wanneer brood je verrast door een onverwachtse alchemische wending.
Dit recept werd geinspireerd door de Engelse kookboekschrijfster Eliza Acton (die toevallig dezelfde verjaardag deelt met Jayne, maar dan 166 jaar eerder). Ze begon kookboeken te schrijven toen zij dik in de veertig was omdat haar poezie niet zo goed verkocht.
Haar English Bread Book (1857) werd een klassieker en zij pleitte voor ‘goed en eerlijk brood’ op tafel (Jayne en Eliza delen dus meer dan alleen een verjaardag blijkt het!).
Een van haar recepten heet ‘Turks brood’ omdat er amandelen inzitten. Dat de Turkse keuken dit brood eigenlijk niet kent zegt meer over de fascinatie van de Engelsen vanuit dat Victoriaanse tijdperk met het Midden Oosten dan over de werkelijkheid. Mw Acton was tenslotte oorspronkelijk dichteres dus een beetje artistieke vrijheid met de naam mocht wel, toch?

Op het eerste gezicht ziet dit brood er uit als een eenvoudig ‘wit gistbrood’. Maar niets is wat het lijkt. De toevoeging van amandelmeel aan ons lievelingsgebuilde tarwe leidt tot een moist licht gouden kruim. Waar de verrassende alchemische wending naar voren komt is dat het een boterachtige smaak heeft…..terwijl er geen grammetje boter (of melk of eieren) in zit. Magisch toch?

Dit betoverende brood kan voor alles gebruikt worden: hartig, zoet, toast (wel dan met boter is Sjoerds aanrader), tosti’s en om te dippen in goede olijfolie. Het snijdt ook perfekte bammertjes voor de lunchbox van de kinderen (nu dat de scholen zijn weer begonnen) maar ook om naar kantoor mee te nemen.

Amandelbrood1 Amandelbrood2

Amandelbrood3  Amandelbrood4

€4,95 per brood of 8 bolletjes (ca 600 gram)


* Patisserie: Oester taartjes met frambozenjam en slagroom
Puur retro van de jaren 70!
Het Engelse equivalent van Koopmans bloem is BeRo. BeRo heeft al jaren een klein receptenboekje vol traditionele (lees retro) recepten waar generaties op vertrouwden en nog steeds vetrouwen. Deze taartjes komen hier rechtstreeks uit zonder enige aanpassingen (ook bijzonder want we tweaken graag).
Deze kleine taartjes hebben een krokant korstdeeg dat wordt gevuld met een amandel-ei-boter-suiker mengsel en als geheel gebakken. Wanneer ze afgekoeld zijn, dan steek je met een mesje deze amandelcakevulling eruit om een dekseltje te maken. Het holle taartje wordt gevuld met frambozenjam, er wordt slagroom in rozetjes op gespoten en het dekseltje wordt er dan schuin op gezet. Dus…ta daaaaa….hier is dan je oester taartje :=)
Deze taartjes werden ook goedgekeurd door ons deskundige testpanel, de buurmeisjes Jolie en Ella, die beiden ook nog eens bijna jarig zijn. Leuk om meteen onze baksels te kunnen laten testen door een kieskeurige jury.

Oester taartjes1 Oester taartjes2

€3,95 per 4 stuks


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem jan2017_2

€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.